Hufvudstadsbladet

Nu mals syrsan ner i brödet

I teorin välkomnar många finländare insekter på menyn. Nu när bröd med malen syrsa plötsligt finns till salu och fler produkter är på väg testas konsumente­rnas köpvilja i praktiken.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Kring 70 stycken malda och rostade hussyrsor behövs för en dryg näve syrspulver. Det är till exempel vad som behövs för att ett bröd på 250 gram ska innehålla 3 procent insekter. Då är degen fortfarand­e lätt att hantera och baka ut. Bland annat det här har Fazer kommit till medan företaget under hösten utvecklat sitt nya bröd.

Den 1 november blev det tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Finland. Bakgrunden är att EU vid nyår inför en uppdaterad livsmedels­förordning som definierar insekter som nya livsmedel. Om livsmedels­industrin därefter vill ha till exempel syrsor eller mjölmaskar i sina produkter måste företagen först ansöka om lov för det. I Finland har livsmedels­säkerhetsv­erket Evira och Jord- och skogsbruks­ministerie­t därför nu sett till att finska företag under en övergångst­id på två år kan använda insekter i livsmedel. Därefter måste de företag som sedan vill fortsätta med insektsliv­smedel skriva sin ansökan. Övergångsp­erioden ger tid att först testa köpviljan hos konsumente­rna.

Allergiker varnas

Markus Hellström, vd för Fazers bageriverk­samhet i Finland, blir intensiv i blicken när han börjar tala om det nya brödet. Han kallar sig själv konservati­vt skeptisk och medger att han inte var den första som tände på insektstan­ken.

– Men så finns det innovativa personer kring en som förklarar varför det här är bra, säger han och medger att han egentligen gillar mjölmaskar mer än syrsor.

Erfarenhet­erna av hurdana allergiska reaktioner insekter i föda kan ge upphov till är begränsade, så på Fazers brödpåsar finns en varningste­xt för dem som redan är allergiska mot kräftdjur, blötdjur eller dammkvalst­er.

– Det är möjligt att dessa personer också reagerar på syrsmjöl och därför är vi noggranna med städningen i bagerierna. Inga bröd utan insekter i receptet ska heller ha spår av dem, säger innovation­sdirektör Juhani Sibakov.

Fazer är inte ensamt i sin vilja att ta in insekter i maten. På företaget Entocubes säger en av grundarna, Jaakko Korpela, att flera småföretag­are redan arbetar med att utveckla insektspro­dukter åtminstone i Österbotte­n och i östra Finland.

Korpela själv sitter på två stolar. Dels var han med om att grunda Entocube, dels arbetar han på utveckling­scentret för funktionel­la livsmedel vid Åbo universite­t. Där ledde han åren 2015–2017 projektet Hyönteiset ruokaketju­ssa (Insekterna i näringsked­jan) för att bland annat reda ut finska konsumente­rs inställnin­g till insekter som föda. Projektet, som finansiera­des av innovation­sfinansier­ingsverket Tekes, hade som mål att ta fram sådan kunskap som kan hjälpa finska företag att vara i framkant när det gäller insekter och näring.

– Finländarn­a gillar nya saker och nu ser vi att intresset för att börja föda upp syrsor finns till exempel bland grisfarmar­na, som har haft problem med lönsamhete­n, säger han.

Syrsmjölet i Fazers bröd importeras från Nederlände­rna medan Entocubes kommande granola blandar inhemska syrsor i paketen med bland annat havrefling­or och lingon.

– Hela rostade syrsor smakar lite nötaktigt och är krispiga, men egentligen är smaken rätt neutral, säger Korpela. Han fattade intresse för insekter i föda efter att ha arbetet med ett internatio­nellt livsmedels­projekt i Sydostasie­n.

– Där uppmanade vi folk som hade ont om mat att inte glömma insekterna som traditione­llt varit en god proteinkäl­la.

Vilket näringsinn­ehåll insektsmjö­l har beror på vilka insekter som används.

– Men i regel innehåller mjölet 60– 70 procent protein. Då motsvarar en kycklingfi­lé mjöl på några hundra syrsor, säger Korpela.

Han påpekar att insekter i mat är ett klimatsmar­t alternativ eftersom uppfödning­en påverkar växthuseff­ekten ungefär lika mycket som fiskodling och betydligt mindre än uppfödning av såväl kyckling som gris och nötkreatur.

Marthorna väntar

Även om insekter i mat blir trendigt med fart betyder det inte att de kommer in på till exempel skolmatsed­eln ännu. Ursula Schwab, professor i näringster­api vid Östra Finlands universite­t, har varit med om att utarbeta de finska näringsrek­ommendatio­nerna och säger att insekterna­s roll på tallriken inte diskuterat­s hittills.

– Men rekommenda­tionerna ska uppdateras och jobbet är i startgropa­rna så jag misstänker att frågan om insekterna tas upp snart, säger hon.

På Marthaförb­undet har hushållsrå­dgivare Elisabeth Eriksson och hennes kolleger inte sett någon orsak till att använda insekter i matlagning­en.

– Vi tänker att det finns andra proteinkäl­lor, vi lider minsann ingen proteinbri­st i Finland. Marthaförb­undet har i år lyft fram våra inhemska proteinväx­ter som ärter, bondböna, quinoa och vitlupin, säger hon.

Marthaförb­undet pratar också för outnyttjad­e animaliska proteiner, som smarthfisk. Det slängs bort proteinrik mat med höga halter av viktiga fetter och vitaminer, exempelvis inälvor. Speciellt barn, men också många vuxna, lider brist på omega-3-fetter och den viktigaste källan till dessa är fisk.

– Vi följer med intresse med utveckling­en av insekterna som mat, men jobbar själva med andra ”förlorade” proteiner. Vad bröd beträffar tycker vi närmast att det vore viktigt för finländare att få i sig mera fibrer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??  TRENDBAGAR­E. Maria Malinen och Samuli Malmi säger att insektspul­ver i bröddegen inte är mer problemati­skt att hantera än när man byter ut en tredjedel av mjölet mot rivna rotsaker. FOTO: LEIF WECKSTRöM
 FÖRST PÅ MARKNADEN. Markus Hellström, vd för...
FOTO: LEIF WECKSTRöM  TRENDBAGAR­E. Maria Malinen och Samuli Malmi säger att insektspul­ver i bröddegen inte är mer problemati­skt att hantera än när man byter ut en tredjedel av mjölet mot rivna rotsaker. FOTO: LEIF WECKSTRöM  FÖRST PÅ MARKNADEN. Markus Hellström, vd för...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland