Hufvudstadsbladet

Christian Andersson världsmäst­are på snapsvisor

- PETRA MIETTINEN

Mästerskap­et i snapsvisor blev en kamp mellan Christian Andersson från Mariehamn och Hasse Nilsson från Växjö – där ålänningen utgick med segern.

Under förra veckoslute­t avgjordes världsmäst­erskapet i snapsvisor på Operaterra­ssen i Stockholm. Det rådde rena rama karnevalen i salongen då 160 gäster hade tagit plats med sina partyhatta­r, tutor, visselpipo­r och mängder med blå-gula samt blå-vita flaggor. Sedvanligt hade hejarklack­arna också förberett sig med både hejaramsor och nidvisor för att heja på de egna och häckla motståndar­en, allt för att ytterligar­e höja stämningen på den lekfulla tävlingen.

I den jämna tävlingen utgick Finland med segern. Läkaren Christian Andersson från Mariehamn korades till vinnare med sin visa Finlands snaps som sjungs till samma melodi som Leonard Cohens Hallelujah. Juryns motivering lyder: ”Brännvinsd­rickandets djupaste mening och idé. Allt annat är inställsam­het. Melankoli och vemod är en drivande kraft.”

Andra plats gick till Hasse Nilsson från Växjö, med visan Insikt om träning och tredje pris till Åsa Gunnarsson från Ås med visan Mera på.

Publikens favorit var visan Ko-ko av Caj Gustafsson från Simrishamn.

I den populära publiktävl­ingen 7-minutersvi­san utgick Maryelle Lindholm från Helsingfor­s med segern. Temat i år var vatten. Tävlingen går ut på att vem som helst i publiken på sju minuter ska skriva en ny snapsvisa till ett givet tema och en given melodi. Vinnaren utses med skrikomrös­tning och inte ens bortaplan hindrade Lindholm från att segra i tävlingen.

VÄRLDSMÄST­ARE

Finlands snaps

Vårt land är styrt av vemoden, av dystra kvinnor, tysta män som strävsamt odlat jorden på sin torva Vad finner vi då glädje i? Vad minskar vår melankoli? Jo svaret är: Vi dricker Koskenkorv­a Koskenkorv­a, Koskenkorv­a Koskenkorv­a, Koskenkorv­a

Insikt om träning

Text: Hasse Nilsson, Växjö Melodi: Värnamovis­an Och alla springer och motionerar och lyfter tyngder och promenerar men varför ränna i skog och snår det är ju bättre att Helan går

 ?? FOTO: HELGE NYSTEDT ?? VINNAREN. Christian Andersson vann snapsvise-VM med sin låt Finlands snaps, där melankoli och vemod är de drivande krafterna.
FOTO: HELGE NYSTEDT VINNAREN. Christian Andersson vann snapsvise-VM med sin låt Finlands snaps, där melankoli och vemod är de drivande krafterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland