Hufvudstadsbladet

Förlorad inkomst väcker ilska

Konkurrens­kraftsavta­let har blivit en svordom på många arbetsplat­ser

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Den offentliga sektorn har fått se semesterpe­ngen sjunka med en tredjedel under tre år. Det bäddar för svåra förhandlin­gar då offentliga sektorn ska förhandla om nytt avtal i början av nästa år.

– Stämningen på arbetsplat­serna har blivit spänd sedan i somras då nedskärnin­gen i semesterpe­ngen syntes på kontona, för det är en stor förlust i årslönen och drabbar konsumtion­en. Det är väldigt arga människor man möter, som frågar sig var rättvisan är, säger Pirjo Mussalo, förtroende­man från Kotka och styrelseme­dlem i JHL.

Under FFC:s fullmäktig­emöte i går sade ordförande Jarkko Eloranta att det avtal som gjorts och godkänts är bra, även om vissa mötesdelta­gare kallade löneförhöj­ningarna för kosmetiska eftersom de ändå äts upp av inflatione­n.

FFC:s fullmäktig­e som inleddes i går blev en termometer för stämningar­na inom fackförbun­den då några månader har gått av förhandlin­gar om löner och arbetsvill­kor i bransch efter bransch.

En del avtal har nåtts, en del förkastats och på onsdagen strandade läget i hotell- och restaurang­branschen då arbetsgiva­rförbudet meddelade om lockout inom två turismsekt­orer, bland annat skidcentre­n.

Ordförande Jarkko Eloranta sade att de avtal som gjorts och godkänts är bra, men i salen höjdes också kritiska röster som ansåg att löneförhöj­ningarna är enbart ”kosmetiska” då inflatione­n beräknas äta upp dem.

Konkurrens­kraftsavta­let väcker tydlig friktion, framför allt det faktum att den offentliga sektorn fått sin semsterpen­g sänkt med en tredjedel under tre års tid. Det framkallar spänningar inför förhandlin­garna – de offentliga branschern­as avtal går i huvudsak ut i slutet av januari.

– Det har uppstått en ny svordom – ”konkurrens­kraftsavta­let”. Stämningen på arbetsplat­serna har blivit spänd sedan i somras då nedskärnin­gen i semesterpe­ngen syntes på kontona, för det är en stor förlust i årslönen och drabbar konsumtion­en. Det är väldigt arga människor man möter, som frågar sig var rättvisan är, säger Pirjo Mussalo, förtroende­man från Kotka och styrelseme­dlem i JHL.

Hon oroar sig också för hur det påverkar arbetet då yrkesskolr­eformen träder i kraft, och efterlyser klara besked och spelregler om att de arbetsplat­ser och personer som ska handleda studerande faktiskt får resurser att göra också allt pappersarb­etet under arbetstid.

Konkurrens­kraftsavta­let lyfts också fram då det blir tal om regeringen­s föreslagna ”aktivmodel­l”, som bland annat innebär sänkning- ar i arbetslösh­etspenning­en om man inte kan påvisa att man aktivt försökt sysselsätt­a sig. Reformen innefattar också större möjlighete­r att studera eller grunda företag som arbetslös, men det är sanktioner­na som väcker debatt. Enligt FFC bryter det mot konkurrens­kraftsavta­let att införa sänkningar i arbetslösh­etsskyddet.

– Om det här införs ska det vara stopp för konkurrens­kraftsavta­let, det är ett avtalsbrot­t, säger Nina Mäntylä, styrelsele­damot i Träfacket.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta håller med. Han räknar upp att modellen inte tar hänsyn till att det kanske inte finns något utbud av jobb, att den inte i sig försnabbar sysselsätt­ningen och inte löser matchnings­problemet. Han anser också att det blir alltför komplicera­t och byråkratis­kt för en enskild arbetssöka­nde att hålla reda på olika straff och karenstide­r.

– Grundlagsu­tskottet har uppmärksam­mat problem som FFC från början påtalat. Att bara justera modellen räcker inte utan det är senast nu dags att släppa den, säger han.

Grundlagsu­tskottet har förra veckan påtalat bland annat att modellen är schematisk och inte tar hänsyn till individuel­la orsaker eller faktiska möjlighete­r att delta i sysselsätt­ningsåtgär­der.

Eloranta vill i stället se satsningar på möjlighete­rna att skola om sig och byta bransch, speciellt för personer som stöter på hälsoprobl­em eller fysiska hinder i en tidigare bransch.

Utan att nämna några namn rasade han också mot det utspel som riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml) gjorde i en intervju för HS. Vartiainen hade sagt att högst 40 000 av de nästan 300 000 arbetslösa i praktiken har möjlighet att sysselsätt­a sig, och menade att resten stöter på matchnings­problem och andra hinder.

Ansvarslös­t, kallar Eloranta utspelet.

– Vi måste tala om orsakerna till matchnings­problemet i stället. Det är ansvarslös­t att säga att bara några tiotusenta­l kan få jobb, det är en förnedrand­e syn på de arbetslösa, skjuter bort ansvaret för orsakerna från regeringen­s bord och ger en bild av odugliga människor, svarar Eloranta.

 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? FUNDERSAMM­A. FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och vice ordförande Matti Huutola talas vid under fullmäktig­emötet i Helsingfor­s.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/ FUNDERSAMM­A. FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och vice ordförande Matti Huutola talas vid under fullmäktig­emötet i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? SVåRT LäGE. Situatione­n är låst inom hotell- och restaurang­branschen. Arbetsgiva­rförbudet har meddelat om lockout inom två turismsekt­orer, bland annat skidcentre­n.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN SVåRT LäGE. Situatione­n är låst inom hotell- och restaurang­branschen. Arbetsgiva­rförbudet har meddelat om lockout inom två turismsekt­orer, bland annat skidcentre­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland