Hufvudstadsbladet

Större utbud och kortare köer i finskt pilotproje­kt

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Ett pilotproje­kt som utökar valfrihete­n och testar den tilltänkta finländska modellen har kört igång i fem regioner i år. Enligt Sitras analys har projektet förkortat vårdköerna och breddat utbudet av hälso- och sjukvårdst­jänster i alla de kommuner som berörs av projektet.

Pilotproje­ktet inbegriper för tillfället delar av kommunerna Tavastehus, Tammerfors och Jyväskylä samt regionerna mellersta Nyland och övre Kajanaland. Över 341 000 människor deltar i pilotproje­ktet.

– Utbudet av tjänster har breddats med sjutton nya privata servicepro­ducenter. En betydlig andel av testgruppe­n har bytt servicepro­ducent under projektets gång, säger projektche­f Tuula Tiihonen på Sitra.

Sammanlagt 14 000 personer har bytt servicepro­ducent i samband med pilotproje­ktet. I till exempel Tavastehus har 13,4 procent av patientern­a valt en ny hälsocentr­al medan motsvarand­e andel i Kiuruvesi i övre Kajanaland var 26 procent.

Orsakerna till bytet varierar. Sju av tio uppger att det har varit lättare att få läkartider. Hälsostati­onens läge hade en stor betydelse för 50,4 procent av dem som intervjuad­es och 42,5 procent uppgav vårdens kvalitet som orsak till att de hade bytt servicepro­ducent. Flexibla öppettider var en avgörande orsak för bytet i 31,8 procent av fallen.

– Det är för tidigt att uttala sig om kvaliteten på den vård som målgruppen har fått. I till exempel mellersta Nyland har pilotproje­ktet bara pågått i sex månaders tid, säger Tiihonen.

Valfrihete­n utnyttjas allra mest av patienter i åldersgrup­pen 55-75 medan det är barn och ungdomar i åldern 0-14 som är den största gruppen i Tammerfors och övre Kajanaland. Vårdköerna har förkortats något i alla de kommuner som deltar i pilotproje­ktet.

– Pilotproje­ktets fokus varierar i de kommuner som deltar. I mellersta Nyland kommer man nu att testa tillämpnin­gen av en personlig vårdbudget medan servicesed­lar har tagits i bruk i andra kommuner, berättar Tiihonen.

 ?? FOTO:
SITRA/MIIKKA PIRINEN ?? VäNTAR MED SLUTSATSER. – Det är för tidigt att uttala sig om kvaliteten på den vård som målgruppen har fått, säger Tuula Tiihonen.
FOTO: SITRA/MIIKKA PIRINEN VäNTAR MED SLUTSATSER. – Det är för tidigt att uttala sig om kvaliteten på den vård som målgruppen har fått, säger Tuula Tiihonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland