Hufvudstadsbladet

”Bara fem killar kvar framför mig”

Ristomatti Hakola har haft en katastrofa­l träningssä­song – men i skidspåret går det undan.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LäNGDåKNIN­G Underteckn­ad hade en pratstund med Ristomatti Hakolas långvariga tränare Antti Hagqvist för ett par veckor sedan. Tränarens tips: Hakola tar två OS-medaljer i Pyeongchan­g. – Just. Ristomatti Hakola blir sällan mållös, men när han hör Hagqvists bedömning har han svårt att finna de rätta orden. Med ett skratt:

– Två medaljer. Bra att han tror på mig. Jag tror vi utgår från en medalj till att börja med, säger Hakola – en av de positiva överraskni­ngarna i Finlands VM-lag i Lahtis.

Tävlar om medalj

Hagqvist bedömde att Hakola är i form att utmana om OS-medaljerna i sprint och – 50 km. Han är också en kandidat till stafetten, då givna inlednings­mannen Sami Jauhojärvi lagt av (han kunde inte hålla sig länge borta, utan spinner omkring här i Ruka som Yles kommentato­r). Kanske på inlednings­sträckan, men kanske hans snabbhet skulle vara till största nyttan på ankarsträc­kan.

– Tror det blir sprint i första hand. Skulle gälla att orka skida den där ena kilometern först. Lär vara grymt tung bana i Pyeongchan­g.

Sprintrarn­a brukar inte sticka under stol med sina målsättnin­gar. Bara ibland är orden större än handlingar­na. Hakola är inget större undantag, men hans outtröttli­ga leende stelnar när man frågar om hans träningssä­song.

– Ingen dans på rosor precis. I somras hade jag överbelast­ningssympt­om och i höstas var jag länge sjuk, säger han.

– Men i höstens första tävlingar har det gått bra. Det är lite som förra säsongen, det är trögt under veckan men går bra i tävlingarn­a. Bättre så.

Hakola vann sprinten i Olos och i finska cupen i Rovaniemi förra helgen var han tvåa på 9 km klassiskt, en halv minut bakom segraren Iivo Niskanen. Det gör honom till en av de blåvita favoritern­a i dagens sprint.

– Rise är den av herrarna som har störst chans att gå till final i sprinten, säger förbundska­pten Reijo Jylhä och ler:

– Han var säkert grymt ivrig efter förra säsongen. Han är lite som en travhäst som lätt börjar galoppera.

I Lahtis överraskad­e Hakola stort med en finalplats i fristilssp­rinten. Han var sjätte och sist, men han var i alla fall med de stora grabbarna.

– Det är bara fem killar kvar framför mig. Någonting att bygga vidare från, skrattar han och fortsätter:

– Om allt fungerar ligger jag bra till i Ruka. Men det hänger på så lite. En misslyckad spark i slutbacken och så är det kört. Ses nästa gång.

Hakola har förstås också siktet inställt på OS i Pyeongchan­g. Han debuterade i VM i Falun 2015 men i vinterspel­en har han inte varit förut.

- Det är en viktig säsong. Man har tittat på OS som barn och drömt om att klara sig där någon gång, säger han och fortsätter munter.

– Förstås är varje säsong viktig. Varje tävling är livets viktigaste tävling!

 ?? Foto: LeHtikuva/Heikki Saukkomaa ?? Ristomatti Hakola kan bli aktuell också för herrarnas stafett i OS i Pyeongchan­g.
Foto: LeHtikuva/Heikki Saukkomaa Ristomatti Hakola kan bli aktuell också för herrarnas stafett i OS i Pyeongchan­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland