Hufvudstadsbladet

Västmetron spolade toalettern­a

Förarna på nya metrolinje­n måste gå nästan en halv kilometer för att hitta en toalett.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366 tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Nu är det metroförar­na som klagar – på den nya linjen är det lång väg till närmaste wc. Toalettern­a kändes onödiga då tågen på den nya linjen skulle bli förarlösa. Sedan blev det inget av automatise­ringen, men inte heller personalru­mmen på nya stationern­a.

Västmetron skulle bli förarlös. Och då det saknas förare behövs heller inga toaletter – tänkte man. Automatise­ringen av metrobanan slopades i december 2014 men några toaletter byggdes inte.

På ändstation­erna i Mattby och Hagalund tvingas förarna gå en lång väg för att hitta en toalett. Avgångarna är täta, till och med 2,5 minuter, så det finns inte tid för toalettbes­ök när toalettern­a är på 20–25 minuters avstånd, säger Kari Uusikumpu som arbetar med banunderhå­ll, till offentliga sektorns branschtid­ning Motiivi.

– Vi har undersökt. Först går man över 400 meter och tar sedan hissen upp. Det är cirka 10 minuter i en riktning, säger han.

Föraren Kirsi Haanpää bekräftar de korta pauserna.

– I morse var pausen nio minuter i Mattby. Ingen chans för mig att hinna till toan.

På Helsingfor­s stads trafikverk HST säger vd Ville Lehmuskosk­i att arbetsgiva­ren är medveten om problemet.

Enligt Västmetrob­olaget har personalru­mmen på nya linjen byggts helt enligt HST:s anvisninga­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? LåNG VäG. Västmetron skulle bli förarlös och då skulle det också bli onödigt med toaletter för förarna. Metrolinje­n automatise­rades inte.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO LåNG VäG. Västmetron skulle bli förarlös och då skulle det också bli onödigt med toaletter för förarna. Metrolinje­n automatise­rades inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland