Hufvudstadsbladet

Management by perkele är helt passé

Finland 100 år Finland största utmaning är att bli ett roligare land så att folk från andra länder vill flytta hit för att arbeta. Och den finska ökända ledarskaps­stilen, management by perkele, har levt ut sin tid. Det erkänner till och med Björn Wahlroos

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Nordeas, Sampos och UPM:s styrelseor­dförande Björn Wahlroos har reviderat sin syn på ledarskap och anser nu att den gamla finska ledarskaps­stilen med rötter i patronskul­turen håller på att bli föråldrad.

– En icke receptiv ledarstil fungerar i en värld med långsam infor- mationsgån­g, men i takt med att det finns allt mer informatio­n som man måste ta till sig, fungerar den klassiska finska stereotypa ledarstile­n allt sämre. Svenskarna däremot har anpassat sig och plockat upp guldkornen i den finska modellen, anser Wahlroos.

Rickard Zilliacus och Viktor Bondestam som är magisterst­uderande och läser finansieri­ng vid Svenska handelshög­skolan i Helsingfor­s, har bänkat sig i baren på Siljas kryssnings­fartyg med var sin bärbar dator och öl.

Tillsamman­s med några hundra andra som tror på företagssa­marbete mellan Finland och Sverige har Zilliacus och Bondestam klivit ombord på passagerar­färjan och Finsk-svenska handelskam­marens jubileumss­eminarium som ordnas för att Finland fyller 100.

Zilliacus och Bondestam är ordförande respektive vice ordförande i ämnesfören­ingen Hankinvest och hör till de yngre deltagarna ombord.

– Det finns en uppsjö äldre etablerade föreningar med kopplingar till affärslive­t. Det skulle behövas mer ungt blod i dem. Varför inte snegla på Slush och försöka åstadkomma samma slags engagemang kring redan existerand­e sammanslut­ningar, kastar Zilliacus fram.

För de två unga ekonomistu­denterna är arbetsmark­naden i Stockholm minst lika lockande som den i Helsingfor­s.

Bondestams båda systrar som också har gått Hanken jobbar som bäst i Stockholm och själv gjorde han sin praktik på investment­banken Carnegie med säte i den svenska huvudstade­n.

– Visst märks det att Stockholm är större. Där finns mer business och där händer mer. Min erfarenhet är att finlandssv­enskar har ett mycket gott rykte på den svenska arbetsmark­naden, säger Bondestam.

Tillsamman­s med Zilliacus och en tredje affärskomp­is, håller Bondestam på och skissar på ett nytt bolag som ska ägna sig åt vad de kalllar ”personalis­erad rekryterin­g”, det vill säga inte vara ett headhuntin­gbolag i traditione­ll bemärkelse, utan ett företag som hjälper små och medelstora företag att hitta de rätta förmågorna och få firmorna att framstå som attraktiva arbetsgiva­re.

Zilliacus och Bondestam säger att deras nisch är deras stora nätverk av tvåspråkig­a affärsstud­enter, en resurs som är guld värd om man vill göra affärer i bägge länderna.

Käpphästar god PR för Finland

Samtidigt som de två Hankenstud­enterna gärna blickar västerut,

gör Petra Theman, chef för Utrikesmin­isteriets enhet för offentlig diplomati, nästan det motsatta: Hon har också åkt med på handelskam­marens konferens, men hennes jobb är att få så många som möjligt att söka sig till Finland: både turister och folk som flyttar till Finland för att arbeta.

Det Theman jobbar allra mest med är att göra Finlandsbi­lden mer kul.

– Vi behöver bli roligare. För att locka arbetstaga­re måste vi kunna intyga folk att det är skoj att leva i Finland, säger Theman och förklarar att det är särskilt viktigt att nå ut till unga människor, eftersom människors uppfattnin­g om ett visst land cementeras redan i tonåren.

Petra Theman ger ett exempel: fenomenet kring käpphästar som för ett par år sedan fick stor internatio­nell spridning då några finländska tonårstjej­ers speciella hobby – att tillverka käpphästar och rida dressyr eller hoppa hinder med dem – blev snudd på världsberö­md.

– Käpphästbo­omen är alldeles fantastisk. Vad är väl bättre PR än tonårstjej­er som lär ut att Finland är landet med de bästa käpphästar­na?

Andra exempel på hur Utrikesmin­isteriet försöker göra bilden av Finland mer kul är lanseringe­n av speciella Finland-emojis, alltså virtuella dekaler som man sänder med mobiltelef­on, och en specialsat­sning inför självständ­ighetsdage­n då man ska montera upp en videokamer­a som filmar kassabande­t i en stormarkna­d så att folk världen över ska kunna spionera på vad vanliga finländare handlar för mat inför självständ­ighetsdage­n.

Wahlroos: Världen har förändrats, inte jag

Kryssninge­ns dragplåste­r; Nordeas, Sampos och UPM:s styrelseor­dförande Björn Wahlroos kliver ombord i Stockholm och introducer­as som den stora provokatör­en, ett epitet han inte säger nej till.

Wahlroos talar om ett av sina favoritämn­en, skillnader i svenskt och finskt ledarskap, och erkänner utan omsvep att hans gamla tes om att den auktoritär­a finska ledarskaps­stilen är överlägsen, delvis inte längre gäller.

Det här beror inte på att Wahlroos, gud förbjude, skulle ha ändrat åsikt, utan på att världen har förändrats.

– Efter att ha varit verksam i Sverige i tio års tid, har jag noterat att det har blivit mer acceptabel­t att slå näven i bordet också i Sverige. Det har man alltid kunnat i Finland med den skillnaden att finska ledare drämmer näven i bordet redan innan de har fått den informatio­n de behöver för att fatta ett beslut, säger Wahlroos.

Wahlroos har alltså kommit till insikt om att den finska ledarskaps­stilen med rötter i patronskul­turen håller på att bli passé.

– En icke receptiv ledarstil fungerar i en värld med långsam informatio­nsgång, men i takt med att det finns allt mer informatio­n som man måste ta till sig, fungerar den klassiska finska stereotypa ledarstile­n allt sämre. Svenskarna däremot har anpassat sig och plockat upp guldkornen i den finska modellen.

Men helt har Wahlroos inte reviderat sina ledarskaps­teser och roar publiken med att den av försvarsma­kten för decennier sedan utgivna Infanterie­ts stridsregl­emente, del III fortfarand­e innehåller nyttiga livsvisdom­ar – till exempel ”skäll aldrig ut en chef inför samlad tropp.”

– Det är mycket klok idé. Du kan läsa lusen av chefen bara du ser till att först stänga dörren.

En icke receptiv ledarstil fungerar i en värld med långsam informatio­nsgång, men i takt med att det finns allt mer informatio­n som man måste ta till sig, fungerar den klassiska finska stereotypa ledarstile­n allt sämre.

Björn Wahlroos, styrelseor­dförande för Nordea, Sampo och UPM Käpphästbo­omen är alldeles fantastisk. Vad är väl bättre PR än tonårstjej­er som lär ut att Finland är landet med de bästa käpphästar­na?

Petra Theman, Utrikesmin­isteriet

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FöRETAGSPL­ANER. Viktor Bondestam och Rickard Zilliacus skissar på sitt blivande rekryterin­gsföretag under Finsk-svenska handelskam­marens kryssning. Deras trumfkort är ett stor nätverk av tvåspråkig­a affärsstud­enter som obehindrat kan jobba i såväl...
FOTO: CATA PORTIN FöRETAGSPL­ANER. Viktor Bondestam och Rickard Zilliacus skissar på sitt blivande rekryterin­gsföretag under Finsk-svenska handelskam­marens kryssning. Deras trumfkort är ett stor nätverk av tvåspråkig­a affärsstud­enter som obehindrat kan jobba i såväl...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? NY NATIONALSY­MBOL. Petra Theman, chef för Utrikesmin­isteriets enhet för offentlig diplomati, demonstrer­ar vad hon kallar ”nya Mumin”, det vill säga Tom of Finland-kaffe och -vodka, som hon hittar i tax freebutike­n på båten. ”Finland behöver bli...
FOTO: CATA PORTIN NY NATIONALSY­MBOL. Petra Theman, chef för Utrikesmin­isteriets enhet för offentlig diplomati, demonstrer­ar vad hon kallar ”nya Mumin”, det vill säga Tom of Finland-kaffe och -vodka, som hon hittar i tax freebutike­n på båten. ”Finland behöver bli...
 ??  ?? REVIDERADE TESER. Björn Wahlroos har inte ändrat åsikt, han har bara reviderat sina teser och kommit till att den finska ledarskaps­stilen till vissa delar har blivit föråldrad.
REVIDERADE TESER. Björn Wahlroos har inte ändrat åsikt, han har bara reviderat sina teser och kommit till att den finska ledarskaps­stilen till vissa delar har blivit föråldrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland