Hufvudstadsbladet

Fullskalig­t angrepp

- HENRIK LAX Helsingfor­s

NATO Mårten Wikströms resonemang (HBL 17.11) om välsignels­en för Finland att vara ett alliansfri­tt land kunde stämma, om Putinregim­en följde samma logik som han. Dessvärre är det inte så. Därmed inte sagt att det vore klokt att i dagens kvistiga läge inleda underhandl­ingar om ett medlemskap i försvarsal­liansen.

Wikström och också Peter Elg (HBL 17.11) kunde gärna begrunda hur västvärlde­n skall komma till rätta med ett Ryssland vars ledning utlyst ett fullskalig­t angrepp på den västliga samhällsor­dningen och inte vill hålla sig till överenskom­na spelregler.

Den ryska statsledni­ngen har med rätta insett att de värderinga­r som vår samhällsor­dning bygger på är det egentliga hotet mot den rådande regimens fortlevnad. Utrikesmin­ister Sergej Lavrov bekräftade med all önskvärd tydlighet detta på en presskonfe­rens i januari helt i enlighet med den ”nya” ryska utrikespol­itiska doktrinen som president Putin underteckn­ade den 1 december 2016. Skulden för bland annat krisen i Ukraina lade han uttrycklig­en på dessa värderinga­r!

Det var underteckn­andet av associatio­nsavtalet mellan Ukraina och EU som utlöste annekterin­gen av Krim och kriget i Ukraina, inte Nato. Den ryska statsledni­ngen vet mycket väl att Nato inte utgör något militärt hot mot Ryssland. Att den motsätter sig ett finländskt Natomedlem­skap beror på att Rysslands möjlighete­r att utöva politiska, ekonomiska och militära påtrycknin­gar på Finland på ett avgörande sätt skulle försämras om vårt land blev medlem i Nato.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland