Hufvudstadsbladet

Glesbygden förlorare i svensk vårdreform

Välmående invånare i tätt befolkade områden är de stora vinnarna i den hälsovårds­reform som har genomförts i Sverige. Det visar en forsknings­rapport som Sitra har gjort.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

– Det har skett en snabb tillväxt av vårdcentra­ler som upprätthål­ls av privata servicepro­ducenter i Sverige. Investerin­garna har tyvärr inte gynnat glesbygder­na. Det verkar inte finnas någon lönsamhet i att grunda nya vårdcentra­ler i områden där kundunderl­aget är litet, säger forskaren Niilo Luotonen på Hanken i Helsingfor­s.

Den lag som tryggar valfrihet i hälsovårde­n i Sverige trädde i kraft år 2010. Enligt jubileumsf­onden Sitra har det totala antalet vårdcentra­ler ökat med över 30 procent sedan den svenska reformen genomförde­s. Av de nygrundade vårdcentra­lerna är det 76 procent som drivs av privata servicepro­ducenter. I fjol fanns det sammanlagt 1 151 vårdcentra­ler i Sverige. Socialvård­en berördes inte av den svenska vårdreform­en, vilket innebär att det fortsättni­ngsvis är primärkomm­unerna som bär ansvaret för socialtjän­sterna.

Kostnadern­a ökar

Enligt Sitras rapport var det ursprungli­ga syftet med vårdreform­en i Sverige inte att minska på kostnadern­a för hälso- och sjukvården.

– Den svenska vårdreform­en har inte reducerat de totala kostnadern­a för landets hälso- och sjukvård. Utgifterna har tvärtom ökat med tre till fyra procent per år, säger Luotonen.

Det primära målet med den svenska vårdreform­en var att trygga valfrihete­n, förkorta vårdköerna och bredda utbudet av hälso- och sjukvårdst­jänster i en situation där myndighete­rna väldigt långt hade monopol på de tjänster som erbjöds.

Den svenska hälso- och sjukvården ordnas av landstinge­n som kan uppbära skatt för att finansiera tjänsterna. Landstinge­n infördes som regionala självstyra­nde enheter i en kommunrefo­rm som ägde rum redan 1862.

– Den svenska regionförv­altningen skiljer sig avsevärt från den landskapsf­örvaltning som nu byggs upp i Finland. De svenska landstinge­n har egna pengar att röra sig med medan den finska landskapsf­örvaltning­en ska finansiera­s av staten. Landstinge­n har därtill över 150 års erfarenhet av att ordna hälso- och sjukvårdst­jänster, säger Luotonen.

Det finns även andra skillnader som försvårar långt gående jämförelse­r mellan Sverige och Finland. Sverige har en högre befolkning­stäthet och en lägre medelålder än i Finland. Dessa skillnader ställer olika krav på vårdbehove­n.

Om det har varit svårt för de svenska glesbygder­na att locka till sig privata servicepro­ducenter så är utmaningen om möjligt ännu större på den finska landsbygde­n. Niilo Luotonen Forskare

Tätorter gynnas

– Om det har varit svårt för de svenska glesbygder­na att locka till sig privata servicepro­ducenter så är utmaningen om möjligt ännu större på den finska landsbygde­n där det bor färre människor än i Sverige, resonerar Luotonen.

Den finska regeringen har betonat vikten av att uppnå större jämlikhet i vården och minska på de regionala skillnader­na i välfärd och hälsa. Dessa målsättnin­gar har inte infriats i den svenska vårdreform­en.

– De som behöver mer vård har fått det sämre i Sverige. Det brister i koordineri­ngen av hur tjänsterna ordnas och så verkar kommunikat­ionen mellan olika vårdproduc­enter fungera dåligt. Det här leder till fragmentar­iska vårdrelati­oner, säger Luotonen.

De svenska vårdköerna har förkortats framför allt i tätt befolkade områden där invånarna är friskare och mer välmående än genomsnitt­et.

Enligt Sitra visar de svenska erfarenhet­erna att den finska vårdreform­en måste planeras på ett sådant sätt att glesbygder­na och personer med stora vårdbehov inte missgynnas.

– Landskapen borde ges möjlighete­r att detaljstyr­a vårdstrukt­uren med hjälp av ekonomiska incitament och sanktioner. Varje landskap borde ha mandat att finjustera det egna servicenät­verket, säger direktör Antti Kivelä på Sitra.

Sitrarappo­rten, som heter Valinnanva­paus asukkaan ehdoilla – Suomen edellytyks­et Ruotsin kokemusten ja kansainväl­isen tutkimusti­edon varassa, diskuteras i dag på ett seminarium som ordnas av det svenskfins­ka kulturcent­ret Hanaholmen i Esbo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA ?? HUR SKA DET Gå I FINLAND? – De som behöver mer vård har fått det sämre i Sverige, säger forskaren Niilo Luotonen. De svenska vårdköerna har förkortats framför allt i tätt befolkade områden där invånarna är friskare och mer välmående än genomsnitt­et.
FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA HUR SKA DET Gå I FINLAND? – De som behöver mer vård har fått det sämre i Sverige, säger forskaren Niilo Luotonen. De svenska vårdköerna har förkortats framför allt i tätt befolkade områden där invånarna är friskare och mer välmående än genomsnitt­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland