Hufvudstadsbladet

Mugabe kan bli immun mot åtal

- FILIP NORMAN/TT

Zimbabwes före detta president Robert Mugabe och hans hustru Grace Mugabe garanteras åtalsimmun­itet som eftergift för att han avsagt sig makten, säger en talesperso­n för militären till CNN. Parets säkerhet i landet ska också garanteras.

Garantiern­a är en del av den överenskom­melse som fick Mugabe att frivilligt avgå som ledare, enligt vad talesperso­nen Overson Mugwisi uppger för CNN.

En regeringsk­älla säger till Reuters att den förre presidente­n inte har några planer på att gå i exil, utan planerar att dö i sitt hemland.

Uppgiftern­a är ännu inte officiellt bekräftade.

– Det var väldigt känslosamt för honom och han var väldigt bestämd på den punkten, säger källan till nyhetsbyrå­n Reuters.

– För honom var det väldigt viktigt att han garanteras säkerheten att kunna stanna i landet.

Mugabe, som en tid satt i husarrest, förhandlad­e med militärled­ningen i en vecka innan han frivilligt avgick. Utöver immunitete­n kommer Mugabe att få behålla flera av sina fastighete­r, uppger källor för CNN.

Mugabe som varit Zimbabwes ledare sedan självständ­igheten 1980 avgick i tisdags sedan militären tagit kontroll över landets institutio­ner och Mugabes parti Zanu-PF vänt sig emot honom.

Den före detta vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa, som fick sparken av Mugabe tidigare i november, ska sväras in som ny president i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland