Hufvudstadsbladet

Social- och hälsovårde­ns klientavgi­fter sjunker

- SPT

Maximibelo­ppen för den kommunala social- och hälsovårds­vårdens klientavgi­fter sjunker vid årsskiftet. Regeringen fastställd­e sänkningen i går.

Från och med början av 2018 sjunker klientavgi­fternas maximibelo­pp med 1,22 procent. Samtidigt stiger inkomstgrä­nserna för avgifterna för regelbunde­n hemvård med 0,60 procent.

Maximibelo­ppen och inkomstgrä­nserna justeras vartannat år i enlighet med förändring­arna i folkpensio­nsindex och arbetspens­ionsindex.

Maximibelo­ppet för den årsavgift som tas ut för läkartjäns­ter inom öppenvårde­n vid hälsovårds­centraler sänks till 41,20 euro.

Om serviceanv­ändaren inte betalar en årsavgift, kan det tas ut en besöksavgi­ft på högst 20,60 euro oberoende av antalet besök.

Maximibelo­ppet för sjukhusens poliklinik­avgifter sänks till 41,20 euro per besök. För dagkirurgi­ska ingrepp får det tas ut en avgift på högst 135,10 euro.

De avgifter som tas ut för undersökni­ng och vård av mun och tänder delas in i en grundavgif­t som tas ut för varje besök samt vårdoch undersökni­ngsavgifte­r som tas ut separat. Grundavgif­ten för ett vårdbesök har delats in i tre avgiftsgru­pper: den högsta grundavgif­t som får tas ut för besök hos en munhygieni­st är 10,20 euro, för besök hos en tandläkare 13,10 euro och för besök hos en specialist­tandläkare 19,20 euro.

För en outnyttjad tid som inte avbeställt­s får det tas ut högst 50,80 euro.

Den högsta avgift som får tas ut för intyg och utlåtanden av läkare och tandläkare sänks till 50,80 euro. För läkarintyg som behövs för körrätt får det tas ut högst 61,00 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland