Hufvudstadsbladet

Tandläkarn­a oroade för framtiden

Tandläkarn­a hoppas på en lösning på de lösa trådar som ännu finns då det gäller finländarn­as rätt till en bra och preventiv tandvård inom den planerade hälsovårds­reformen.

- SPT-CATRIN SANDVIK

Social- och hälsovårds­reformen skulle ändra på sättet tandvården ordnas i dag.

– Valfrihete­n inom tandvården skulle träda i kraft först 2022, alltså flera år efter att all annan hälsovård blir valfri. Enligt det nuvarande förslaget skulle privata aktörer också vara tvungna att producera kommunala tjänster, säger Matti Pöyry på Tandläkarf­örbundet, i ett pressmedde­lande.

Flera frågor är ännu obesvarade då det gäller ordnandet av tandvård.

– Vi behöver få svar på hur vi kan garantera en högklassig tandvård till ett rimligt pris. Tandläkarf­örbundet förutsätte­r också att det utvecklas ett långsiktig­t system där patientern­a uppmuntras gå på regelbundn­a besök till den tandläkare hen själv valt.

Även om finländarn­as munhälsa förbättrat­s under senare decennier är de socioekono­miska skillnader­na hos oss större än i de övriga nordiska länderna. Det är anmärkning­svärt att äldre människor inte omfattas av vården i nuläget, skriver Tandläkarf­örbundet.

Det understryk­er att valfrihete­n förutsätte­r att flera olika aktörer är involverad­e, både små och stora näringsidk­are i städer och på landsbygde­n, för att kunna serva alla medborgare. Tre miljoner finländare besöker årligen tandläkare­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland