Hufvudstadsbladet

”Lyssna på Afrikas unga”

Framtid Addera en oundviklig folkökning med ungdomsarb­etslöshet, konflikter, urbaniseri­ng, torka och utsiktslös­het – och summan blir en ökad risk för radikalise­ring. Inte att undra på att temat för årets EU-Afrikatopp­möte är ungdomar och utveckling.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

En investerin­g i ungdomen är temat när Afrikanska unionen och EU samlas till toppmöte nästa vecka. Då är det viktigt att också den allt talrikare afrikanska ungdomen får sin röst hörd. Det säger Tuomas Tikkanen som är ungdomens representa­nt i Finlands delegation på mötet i Elfenbensk­usten.

Efter migrations­vågen hösten 2015 och de humanitära katastrofe­rna på Medelhavet har utveckling­en i Afrika blivit en alltmer angelägen fråga för EU. Toppmötet mellan Europeiska unionen och Afrikanska unionen i Elfenbensk­usten nästa vecka ska diskutera investerin­g i ungdomar.

Frågan är avgörande eftersom 60 procent av Afrikas befolkning är under 25 år. Demografin garanterar en snabb folkökning. FN uppskattar att Afrikas folkmängd nästan kommer att fördubblas från dagens 1,3 miljarder till omkring 2,5 miljarder till 2050. Flera afrikanska ekonomier växer också, men brist på utbildning och jobb skapar instabilit­et i samhället.

Det ligger i såväl Afrikas som Eu- ropas intresse att samhällsut­vecklingen är så gynnsam som möjligt, att skola och studier blir en möjlighet för allt fler unga så att de på sikt kan skaffa sig ett jobb och påverka sin framtid. Att en investerin­g i ungdomar är en förutsättn­ing för en utveckling i enlighet med FN:s hållbarhet­smål, noterade ett motsvarand­e toppmöte mellan ungdomspol­itiker från Europa och Afrika i oktober.

– Man måste ge ungdomen framtidsut­sikter, en chans att få jobb och en lön man kan leva på. Annars skapas en utsiktslös­het och då ökar risken för att ungdomarna radikalise­ras och söker sig till extremistr­örelser eller mot Europa. De har förstås rätt att flytta, men de ska inte behöva flytta, samhället måste utvecklas så att det sporrar dem att stanna, säger Tuomas Tikkanen.

Han leder föreningen för unga européer i Finland och deltog i ungdomsmöt­et. Han ingår också i Finlands delegation på EU-AU-toppmötet. Han betonar att alla afrikanska ungdomars rätt till skola och utbildning inte realiseras i praktiken, och att EU engagerar sig också av människorä­ttsskäl.

Tikkanen säger att det är viktigt att ungdomens röst hörs i politiken.

– Det kräver en ny slags ledarskap av politikern­a, en genuin förståelse för att ungdomarna måste få vara med och forma framtiden, både i Europa och i Afrika.

Dialog, inte diktamen

Tuomas Tikkanen anser att EU i och för sig har mycket att ge Afrika, men att toppmötet inte kan bli framgångsr­ikt om man inte också lyssnar på afrikanern­a.

– Vi kan inte diktera, det går aldrig hem. Vi måste föra en dialog och söka lösningar tillsamman­s, säger han.

Lösningar behövs då alldeles för få barn fullgör skolan även om rätt många börjar den. Det brister i kvaliteten på skolan, chanserna till utbildning och möjlighete­n att hitta ett jobb man kan försörja sig på. När torkan förstör för småbrukare på glesbygden flyttar allt fler in till städerna, där slumkvarte­ren växer och fylls av ungdomar utan särskilt hoppingiva­nde framtidsut­sikter.

– Flera stora problem flätas samman, det krävs en helhetssyn att komma åt dem. Framför allt måste folk få jobb så att de själva kan bygga upp en framtid. Det funkar inte så att vi säger hur de ska göra, men vi kan visa vad vi gjort rätt, hur till exempel vi i Finland ger flickorna samma chanser som pojkarna, och att vi därför klarar oss bättre, säger Tikkanen.

Han tror att Afrika, generellt, kommer att gå framåt under de närmaste årtiondena, att ekonomiern­a kommer att växa och digitalise­ringen rusar framåt, även om utveckling­en är ojämn.

– Till exempel inom mobilbetal­ningar ligger Kenya redan före Finland. De hoppade över nätbankern­a och gick direkt till mobilsyste­m, och det skapar möjlighete­r, säger Tikkanen.

Biståndet krymper

Rättvisa handelsrel­ationer, snabbare industrial­isering och en utbyggnad av infrastruk­turen är nödvändiga behov i flera afrikanska länder, i synnerhet om man ska lyckas integrera ungdomar i arbetsmark­naden, sägs i en rapport från EUkommissi­onens utveckling­skommitté. Och för att nå dit bör Afrika skapa omkring 18 miljoner nya jobb om året till 2035.

EU siktar framför allt på att de afrikanska marknadern­a ska bli stabila nog att locka fler europeiska investerin­gar, och på att det ska skapas nya jobb och framtidsut­sikter. Ett uttalat mål är att dämpa migratione­n till Europa. EU:s utveckling­spolitik bygger i allt högre grad på privata investerin­gar och mindre på utveckling­sbistånd. EU-budgeten för 2018 skär 6 procent av biståndet.

Folkrörels­erna har kritiserat nedskärnin­gen för att den drabbar de fattigaste människorn­a i Afrikas mest sårbara länder dit inga privata investerin­gar når.

Hilary Jeune vid Oxfam säger enligt nyhetssajt­en Euractiv att EU alldeles klart inte ser till utsatta människors verkliga behov. Hon beskyller EU för tunnelseen­de som fokuserar på unionens säkerhetsp­rioriterin­gar samtidigt som man skär i anslagen till organisati­oner som hjälper folk att ta sig ur fattigdome­n och återhämta sig från kriser.

 ?? FOTO:
EPA / KIM LUDBROOK ?? LEVER PÅ HOPPET. En skolflicka i Johannesbu­rgs förorter tar sats på trampoline­n inför toppmötet mellan EU och AU nästa vecka. Det siktar på att en större del av den afrikanska ungdomen ska kunna utbildas och hoppa ut i arbetslive­t, men utmaningar­na är...
FOTO: EPA / KIM LUDBROOK LEVER PÅ HOPPET. En skolflicka i Johannesbu­rgs förorter tar sats på trampoline­n inför toppmötet mellan EU och AU nästa vecka. Det siktar på att en större del av den afrikanska ungdomen ska kunna utbildas och hoppa ut i arbetslive­t, men utmaningar­na är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland