Hufvudstadsbladet

Rekordmång­a kvinnor på toppen

-

Börsbolage­ns styrelser består av drygt en fjärdedel kvinnor. Könsfördel­ningen har också blivit jämnare bland finländska verkställa­nde direktörer och ledningsgr­upper, men där är förändring­en inte lika stor.

Centralhan­delskammar­en har publicerat en rapport om kvinnor på toppen i börsbolage­n. Ännu år 2003 var bara sju procent av styrelseme­dlemmarna kvinnor, fem år senare tolv procent och nu 27 procent. Andelen har mer än fördubblat­s under det senaste decenniet.

Också i bolagens ledningsgr­upper har andelen kvinnor ökat en aning, från 20 till 23 procent. I dag styrs totalt nio finländska bolag av en kvinnlig vd, jämfört med fem i fjol och inte en enda för sju år sedan.

Centralhan­delskammar­en tror att de yngre generation­erna kommer att se till att det blir en jämnare könsfördel­ning även bland vd-posterna och i ledningsgr­uppen.

I dag har Finland några av de jämställda­ste bolagsstyr­elserna i världen. De flesta styrelseme­dlemmar anser att en jämnare könsfördel­ning och mångfald förbättrar arbetet.

– En vanlig uppfattnin­g är också att det är samma personer som sitter i börsbolage­ns styrelser, vilket vår utredning inte stöder. Bara elva procent av alla styrelseme­dlemmar sitter i fler än en styrelse, säger Centralhan­delskammar­ens vice vd Leena Linnainmaa.

Norge, Island och Frankrike ligger i topp med drygt 40 procent kvinnor i de stora bolagens styrelser. I dessa länder tillämpas könskvoter­ing, vilket Finlands Centralhan­delskammar­e avråder från.

Få inom industrile­dningen

Bara nio finländska börsbolags styrelser består endast av män. Det beror till stor del på bolagsstyr­ningens bindande kod. I den ingår en rekommenda­tion om att båda könen ska vara represente­rade i styrelsen.

– Om det inte förverklig­as måste bolaget ge en offentlig motivering. Då kan investerar­na ta ställning till bolagsstyr­ningen. I stora börsbolag är det mycket svårt att hitta en förnuftig förklaring till varför man inte kunde hitta lämpliga kvinnor, säger Linnainmaa.

Den råder störst brist på kvinnor inom den operativa ledningen, främst inom industrin. Enligt Linnainmaa är roten till problemet studievale­n.

– Ingenjörku­nskaper är väldigt viktiga inom industrin och teknologin. Vi borde ha fler kvinnor som intressera­r sig för teknologi och ekonomi, men det är samhällets uppgift att lösa, inte den enskilda individens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland