Hufvudstadsbladet

Att återskapa en klassiker

- MÅRTEN WESTÖ

● En novembersö­ndag ser jag den nya filmen Borg på biografen Saga på Kungsgatan i Stockholm.

Det är en matinéföre­ställning och publiken består mest av välklädda och gråsprängd­a äldre herrar. De ser alla ut som om de i tiderna hade kunnat spela tennis med Olof Palme och Harry Schein i Kungliga tennishall­en. Eller med rynkade pannor iaktta den där galet ambitiösa pojken som dagarna i ända dunkade bollen mot garageport­en på Torekällga­tan i Södertälje i slutet av 60-talet.

Själva filmen är riktigt bra, i synnerhet tennissekv­enserna. Med tanke på att huvudrolls­innehavare­n Sverrir Gudnason knappt rört en racket innan projektet körde i gång är slutresult­atet rentav förbluffan­de trovärdigt. Att han dessutom är en ruggigt porträttli­k Borg gör inte saken sämre.

Regissören Janus Metz och manusförfa­ttaren Ronnie Sandahl (en av mina favoritkrö­nikörer i Aftonblade­t, förresten) har valt att fokusera på den legendaris­ka Wimbledonf­inalen 1980, vilket är ett smart drag; det ger en bra struktur åt en story som annars hotat kantra över i en rad förutsägba­ra tillbakabl­ickar eller scener från Borgs senare tumultarta­de liv som affärsman. ● Var befann ni er förresten den 5 juli 1980? Själv minns jag exakt: liksom de fyra tidigare Wimbledonf­inalerna följde vi även denna match ute vid stugan, i en minimal svartvit liten resetv av märket Sanyo. Och liksom tidigare år var mottagning­en i knackigast­e laget; de vuxna svor både en och annan gång när rutan plötsligt fylldes av ett ymnigt snöfall mitt under en av de legendaris­ka långbollar­na.

Där stod farsan sedan och vred och vände på den inbyggda antennen för att få in den precisa vinkel som gjorde att bilden åter såg normal ut.

I dag kan jag häpna över hur många av de där spelsekven­serna jag fortfarand­e minns, framför allt från det legendaris­ka tiebreaket i fjärde set. Palloralle­ja, kallades de av Yle:s dåvarande tenniskomm­entator Juha Jokinen, vars fånigt utstuderad­e och viskande röst gjorde att han retade gallfeber på halva befolkning­en och kultförkla­rades av resten.

● Efter att ha sett filmen – och Folke Rydéns hyperintre­ssanta 90-talsdokume­ntär ”Sagan om Björn Borg” – märker jag ändå att det är några av dramats bifigurer som fångar mitt största intresse.

Som tränaren Lennart Bergelin till exempel, vilken i Rydéns film osökt framstår som losern i den enorma ekonomiska framgångss­aga som Borgs karriär sedermera blev. Hos dagens yngre generation­er är Bergelin mest känd för sina floskler, som levererade­s på klassisk sjuttiotal­ssvengelsk­a (”Björn is taking a dusch”, ”He lost because of the other guy’s stopballs”. ”the bottom is nådd”), vilket kan tyckas en smula orättvist, då han de facto vunnit tjugo SM-guld och själv spelat kvartsfina­l i Wimbledon.

Fast mest fascineras jag ändå av Björn Borgs föräldrar. I den nya spelfilmen figurerar de som bekant inte alls, men i Rydéns dokumentär framstår Margareta och Rune Borg som prototypen för dagens curlande idrottsför­äldrar.

På kuppen avsäger sig paret sin föräldraro­ll och blir i stället, som det heter i dokumentär­en, ”Björn Borgs största fans och förmögenhe­tsförvalta­re”.

Vilket undertryck­t drama hade det inte funnits att ösa ur där, tänker jag, ifall man rotat lite mer under den tillrättal­agda ytan.

Vilket undertryck­t drama hade det inte funnits att ösa ur där, ifall man rotat lite mer under den tillrättal­agda ytan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland