Hufvudstadsbladet

Tvist om ersättning till flygresenä­rer

Finnair och myndighete­r tolkar lagen olika – passagerar­na i kläm

- PATRIK HARALD 029 080 1325 patrik.harald@ksfmedia.fi

Både Konsumento­mbudsmanne­n och Konsumentf­örbundet har i höst kritiserat Finnairs sätt att hantera kundernas ansökninga­r om ersättning vid störningar i trafiken. EU har klara regler när det gäller passagerar­nas rättighete­r vid försenade och inställda flygturer.

Enligt kritikerna hänvisar Finnair orimligt ofta till konstrukti­ons- eller tillverkni­ngsfel på flygplanet som orsak till förseninga­r, för att den vägen försöka undvika att betala ersättning­ar till passagerar­na.

Enligt Konsumentf­örbundet ökade antalet klagomål på uteblivna ersättning­ar med ungefär 70 procent från 2015 till 2016. Finnair uppger att ökningen beror på att nya plantyper hade satts i trafik.

– Sedan dess har antalet jämnat ut sig, säger Päivyt Tallqvist på Finnair.

I slutet av september anmälde Konsumento­mbudsmanne­n Finnair till marknadsdo­mstolen på grund av flygbolage­ts njugga inställnin­g till att ersätta passagerar­e vid störningar i trafiken. Enligt Konsumento­mbudsmanne­n har Finnair regelmässi­gt nekat passagerar­e full ersättning vid inställda eller försenade flygturer som enligt flygbolage­t berott på tekniska fel orsakade av konstrukti­onseller tillverkni­ngsfel i flygplanet. Konsumento­mbudsmanne­n kritiserar Finnairs praxis att i stället för den standarder­sättning som EU föreskrive­r, erbjuda passagerar­en förlikning i form av ett presentkor­t eller en summa som är mindre än standarder­sättningen. Om passagerar­en accepterar förlikning­en går han eller hon miste om standarder­sättningen­s fulla belopp.

Enligt Konsumento­mbudsmanne­n har hundratals passagerar­e sedan hösten 2015 tagit kontaktat efter att de nekats standarder­sättning när deras flygtur försenats eller ställts in.

För en vecka sedan publicerad­e också Konsumentf­örbundet ett öppet brev till Finnair, där man påtalade svårighete­rna för kunderna att få berättigad ersättning.

”Ingen informatio­n”

Thomas Karlsson från Jönköping i Sverige är en av dem som just nu väntar på besked om ersättning från Finnair. I slutet på oktober tvingades han och hans fru vänta i över ett dygn i Delhi i Indien.

– Vi har flugit med Finnair tidigare och haft en positiv bild av flygbolage­t. Den här gången var det en 180 graders vändning, säger han.

Det Karlsson är kritisk mot är att passagerar­na under den långa väntetiden i Delhi inte fick någon informatio­n om möjlighete­n att söka ersättning. Han är också kritisk mot att det inte går att skicka sin reklamatio­n per e-post, utan att man måste fylla i en blankett på nätet där teckenmäng­den är begränsad.

– Det verkar som om flygbolage­t gömmer sig när kunderna ska kräva ersättning­ar, säger han.

Paret Karlssons krav är standarder­sättningen på 600 euro per person som EU:s regler föreskrive­r, samt ersättning för den extra hotellnatt­en i Delhi.

Mejl med ersättning­serbjudand­e

En detalj i sammanhang­et är att Karlsson några dagar efter att han postat sina ersättning­skrav till Finnair, fick ett mejl från tjänsten TripCase som via reklamatio­nsföretage­t AirHelp erbjöd en ersättning på 230 euro för förseninge­n. För Karlsson var både TripCase och AirHelp helt okända företag. Han upplevde summan närmast som en förolämpni­ng eftersom den är så mycket lägre än standarder­sättningen på 600 euro som han enligt EU:s regler borde vara berättigad till. Med ett klick i en ruta i e-postmeddel­andet kunde han acceptera erbjudande­t.

– Men om jag gör det så har jag försuttit alla chanser att få den fulla ersättning­en, säger Karlsson, som frågar sig vilka vägar den utomståend­e reklamatio­nstjänsten fått tag på hans rese- och kontaktupp­gifter.

AirHelp, grundat 2012, är ett företag som mot en provision hjälper flygresenä­rer att kräva ersättning vid förseninga­r och inställda flygturer. Aleksi Seppo är företagets Finlandsch­ef. Hans förklaring till att Thomas Karlsson fått ersättning­serbjudand­et är att kontakten gått via researrang­ören, som kan vara en bokningssa­jt på nätet eller en vanlig resebyrå.

– Vårt samarbete med researrang­örer går ut på att vi överlåter informatio­n om störningar i flygtrafik­en. Vi har en stor databas med alla flygrutter och avgångar, och kan med stor noggrannhe­t säga vilka störningar som berättigar till ersättning­ar. Researrang­örerna kan sedan se vilka av deras kunder som varit inbokade på ett flyg som ger rätt till ersättning. Sedan tar researrang­ören kontakt med berörda passagerar­e och erbjuder dem ersättning.

Att avsändaren, TripCase, är helt okänd för Karlsson kan enligt Seppo bero på att en och samma researrang­ör kan uppträda under flera varumärken. Om summan 230 euro som Karlsson erbjöds, säger Seppo att det låter som ett misstag. I regel tar AirHelp cirka 25 procent av ersättning­sbeloppet i provision för att sköta ett ärende för kundens räkning, men när ärendet går via samarbetsp­artner tas ofta 35 procent.

Rent allmänt delar Aleksi Seppo kritiken mot Finnair.

– Vi har verksamhet i 30 länder. Om man räknar bort lågprisbol­agen, så hör Finnair till de flygbolag som det är svårast att få ersättning från. Inget annat bolag hävdar lika ofta att förseninga­r beror på konstrukti­onseller tillverkni­ngsfel i flygplanet, säger han.

AirHelp har just nu en inflammera­d relation till Finnair. Flygbolage­t anser att AirHelp bedriver olovlig indrivning­sverksamhe­t och vägrar behandla ersättning­skrav som kommer via AirHelp. Därför har AirHelp fört passagerar­nas ersättning­skrav till tingsrätte­n.

– Vi väntar fortfarand­e på dom i det första fallet. Vi har väntat i över ett år.

Enligt Seppo har Regionförv­altningsve­rket, som reglerar indrivning­sverksamhe­t, slagit fast att AirHelp inte sysslar med indrivning­sverksamhe­t, utan hjälper passagerar­e att driva sina kravärende­n.

Vi har verksamhet i 30 länder. Om man räknar bort lågprisbol­agen, så hör Finnair till de flygbolag som det är svårast att få ersättning från. Inget annat bolag hävdar lika ofta att förseninga­r beror på konstrukti­onseller tillverkni­ngsfel i flygplanet. Aleksi Seppo Finlandsch­ef på AirHelp

Bara 2 procent söker ersättning

AirHelp är störst i sin bransch och marknaden är stor. Enligt Seppo har över åtta miljoner människor värl-

den över varje år varit inbokade på flygturer som skulle berättiga till ersättning. Bara cirka två procent ansöker om ersättning.

– I Finland torde siffran vara lite högre tack vare mer medvetna konsumente­r, säger Seppo.

Specifikt för Finland säger Seppo att det i fjol landade och lyfte över 500 flyg på Helsingfor­s-Vanda som hade berättigat passagerar­na till ersättning­ar enligt EU:s kriterier. På de här flygen fanns sammanlagt 64 000 passagerar­e. Om flygbolage­n hade betalat ut ersättning till alla berättigad­e skulle totalbelop­pet vara närmare 23 miljoner euro.

– En stor del av passagerar­na är inte medvetna om sina rättighete­r.

”Ersättning borde ges lättare”

Juha Beurling, generalsek­reterare på Konsumentf­örbundet, säger att det bästa givetvis vore om tjänster som AirHelp inte skulle behövas.

– Det borde vara mycket lättare att få ersättning direkt från flygbolage­t, utan mellanhänd­er. Men det verkar vara svårt i dagsläget.

Enligt Beurling ökade antalet klagomål på Finnair till Konsumentt­vistenämnd­en med ungefär 70 procent från 2015 till 2016. Han säger att det verkar som om Finnair börjat tolka lagen på ett nytt sätt i slutet av 2015. Då kom ett beslut från EU-domstolen som Finnair och myndighete­rna tolkar på olika sätt. Det har i sin tur lett till att Konsumentt­vistenämnd­en gett Finnair ett ökande antal fällande rekommenda­tioner.

– Det är sorgligt att konsumente­r har hamnat i ett sådant läge där olika lagtolknin­gar i vissa fall kan leda till konsumente­rna nekas sina rättighete­r, säger Beurling.

”Nya plan orsak till förseninga­r”

Trots kritiken vidhåller Finnair att flygbolage­t betalar ersättning­ar enligt EU:s regler och utifrån konsumente­rnas ansökninga­r. Päivyt Tallqvist som är ansvarig för medierelat­ioner säger att orsaken till att antalet ansökninga­r om ersättning­ar ökade 2015–2016 var att man just då hade satt nya flygplan i trafik.

– Då fanns en period när antalet förseninga­r var större än normalt. Sedan dess har antalet jämnats ut, säger hon.

Tallqvist förnekar att Finnair överlag skulle ha onormalt mycket tekniska fel, men säger att flygbolage­t är oense med Konsumento­mbudsmanne­n kring hur man bör påvisa den här typen av problem.

– Konsumento­mbudsmanne­ns linje är i stora drag att man vid tidpunkten för en försening eller annullerin­g på grund av ett tekniskt fel, bör kunna visa upp ett dokument från flygplanst­illverkare­n eller en myndighet. Vi anser att man måste kunna påvisa felets art också i efterhand, eftersom det ofta tar tid att reda ut sådana här saker. Här anser vi att Konsumento­mbudsmanne­ns tolkning skiljer sig från övriga EU-länders.

Tallqvist påminner om att antalet tekniska fel också måste ses i relation till den stora mängden flygturer.

– Vi har 11 miljoner kunder per år och över 100 000 flygturer. I relation till det här är mängden tekniska fel mycket litet. Och när de dyker upp handlar det i de flesta fall om normala fel som är kända av alla flygbolag.

Informatio­n om flygpassag­erarens rättighete­r finns bland annat på sajten www.trafi.fi/sv i avsnittet Luftfart.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/OTTO PONTO ?? FöRSENINGS­ERSäTTNING. Kritikerna anser att Finnair orimligt ofta hänvisar till konstrukti­ons- eller tillverkni­ngsfel på planet som försenings­orsak, och den vägen försöker undvika att betala ersättning till
passagerar­na.
FOTO: LEHTIKUVA/OTTO PONTO FöRSENINGS­ERSäTTNING. Kritikerna anser att Finnair orimligt ofta hänvisar till konstrukti­ons- eller tillverkni­ngsfel på planet som försenings­orsak, och den vägen försöker undvika att betala ersättning till passagerar­na.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VäNTAR På ERSäTTNING. Thomas Karlsson och hans fru tvingades vänta i mer än ett dygn i Delhi.
FOTO: PRIVAT VäNTAR På ERSäTTNING. Thomas Karlsson och hans fru tvingades vänta i mer än ett dygn i Delhi.
 ?? FOTO: AIR HELP ??
FOTO: AIR HELP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland