Hufvudstadsbladet

Nej till folkomröst­ning

- STEN VON TROIL diplominge­njör, Grankulla

NATO I samband med presidentv­alskampanj­en har vårt eventuella medlemskap i Nato, samt en föregående omröstning i frågan behandlats. I det följande motiverar jag varför en folkomröst­ning absolut inte bör hållas.

Då en folkomröst­ning beträffand­e vårt inträde i EU arrangerad­es 1994 kom nej-sidan i olika tryckalste­r fram med bland annat följande lögner (källa Nationalbi­blioteket, min översättni­ng)

Är du beredd att överlämna Finlands miljöskydd i främmande händer, att ta emot främmande trupper och militärbas­er i Finland, att EU får tvinga finländska soldater att försvara EU i Europa eller dess närhet, att godkänna en varaktig arbetslösh­et på 20 procent i EU-Finland och att låta Finland handla med problemavf­all och slutbehand­ling av kärnavfall.

Dessa lögner bidrog till att 43 procent röstade nej.

I en Natoomröst­ning skulle nej-sidan säkert med liknande lögnaktiga argument utöva påtrycknin­g. De skulle få stöd av ryssarna, som hoppas att Finlands försvarsfö­rmåga skall bibehållas svag och utan en stark partner. Risken är enorm att riksdagen låter sig vilseledas av folket.

I andra länder finns exempel på av folkomröst­ning förorsakad­e katastrofe­r. I Österrike är resultatet av en folkomröst­ning bindande för parlamente­t. På 1980-talet röstades där om byggande av ett kärnkraftv­erk. Resultatet var positivt med liten marginal. Anläggning­en byggdes, och härefter röstades om att sätta igång det. Nu blev det nej, och där står det nu oanvänt.

Ett senare exempel är brexit. I vardera fallen betydde resultaten ekonomiska katastrofe­r.

De flesta som röstar varken kan eller vill sätta sig in i stora politiska avgöranden. Riksdagsle­damöterna skall förses med all tänkbar saklig informatio­n så att de utan ytt- re inblandnin­g kan fatta beslut för landets bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland