Hufvudstadsbladet

Kontot töms – sover banken?

- JAN KÅHRE Helsingfor­s

BANKER Våra banker har sparat rejält med pengar genom att få kunderna att själva sköta sina banktjänst­er på nätet. Men detta medför en brist i säkerheten. Nätbanken öppnar en bakdörr genom vilken bedragare kan komma åt kundernas konton.

Bakdörren fungerar därför att kunden blir van vid att uppge en kod till nätbanken för varje transaktio­n. När en bedragare lyckas uppträda trovärdigt som nätbank ger kunden sin kod alldeles som vanligt och kontot töms.

Kunde man tänka sig att banken tar sitt ansvar för denna bakdörr i sitt system? Nej, inte Nordea i varje fall. I stället för att helt eller delvis ersätta kundens förlust på 5 000 euro väljer Nordea att lägga ut 50 000 euro på advokater. Nordea hänvisar till att överenskom­melsen förbjuder kunden att ge ut ko- derna till någon annan. Nordea har nu lyckats genomdriva en tolkning av detta förbud så att det också gäller om kunden gett ut koderna i tron att vara i kontakt med just Nordeas nätbank! Man ser en likhet med den gamla svenska tidskrifte­n Blandarens parodi på finstilt i överenskom­melser: Hemförsäkr­ingen gäller inte i samband med bostaden.

Nordea fick sitt eftersträv­ade prejudikat: Också ansvaret för att avslöja nätbedraga­re läggs helt på kunden. Det hade funnits en annan väg. Kreditkort­sbolagen använder dataprogra­m som identifier­ar avvikande mönster i en kunds transaktio­ner. Men Nordea märker inte ens när en kunds sparkonto töms helt och pengarna förs till ett anonymt konto i Polen. Tänk att en så stor bank kan ha en så inkompeten­t ledning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland