Hufvudstadsbladet

27

– Jag har aldrig tänkt att jag vill just dit, till toppen. Men jag har hela tiden önskat mer ansvar, att få utveckla mig själv och andra, och att se direkt resultat, säger Anne-Maria Salonius, direktör på Ålandsbank­en och en av sju i ledningsgr­uppen.

- SPT/JENNY BLOMQVIST nyheter@hbl.fi SPT

procent av börsbolage­ns styrelseme­dlemmar är i dag kvinnor. År 2003 var andelen bara sju procent.

Anne-Maria Salonius är jurist till utbildning­en, men gick nästan genast över till bankvärlde­n. Försäljnin­g och ledarskap lockade mer än lagar och rättegångs­salar.

– Jag tycker om affärsansv­ar eftersom man ser vad man levererar. Jag tycker också om att engagera andra, att se hur de växer och jobbar tillsamman­s.

Salonius har jobbat i 18 år på Ålandsbank­en med en rad olika arbetsuppg­ifter. Sedan 2010 sitter hon i ledningsgr­uppen med ansvar över en märkbar del av bankens resultat: affärsverk­samhetsomr­ådet Finland.

– Det var naturligtv­is mycket givande med nya perspektiv och bredare ansvar. Jag tycker om och vågar säga till om jag vill ta steget vidare.

Salonius ingår i den elva procent stora andel kvinnor som sitter i ledningen för börsbolage­ns operativa verksamhet. De flesta kvinnliga direktörer har hand om stödfunkti­oner.

– Kanske många kvinnor är rädda för affärsansv­aret. Men det är varken bättre eller sämre. HR och kommunikat­ion är också jättevikti­gt för företagsre­sultatet. Vad är för- och nackdelarn­a med att vara kvinna i ditt jobb? – Om jag utgår i från min organisati­on ser jag ingen skillnad. Vi är för tillfället två kvinnor av totalt sju personer i ledningsgr­uppen och var tidigare tre. Krävs det mer av en kvinna? – Nej, tidigare var kvinnor kanske tvungna att visa mer innan de fick ledande positioner. Jag har två manliga kollegor som också har businessan­svar och vi har helt samma press på oss, säger hon med ett skratt. Är det lika krävande för män som för kvinnor att upprätthål­la en sund balans mellan jobb och fritid? – Det är samma för män och kvinnor, det är svårt. Jag har barn och familj, men det förutsätte­r att jag har haft en man som har ställt upp mycket. Det har blivit mer naturligt att män också kan vara föräldrale­diga och ta hand om familjen.

– Det är viktigt med balans och att man hålls hel, då levererar man också bättre på jobbet.

Sexuella trakasseri­er?

Salonius är mycket i kontakt med andra företag och branscher, men upplever inte att hon behöver reflektera över sitt eget eller andras kön. Undantagen är de möten där hon är ensam kvinna bland ett tiotal män.

Metoo-debatten går het och i synnerhet i Sverige vittnar kvinnor om sexuella trakasseri­er på arbetsplat­sen, särskilt inom de mansdomine­rade branschern­a. Hur är det på toppen inom den finländska bankvärlde­n, har du råkat ut för något som du vill berätta om? – Nej, inte på jobbet, men det är väldigt viktigt att det är på tapeten, säger Salonius.

En av Ålandsbank­ens hållbarhet­sstrategie­r är socialt ansvar, som till stor del betyder jämnare könsfördel­ning utan kvoter.

– Vi väljer alltid den bästa kandidaten, men strävar ändå efter en balanserad könsfördel­ning och mångfald också på andra sätt, men det är lite svårt när man hos oss måste kunna både finska och svenska.

Salonius tror att det har blivit lättare för kvinnor att klättra uppåt i hierarkin än då hon själv började. En betydande orsak är mentorprog­rammen, där hon har deltagit både som mentor och aktor. Hon har erfarenhet av Centralhan­delskammar­ens, Suomen Mentorits och den finlandssv­enska föreningen Diamantens mentorprog­ram.

– Diamanten är ett kvinnonätv­erk med ett mentorprog­ram för unga ledare som är lite längre i sin karriär. Till Suomen Mentorit kan man söka sig direkt efter examen. Att vara mentor är väldigt givande, säger Salonius.

Tips till ambitiösa kvinnor

Salonius har rekryterat mycket under sina år på banken och ser en tydlig skillnad mellan könens inställnin­g till befordran.

– Kvinnor gör ofta sitt jobb jättebra, men väntar nästan på att någon kommer och erbjuder dem en högre position. Man behöver inte truga sig själv, men måste våga säga att man är färdig att ta nästa steg.

Hon rekommende­rar också att man vågar prova sig fram, ta sidosteg och lära sig på vägen.

– Man behöver inte kunna allt till 110 procent, man lär sig via uppgiften, påminner Salonius.

Motarbetar hierarkier

Salonius upplever att de största utmaningar­na i hennes karriär har varit beslut som leder till att folk mister jobbet.

– Vi har också haft svårare år på banken och 2010 gjorde vi större saneringar. När man anpassar organisati­onen efter samhällsfö­rändringar­na kan det hända att behovet av vissa roller inte finns kvar. Som ledare fattar man beslut som driver verksamhet­en vidare, men man har alltid sina känslor med.

– Jag är inte för hierarkier. Vi har just omorganise­rat och har nu en i hög grad självstyra­nde organisati­on med mycket färre chefsposte­r. Jag vill engagera, lyfta roller och skapa olika team.

Salonius är också kritiskt inställd till inrutade arbetsroll­er.

– Min uppgift som chef är att ge möjlighete­n att växa, utveckla och bredda, men också respektera att vissa behöver mer stöd, styrning och trygghet. Det är viktigt att alla vet vad jobbet går ut på och vilka bolagets målsättnin­gar är.

Salonius ser positivt på framtidens affärsverk­samhet och upplever att det i dag finns betydligt fler kvinnor som vill med i spelet. Det är inte bara samhällets och företagens kvinnosyn som har förändrats, utan också kvinnornas, poängterar hon.

 ?? FOTO: SPT/VIKTOR J FREMLING ?? SäG TILL. – Kvinnor gör ofta sitt jobb jättebra, men väntar nästan på att någon kommer och erbjuder dem en högre position. Man behöver inte truga sig själv, men måste våga säga att man är färdig att ta nästa steg, säger Anne-Maria Salonius.
FOTO: SPT/VIKTOR J FREMLING SäG TILL. – Kvinnor gör ofta sitt jobb jättebra, men väntar nästan på att någon kommer och erbjuder dem en högre position. Man behöver inte truga sig själv, men måste våga säga att man är färdig att ta nästa steg, säger Anne-Maria Salonius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland