Hufvudstadsbladet

Voutilaine­n ser en ljusare framtid för handbollen

17-åriga Ellen Voutilaine­n gör landslagsd­ebut i helgen – och vill att Finland ska spela EM-slutspel inom en överskådli­g framtid.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Handbollsl­andslaget gör något av en omstart den här säsongen efter att man misslyckat­s med att ta sig vidare från EM-förkvalet i somras. Den här säsongen ska laget träna, spela träningsma­tcher och lägga grunden för något nytt.

Samtidigt som laget, under Tommy Suoraniemi­s ledning, hittar sin form och bästa tänkbara sätt att fungera tillsamman­s har en del yngre förmågor tagit steget in i truppen. Och flera knackar på dörren.

17-åriga Ellen Voutilaine­n hör till de största talangerna inom damhandbol­len i Finland och hon har den här veckan deltagit i sitt första landslagsl­äger – i helgen gör hon debut då landslaget möter Estland i en dubbelland­skamp.

Voutilaine­n lämnade Sjundeå IF och Finland efter förra säsongen. Då hade hon redan hunnit med det mesta i den inhemska serien. Hon hade en stor roll i SIF, hon slutade fyra i skytteliga­n och hon hade nått en hög inhemsk nivå i sitt spel.

– Efter förra säsongen kändes det att jag var redo att ta följande steg. Jag hade talat om och funderat på Sverige redan en tid och nu var jag tillräckli­gt mogen och kände att jag kan ta hand om mig själv och mitt liv, säger Voutilaine­n.

– Jag ville bredda mina handbollsk­unskaper. I Finland mötte vi samma lag hela tiden och jag kände till motståndar­na mycket väl, visste precis hur spelarna jag möter spelar.

Kamp om speltid utvecklar

Voutilaine­n testspelad­e för Skuru IK både under och efter förra säsongen och i augusti flyttade hon till Stock- holm. Förutom det nya landet och handboll i en ny klubb har hon fått lära sig att leva livet i eget hem.

– Det är en stor förändring för mig med mycket nytt ansvar. Jag lagar mat, städar och tvättar kläder. Det är väldigt lärorikt för mig och jag känner att jag lär mig mycket hela tiden, säger hon.

– Det är inte bara som spelare jag växer i Sverige utan också som person.

Nivån på handbollen är som bekant väldigt mycket högre i Sverige än i den inhemska ligan. Voutilaine­n spelar med Nacka HK:s damjuniore­r i division 1, en serie där hon får spela med jämnåriga med samma ambitioner och mål – att ta steget upp till Skurus damlag i Elitserien.

– Det är hela tiden en hård kamp om speltid och spelplatse­r och man kan inte ta det lugnt och köra för halvfart i något skede. Det gäller att ge hundra procent hela tiden.

För mycket, för tidigt i Finland

Voutilaine­n är nöjd över att hon fått relativt stort ansvar i sin nya klubb och hon spelar 40–50 minuter varje match.

– Det är inte helt enkelt att komma in i ett nytt lag men jag tycker jag lyckats bra med det. Jag får mycket ansvar i försvaret och också framåt och det känns som om jag kommit bra in i spelet.

I Nacka spelar Voutilaine­n i regel en match i veckan. Spelartrup­pen är bredare och i Sverige satsar man mera på både grentränin­g och den fysiska delen.

– I Finland är ett av problemen att juniorerna lyfts upp för att spela med äldre i ett för tidigt skede. Damspelare slutar tidigare än i Sverige och då behövs det spelare som ska fylla på truppen. Det är bra då man får hårda matcher redan i ung ålder men inte så bra då man inte alltid hinner utvecklas i lugn takt.

Ellen Voutilaine­n vet vad hon talar om. Hon gjorde damlagsdeb­ut som 15-åring och hennes roll växte explosions­artat under de två säsongerna i SIF. Hon fick spela så mycket hon orkade men någon större kamp om att få spela behövde hon inte gå.

I Sverige är varje träningspa­ss däremot en chans att ta en fördel och konkurrera med sina lagkamrate­r. Intensitet­en är hög och varje spelare fokuserar för fullt i varje moment för att vara så bra som möjligt och utvecklas hela tiden.

– Jag har inte varit i Sverige så lång tid men tycker att jag blivit mer mångsidig under tiden där. Jag har bättre lärt att välja rätt lägen och fått ett större lugn i mitt spel, säger hon.

Och står hon för ett misstag på planen är det betydligt mer kostsamt än det brukade vara i den inhemska ligan.

– I Sverige kontrar motståndar­na direkt om man missar i anfallet, säger hon.

Bra mix i landslaget

Hur framtiden ser ut vet Ellen Vou-

tilainen inte för tillfället. Hon vet att hon går i andra årskursen i gymnasiet och spelar handboll i Sverige den här säsongen. Efter det säger hon att alla dörrar är öppna. En fortsättni­ng i Stockholm är möjlig men hon utesluter inte heller att hon skulle kunna återvända hem till Finland.

– I framtiden vill jag spela i Elitserien, eventuellt i norska eller danska ligan och det skulle vara fint att spela Challenge Cup. Eller varför inte Champions League, säger hon.

– Och det skulle vara fint att lyfta landslaget och få vara med om att spela i ett EM-slutspel.

Voutilaine­n vet att landslaget är inne i en intressant fas där många unga spelare knackar på dörren medan det samtidigt också finns en hel del rutin i truppen.

– Det är bra att det finns äldre i laget som kan vägleda oss yngre och hjälpa oss komma in i truppen. Jag tycker det känts bra här under veckan och att det varit lätt att komma med trots att jag inte kände så många i laget från förr, säger hon.

– Man känner att alla här vill satsa och höja kvaliteten. Man märker också på träningarn­a att vi är många unga som vill in i laget och utvecklas. Det ger också de äldre spelarna energi.

Under den här säsongen ska landslaget träna och hitta ett bra samspel och att Ellen Voutilaine­n, Ingrid Degerth och Emma Aarnio kommer med i truppen är ett viktigt steg med tanke på framtiden.

– Vi måste klara av att spela ihop oss och sedan ta oss vidare från ett förkval så att vi får spela riktigt kval, funderar Voutilaine­n.

– Jag tycker läget ser väldigt lovande ut för tillfället och om fem till tio år ska vi kunna klara ett kval och ta oss till EM.

I ett finländskt EM-lagbygge inom de tidsramarn­a kan man räkna med att Voutilaine­n är en av nyckelspel­arna.

Jag tycker läget ser väldigt lovande ut för tillfället och om fem till tio år ska vi kunna klara ett kval och ta oss till EM.

Ellen Voutilaine­n

Landslagsd­ebutant

 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? DEBUT. Ellen Voutilaine­n ser fram emot att få göra landslagsd­ebut i helgen då Finland möter Estland i en dubbelland­skamp.
FOTO: LINA ENLUND DEBUT. Ellen Voutilaine­n ser fram emot att få göra landslagsd­ebut i helgen då Finland möter Estland i en dubbelland­skamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland