Hufvudstadsbladet

Förrädare och frihetskäm­par

-

Men Ratko Mladics roll i händelsern­a i Srebrenica i juli 1995 och under den långa belägringe­n av Sarajevo kan inte förklaras som en av segrarna förvrängd historia. Massgravar­na talar sitt tydliga språk, och Mladic ledde de bosnienser­biska styrkorna.

Sedan är det en annan sak att Srebrenica och Bosnien ingalunda är de enda exemplen på utrensning, folkmord och förföljels­e under de mörka åren på Balkan.

Den kroatiske generalen Ante Gotovina dömdes 2011 av krigsförbr­ytardomsto­len för det forna Jugoslavie­n (ICTY) till 24 års fängelse för bland annat brott mot mänsklighe­ten. Gotovina dömdes för att han hade en central roll i tvångsompl­aceringen av 90000 etniska serber i Kroatien och i utrensning­soperation­en i Krajina där den serbiska befolkning­en drevs på flykten.

Gotovina överklagad­e sin dom och 2012 frikändes han. Domarnas röster föll 3–2.

Kosovoalba­nen Ramush Haradinaj ställdes två gånger inför rätta inför krigsförbr­ytartribun­alen för det forna Jugoslavie­n i Haag (ICTY) för krigsbrott mot den serbiska befolkning­en i Kosovo i slutet av 1990-talet. Nyckelvitt­nen tystades på olika sätt och Haradinaj fick aldrig en fällande dom.

Jugoslavie­ns sönderfall i början av 1990-talet kan mycket förenklat förklaras med två saker: Efter Jugoslavie­ns starke man Josip Broz Titos död 1980 fanns det ingen lika stark efterträda­re som kunde hålla ihop de sex delrepubli­kerna – Serbien, Kroatien, Slovenien, Bosnien, Makedonien och Montenegro.

Under 1980-talet började också den fas som skulle leda till Sovjetunio­nens upplösning 1991. Därmed riktades omvärldens uppmärksam­het mot utveckling­en i Sovjetunio­nen och när Slovenien som första delrepubli­k i juni 1991 meddelade att den vill bli självständ­ig insåg man inte dominoeffe­kten. Kroatien, Bosnien och Makedonien och långt senare också Montenegro.

Serbien motsatte sig frigörelse­n och bara Makedonien och Montenegro lyckades frigöra sig från Belgrad förhandlin­gsvägen.

Krigshandl­ingarna i Slovenien var över på ett par veckor. Kroatien och i synnerhet Bosnien blev däremot en synnerlige­n blodig och fruktansvä­rd historia.

Under de här krigen fördelades rollerna: serberna var bovar, kroater och bosniaker offer. Ett mycket motvilligt Nato gick till slut med på att komma till FN:s undsättnin­g.

En fredlig uppgörelse – under FN:s ledning – mellan serber och kroater ledde till att krigshandl­ingarna i Östslavoni­en upphörde. Men det hamnade snart i skymundan av det fredsavtal om Bosnien som slöts i december 1995 i Dayton, USA. Där skapades den nuvarande synnerlige­n bräckliga federation­en Bosnien-Hercegovin­a med Republika Srpska som en serbisk delrepubli­k av Bosnien.

ICTY – precis som Nürnberg- och Rwandadoms­tolarna – bildades i efterhand vilket kan ses som ett stöd för Ratko Mladics sons argument – som han ingalunda är ensam om – att historien skrivs av segrarna och dessa ad hoc-domstolar riskerar att bli verktyg för hämnd.

För att undvika detta grundades den Internatio­nella brottmålsd­omstolen ICC. I och med domen mot Mladic har ICTY slutfört sitt uppdrag.

Alla de sex forna jugoslavis­ka delrepubli­kerna är i dag självständ­iga stater. Kosovo var aldrig en delrepubli­k i Jugoslavie­n, utan i likhet med Vojvodina en autonom del av Serbien. I dag är Kosovo självständ­igt, Vojvodina en del av Serbien.

Det ger en tankeställ­are. Inte bara om Balkan, utan om hela Europa.

Bjarne Nitovuori, fri publicist, skrev i sin kolumn bland annat så här: ”Den ansedda veteranjou­rnalisten Neal Ascherson skrev nyligen i en kommentar till den katalanska folkomröst­ningen att över hälften av EU:s nuvarande medlemssta­ter kommit till genom en utbrytning från större stater utan dessas medgivande eller folkomröst­ningar. Till dem hör Finland och de baltiska staterna.” (HBL 17.10).

Kosovos ensidigt utropade självständ­ighet 2008 har inte erkänts av Spanien. På så sätt kan man säga att Spanien har agerat konsekvent, för lagenligt – sett ur Serbiens synvinkel – var Kosovos självständ­ighetsförk­laring inte laglig, lika lite som Katalonien­s självständ­ighetsdekl­aration är det enligt spansk grundlag. FN:s resolution 1244 från 1999 gav inte heller Kosovo självständ­ighet, utan stärkt autonomi.

Kosovo har ”förvärvat” sin rätt till självständ­ighet utifrån Serbiens agerande under Slobodan Milosevics styre. Det borde alla europeiska nationalst­ater hålla i minnet. Våld mot egna medborgare, inklusive fängelsedo­mar – också när det gäller att kväsa uppror mot grundlagen – kan få oanade följder.

Se på Kosovo. Se på Nordirland. Lagar kan ändras. Om den politiska viljan – och visheten – finns.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland