Hufvudstadsbladet

Hovrättens beslut att fria våldtäktså­talad överraskad­e

- SPT-HENRI FORSS

Åbo hovrätt friade en vuxen man som var åtalad för grov våldtäkt av en tioårig flicka. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att det finns skäl att se över lagstiftni­ngen.

Hovrättens beslut kom i fredags och har väckt gott om uppståndel­se i traditione­lla och sociala medier. Juusuf Muhamed Abbud var åtalad för grov våldtäkt av en tioårig flicka, men friades. I stället dömdes han för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn till tre års ovillkorli­gt fängelse. Hade han blivit dömd för grov våldtäkt hade straffet varit strängare.

– Jag är förbluffad över utgången i det här målet, om det är så här har vi orsak att se över lagstiftni­ngen än en gång. Min rättsuppfa­ttning säger att det är otänkbart att en tioåring skulle gå med på att vara offer i en dylik gärning, säger AnnaMaja Henriksson (SFP).

Enligt domen hade mannen, i dag 23 år, messat med flickan i bland annat Instagram på hösten 2016. Messandet var sexuellt insinueran­de. Senare träffades mannen och flickan och då hade mannen både oralt och vaginalt sex med flickan.

Mannen har nekat till anklagelse­rna. Enligt honom skickade han endast ett sexuellt insinueran­de mess. Hovrättens dom är i enlighet med tingsrätte­ns. Orsaken att mannen inte blev dömd för våldtäkt är att det inte finns bevis på att han hade använt våld eller hot av våld. För att en person ska bli dömd för våldtäkt krävs att offret tvingas till sex.

Henriksson anser att den här tankegånge­n är förlegad.

– Frågan är om man i finländsk rättspraxi­s fortfarand­e ska kräva bevis för användning av våld för att man ska anse att det är fråga om en våldtäkt. Enligt mig är paragrafen skriven så att en person som blivit utsatt för en situation där hen inte har kunnat försvara sig eller blivit lamslagen, så borde saken vara klar, säger Henriksson.

Henriksson var justitiemi­nister 2014 då straffen för våldtäktsb­rott skärptes. Bland annat ändrades lagen så att alla våldtäkter där offret är minderårig­t är automatisk­t grova. Straffet för grov våldtäkt är mellan två och tio år fängelse.

– Jag tror att vi har en orsak att fortsättni­ngsvis fila på vår sexualbrot­tslagstift­ning, det verkar som att där finns saker att göra.

Ministern hänvisar till utredning

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) vill inte kommentera ett enskilt fall, men säger att arbetet med att se över paragrafer­na som gäller sexualbrot­t pågår som bäst. En utredning väntas bli klar i början av nästa år.

– Jag tar inte ställning till detaljerna, men över lag ställer jag mig väldigt kritisk till sexualbrot­t som riktas mot barn. Nu analyserar vi andra länders praxis och granskar straffutmä­tningen de senaste åren. Därefter drar vi slutsatser, säger Häkkänen bland annat till Yle.

Ministern vill inte spekulera i om lagen om sexualbrot­t kommer att skärpas.

– Under de senaste åren har det gjorts mindre skärpninga­r bland annat när det gäller sexualbrot­t. Nu överväger vi om dessa är tillräckli­ga, säger Häkkänen.

Jag är förbluffad över utgången i det här målet. Anna-Maja Henriksson SFP

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? MISSNöJD. – Jag tror att vi har en orsak att fortsättni­ngsvis fila på vår sexualbrot­tslagstift­ning, det verkar som att där finns saker att göra, säger Anna-Maija Henriksson.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN MISSNöJD. – Jag tror att vi har en orsak att fortsättni­ngsvis fila på vår sexualbrot­tslagstift­ning, det verkar som att där finns saker att göra, säger Anna-Maija Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland