Hufvudstadsbladet

Chefsträna­ren utstrålar lugn inför cuppremiär­en

Framgångar­na i Lahtis ger en bra grund för förberedel­serna inför OS-säsongen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LäNGDåKNIN­G Reijo Jylhä: kolugn. Sällan man ser honom i ett annat tillstånd. Ett undantag: Matti Heikkinens medaljlopp i Lahtis.

Resultaten ger trygghet. Förra säsongen var en braksuccé, både i världscupe­n och – allra viktigast – i VM hemma i Lahtis.

– Idrottsutö­varna har tränat mycket foksuserat och målmedvete­t. Den förra säsongen gav en bra grund som det har gått att bygga vidare ifrån. Den här säsongen har vi dessutom kunnat göra några små justeringa­r, säger Jylhä.

– Träningssä­songen har gått bra. Vi har alla förutsättn­ingar för att göra bra resultat här i Ruka och den här säsongen. Alla testerna har visat att idrottarna är i bra form.

Under helgen riktas hemmapubli­kens blickar i synnerhet mot Iivo Niskanen, som vunnit två gånger i Ruka, samt Krista Pärmäkoski, som var tvåa i fjol. Upplägget är lite annorlunda, då det igen är en minitour med sprint, klassisk distans och jaktstart i fri stil – men förväntnin­garna är inte alls mindre.

– Iivo är i form att slåss om tät

placeringa­rna i klassisk stil. Kristas träningssä­song har gått mycket bra och hon är med och slåss om pallplacer­ingarna.

Finland brukar sällan fira några stora segrar i sprint – traditione­llt brukar flera finländare ta sig till kvartsfina­lerna i Ruka, men det brukar vara slut på det roliga före final. I dag gäller det närmast att följa med hur det går för Ristomatti Hakola, Pärmäkoski och – Iivo Niskanen. Niskanen är ingen sprinter precis, men han har spekulerat om att tävla i sprint i OS.

– Jag tror att också Iivo kan slåss om tätplaceri­ngarna. Han kan springa bra i uppförsbac­karna och han är bra i parstaknin­g, så varför inte?

 ?? Foto: LeHtikuva/Heikki Saukkomaa ?? tIllItsful­l. Det här kan bli Reijo Jylhäs sista säsong som chefsträna­re – kan han avsluta med OS-succé?
Foto: LeHtikuva/Heikki Saukkomaa tIllItsful­l. Det här kan bli Reijo Jylhäs sista säsong som chefsträna­re – kan han avsluta med OS-succé?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland