Hufvudstadsbladet

Ensidigt hyllande

- MATIAS KAIHOVIRTA tannerist, antikommun­ist och historiker, Karis

VÄINÖ TANNER Hur skriver man historia? Historiker­ns uppgift är att pröva och tolka olika påståenden och försöka skapa förståelse kring hur människor tänkte och resonerade inför sitt agerande i en samhälleli­g kontext.

Lasse Lehtinen (HBL 21.11) har full rätt att få tolka historiska skeenden som han vill utefter sina egna politiska premisser. Men som jag påpekade i min recension är hans biografi över Väinö Tanner inte vetenskapl­ig historiesk­rivning eftersom läsaren inte tilldelas möjlighet att pröva rimlighete­n i hans tolkning. Nu utlämnas läsaren till Lehtinens syn på hur saker och ting var enligt honom i det förflutna. Hans ”metod” är gravt selektiv och styrs av ett färdigt upplagt mål, snarare än att problemati­sera ”historiska sanningar” och ta andra synpunkter i beaktande.

Sedan måste jag korrigera Lehtinens (återigen) felaktiga påståenden i hans insändare. Otto Ville Kuusinen tillhörde inte ”de finare familjerna” utan var son till en skomakare och för honom gick det ju inte särdeles illa efter 1918 – han hör antagligen, till skillnad från Tanner och Urho Kekkonen, till de internatio­nellt sett mest framgångsr­ika finländska politikern­a med tanke på hans fortsatta politiska karriär i Kremls nomenklatu­ra. Till skillnad från Lehtinens ensidiga hyllande av Tanner skriver jag

Hans biografi över Väinö Tanner är inte vetenskapl­ig historiesk­rivning eftersom läsaren inte tilldelas möjlighet att pröva rimlighete­n i hans tolkning.

inte detta om Kuusinen för att på något sätt hylla honom och för att jag personlige­n skulle sympatiser­a med hans politiska gärningar.

Till syvende och sist känner jag ett visst obehag inför det sätt som Lehtinen slentrianm­ässigt tilldelar ”kommunists­tämpeln” efter en kritisk recension. För min del är debatten avslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland