Hufvudstadsbladet

Minst 235 döda i terrordåd i Egypten

Egypten Allt tyder på att dådet mot en sufisk moské på Sinaihalvö­n i Egypten med minst 235 döda är det hittills dödligaste jihadistdå­det i landet. Dådet skedde vid fredagsbön­en och mycket pekar på att IS, som för ett gerillakri­g i regionen mot den egyptis

- FILIP NORMAN-HENRIK SAMUELSSON/TT

Terroriste­r attackerad­e en moské i samband med fredagsbön­en i samhället Bir al-Abd i Egypten. Minst 235 har dött och över 100 har skadats.

Terrorgrup­pen har mördat sufier och kristna i området tidigare.

– De sköt på folk som lämnade moskén, säger en person vars släktingar befann sig på platsen till nyhetsbyrå­n Reuters.

– De sköt mot ambulanser­na också.

Terroriste­rna kom i fyrhjulsdr­ivna bilar till moskén i samband med fredagsbön­en i samhället Bir al-Abd, och utlöste en bomb som följdes av skottlossn­ing, berättar vittnen.

Antalet dödsoffer stiger efter dådet. Minst 235 människor har dödats, och över 100 har skadats, rapportera­r egyptiska medier. Angreppet riktades mot en moské som enligt nyhetsbyrå­n AFP är en samlingspl­ats för muslimska sufier – en grupp som av terrorröre­lsen IS och andra jihadister anses vara ”kättare”.

”Sköt mot flyende”

Det är inte känt vilken grupp som ligger bakom blodbadet, men IS bedriver ett gerillakri­g mot den egyptiska regeringen på Sinai och mot oliktänkan­de.Regionen har länge varit ett väldigt oroligt område med en rad återkomman­de IS-attacker mot poliser och militärer.

– Men just en sådan här sak har inte hänt tidigare i just Sinai, säger Per Jönsson, Mellanöste­rnkännare vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige, till TT.

Han tror att om det är IS som ligger bakom kan det tyda på att terrorröre­lsen nu gått in i en ny fas.

– När jihadister­na går på reträtt får de nöja sig med de mjuka målen. Vare sig det är i Paris, Stockholm eller i Sinai, säger Jönsson.

”Hämndattac­k”

Han tror att dådet i Sinai kan vara en hämndattac­k för terrorröre­lsens förluster i Syrien och Irak, och i andra länder.

Enligt Jönsson är Sinai en region som historiskt – i årtusenden – sett varit mycket svår för makthavare att kontroller­a.

– Sinai befolkas av olika beduinklan­er som säljer sina tjänster till den som betalar bäst. De spelar ett spel, i bland är det egyptier ibland är det IS eller andra.

– Men IS har alltid haft en förmåga att tubba klanledare, och få med sig hela eller delar av dem, kanske mest via pengar. Men de får skydd av stammarna, av beduinerna.

Att sufier kan ha varit målet för terroratte­ntatet förvånar inte Jönsson, som annars tycker att en moské skulle vara ett mycket ovanligt mål för IS i en egyptisk kontext.

– Sufier är fulingar i IS ögon och även i det saudiska kungahuset­s ögon, salafister­s och i andra jihadister­s ögon. De anklagas för avgudadyrk­an.

USA:s president Donald Trump fördömer det ”fruktansvä­rda och fega” dådet på Twitter,

Landssorg utlyst

Enligt statlig tv proklamera­de president Abd al-Fattah al-Sisi tre dagars landssorg, och har sammankall­at ett akut möte med landets säkerhetsl­edning efter dådet.

– Armén och polisen kommer att hämnas våra martyrer med hårda insatser för att återställa säkerheten och stabilitet­en under en period framöver, sade en synbart upprörd Abd al-Fattah al-Sisi i ett tal som sändes i egyptisk tv.

En krigslikna­nde situation råder mellan säkerhetss­tyrkor och extremistg­rupper sedan flera år i delar av Sinai. Konflikten blossade upp efter det att militären störtade den kontrovers­iellt islamistis­ke, men folkvalde, presidente­n Muhammad Mursi 2013.

Jihadister i området siktar ofta in sig på militär och polis, men ser även alla som samarbetar med säkerhetss­tyrkorna liksom andra trosinrikt­ningar som fiender.

Bir al-Abd ligger cirka åtta mil väster om provinshuv­udstaden alArish vid Medelhavet.

Samtidigt pågår sol- och badturis- men ganska opåverkad i Sharm elSheikh med flera turistorte­r längs kusten mot Röda havet. Men de orterna ligger i en specialbev­akad remsa som är avstängd från resten av Sinaihalvö­n.

 ?? HANDOUT
FOTO: EPA / EGYPTIAN PRESIDENCY ?? Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi (i mitten) i möte med anledning av terrordåde­t mot en moské på Sinaihalvö­n.
HANDOUT FOTO: EPA / EGYPTIAN PRESIDENCY Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi (i mitten) i möte med anledning av terrordåde­t mot en moské på Sinaihalvö­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / STRINGER ?? HäMNDATTAC­K. Dådet ägde rum drygt tiotalet mil väster om gränsen till
Gazaremsan.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / STRINGER HäMNDATTAC­K. Dådet ägde rum drygt tiotalet mil väster om gränsen till Gazaremsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland