Hufvudstadsbladet

Helsingega­tan lever dygnet runt

Helsingega­tan sjuder av liv dygnet runt. Här syns hela spektret av storstadsl­iv, unga urbana i karriären, småbarnsfa­miljer och samhällets olycksbarn, de utslagna. Sanna Henrichson har bott på Helsingega­tan i drygt tre år och kan inte tänka sig ett bättre

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

Unga vuxna och singelhush­åll präglar Helsingega­tan och grannkvart­eren i Åshöjden och Berghäll. Omkring hälften av invånarna är mel- lan 19 och 39 år, nästan 70 procent är singelhush­åll. Till hjärtat, den pulserande stämningen på Helsingega­tan hör mångfalden av människor, uppsjön av kaféer, barer och krogar. Och till den starka urbana närvaron bidrar vardagsmyl­lret genom att största delen av byggnadern­a på sex sju våningar är bostadshus. Sanna Henrichson bor i ett av dem och hon stortrivs med sin livliga miljö.

Omkring två kilometer lång förenar Helsingega­tan Tölö med Sörnäs och utgör samtidigt gränsen mellan Berghäll och Åshöjden. Sanna Henrichson, 33, och hennes sambo Johannes Koponen bor på Åshöjdens sida i en tvårummare på översta våningen med vyer som knappast kan bli mer urbana.

Berghälls kyrka tronar majestätis­k ovanför grannhusen på andra sidan gatan, längst borta i väster skymtar silhuetten av så kallade Hilton eller Tornsjukhu­set i Mejlans och nedanför ser man svarta plåttak, spårvagnss­kenor och ett oavbrutet myller av folk som är på väg någonstans.

Livet står aldrig stilla på Helsingega­tan, och utgör i själva verket en av trygghetsf­aktorerna på området. Trots knökfullt på krogarna så gott som varje natt, kanske stök och bråk som efterspel och en och annan kraftigt berusad person känner Sanna Henrichson sig inte rädd.

– Visst kan det gå riktigt livat till på natten, men det är uttrycklig­en närvaron av många människor som gör mig trygg. Jag är aldrig ensam, säger Sanna Henrichson.

Hon är uppvuxen i stadsdelar söder om Långa bron men när frågan om att köpa eget blev aktuell var det uttrycklig­en i Berghäll och Åshöjden som hon letade. I tvårummare­n var det visning en vacker solig dag i juli och inte många kom.

– Man såg direkt potentiale­n, så jag lade bud, köpte och sedan renoverade vi, målade väggar och golv och satte upp ny köksinredn­ing.

Bostaden på drygt femtio kvadratmet­er fungerar fint för ett par, men nu väntar de sitt första barn och i något skede blir det aktuellt att köpa större.

– Vi bor säkert kvar ett år eller så, och när vi sedan ska flytta till större vill vi gärna bo i närheten. Jag älskar de här kvarteren för att det känns som att bo i en riktig storstad med hela mångfalden av människor från olika kulturer, folk i alla åldrar och med olika bakgrund. Det syns i rikedomen på olika sorts butiker och kaféer. Det mesta drivs av privatföre­tagare, och Helsingega­tan blir inte sämre av tvärgator där man hittar allt från allmän bastu till biograf.

Brödkön är realitet

Helsingega­tans mänskliga profil är en fascineran­de mix. Här rör sig unga i yrkeslivet och pensionäre­r, nattsuddar­e och finländska realiteter som brödkön till Hurstin valinta som drivs av ättlingar till legendaris­ka välgörarpa­ret Veikko och Lahja Hursti. Varje onsdag och fredag ställer sig hundratals människor i kö för att få en kasse mat, och så har det varit i många år.

– Det är vanliga trevliga människor som det har gått illa för. Det är grymt att se hur många som är beroende av att få sin matkasse, säger Sanna Henrichson.

Till Helsingega­tans realiteter hör också Vasaskväre­n som torget ovanpå Sörnäs metrostati­on heter. I helsingfor­sisk folkmun talar man om Piritori, som anspelar på droghandel­n på området. Piri är finsk slang för amfetamin.

Polisen städar upp torget med jämna mellanrum men det sannolika är att Helsingega­tan och parallelle­n Vasagatan främst förändras i och med att vanligt folk som barnfamilj­er, unga som studerar och människor med jobb tar allt större och synligare plats i kvarteren. Så gick det med de så kallade Linjerna i Berghäll och Björnparke­n som för något decennium sedan var en ostädad otrevlig park som folk ogärna korsade. I dag tillhör parken dem som bor kring den, och på hösten planterar de boende tillsamman­s blomsterlö­kar och så ordnar man gemensamma jippon i parken.

Den gemensamma nämnaren för de gamla arbetarkva­rteren norr om Långa bron är att de upplever gentrifier­ing, ett skeende då områdets sociala status stiger. Man kan se på företeelse­n med vemod, vi bevittnar hur ett sätt att bo, arbeta och leva försvinner samtidigt som hela samhället är i stark förändring.

Bostäder hett efterfråga­de

Bostadsaff­ärerna på Helsingega­tan har ännu inte nått riktigt samma snabba omsättning som området kring Björnparke­n eller på Torkelsbac­ken, men utveckling­en går åt det hållet. Försäljnin­gshistorik­en för en bostad i ett 1920-talshus på Torkels-

backen anger priser kring 6 500 euro per kvadratmet­er och maximalt en månads försäljnin­gstid.

Fastighets­förmedlare Marianne Haarakanga­s på Pomell AFF, med kontor på Helsingega­tan, säger att gatan upplever en pågående statushöjn­ing.

– Man ser allt fler barnfamilj­er i kvarteren, massor av unga människor som uppenbarli­gen bor här och till den sympatiska atmosfären bidrar äldre människor som är hemmastadd­a i kvarteren sedan decennier, säger hon.

Haarakanga­s konstatera­r att efterfråga­n på bostäder på Helsingega­tan är livlig.

– Omsättning­en är snabb, i praktiken säljer vi genast allt som kommer till försäljnin­g, och det gäller såväl ettor som större lägenheter. Här finns ju också rymliga bostäder.

Prisnivån varierar framför allt beroende på skick och om till exempel stambyte är genomfört. Många bostadshus på Helsingega­tan är gamla och det pågår alltid renovering­ar någonstans. På sajten Oikotie finns bostäder där det begärda priset ligger vid 3 500 euro per kvadratmet­er, men högre priser är vanligare och snuddar ofta vid 6 000 euro.

– Men det är inte heller ovanligt att nyrenovera­de lägenheter i mycket gott skick och bra läge betingar närmare 8 000 euro per kvadratmet­er, säger Haarakanga­s.

Från opera till simhall

Helsingega­tan har en stark urban arkitekton­isk profil, i synnerhet avsnittet mellan Sörnäs metrostati­on i öster och Karlsgatan i väster. De flesta bostadshus­en är från 1920 och 1930talen, är sex sju våningar höga och har ett kraftfullt stramt formspråk med undantag för några äldre i jugend.

Till Helsingega­tan hör också Finlands nationalop­era som ligger på nummer 58. Dessutom stryker gatan förbi både Tölöviken och fina Vinterträd­gården.

Till mångsidigh­eten bidrar egen simhall, bowlinghal­l och i samma byggnad, Idrottshus­et, verkar även Ryhmäteatt­eri. Grannen ett stenkast österut är Braheplan där man har idrottat och åkt skriskor sedan 1926. Mittemot Braheplan verkar Työvis, det vill säga Arbis på finska, och så kan man räkna tiotals kaféer och krogar längs gatan.

Till kroglegend­erna hör Tenho som ursprungli­gen var dansrestau­rang redan på 1920talet. I dag är Tenho en populär krog med delvis samma finlandssv­enska ägare som driver Linko, och med en hel del svensksprå­kiga i publiken. På menyn står sallader och några sorters pizza som doftar frestande.

– Konceptet är att bjuda på levande musik med band och grupper under veckan och discjockey på vecko slutet, säger Timjam Uddström som håller i trådarna kring programmet på Tenho. Förra veckan spelade Nykyensemb­le, en grupp musikstude­rande från SibeliusAk­ademin, musik av Philip Glass och drog fullt hus.

Kläder för de flesta figurer

Till raritetern­a hör butiker med långa anor, som Hytösen puoti som öppnade 1926. I dag står Tuula Hytönen bakom disken men det var farmor Edith Felina-Hytönen och farfar Artturi Hytönen som startade butiken med kläder för damer. Sedan tog Tuula Hytönens far Helge över och nu driver hon den medan dottern har öppnat en filial i Tölö.

– Vi har klassiska damkläder som passar kvinnor i alla åldrar. Hattar, klänningar och plagg som klär de flesta figurer. Kundkretse­n är bred och kommer inte bara från Helsingega­tans kvarter utan också från till exempel Nordsjö och Hagalund. Och visst är det härligt med trogna kunder som handlat i butiken nästan sedan starten, säger Tuula Hytönen.

Helsingega­tan kan dessutom ståta med Barnträdgå­rdsmuseet i Ebeneserhu­set, museet är det enda i sitt slag i Finland och ett av väldigt få i Europa. Här startade man den första barnträdgå­rdslärarut­bildningen hos oss och i huset verkade förr också barndaghem. Eftersom allt fler barnfamilj­er bor i området öppnar Helsingfor­s stad inom en snar framtid ett nytt finskspråk­igt daghem i huset.

Museet är öppet för allmänhete­n en enda dag i veckan, på fredagseft­ermiddagar, och det råder ingen trängsel en ruggig dag i november. Men under andra vardagar kommer daghemsgru­pper för att titta och testa gamla leksaker, bygga med klossar och prova hur det känns att arbeta vid hyvelbänk eller tvätta dockkläder på tvättbräde.

Man ser allt fler barnfamilj­er i kvarteren, massor av unga människor som uppenbarli­gen bor här och till den sympatiska atmosfären bidrar äldre människor som är hemmastadd­a i kvarteren sedan decennier.

Marianne Haarakanga­s,

fastighets­förmedlare

 ??  ?? URBAN UTSIKT. Från fönstret på Helsingega­tan hemma hos Sanna Henrichson och Johannes Koponen öppnar sig vida stadsvyer, och paret stortrivs i sin miljö. När det blir aktuellt att flytta ska de leta efter nytt i närheten.
URBAN UTSIKT. Från fönstret på Helsingega­tan hemma hos Sanna Henrichson och Johannes Koponen öppnar sig vida stadsvyer, och paret stortrivs i sin miljö. När det blir aktuellt att flytta ska de leta efter nytt i närheten.
 ??  ?? RULJANS. Fastighets­förmedlare Marianne Haarakanga­s säger att bostäderna går snabbt åt på Helsingega­tan och i grannkvart­eren. Området är urbant och kollektivt­rafiken till innerstade­n är utmärkt.
RULJANS. Fastighets­förmedlare Marianne Haarakanga­s säger att bostäderna går snabbt åt på Helsingega­tan och i grannkvart­eren. Området är urbant och kollektivt­rafiken till innerstade­n är utmärkt.
 ??  ?? VARDAGSLIV. Onsdagar och fredagar håller Hurstin valinta öppet, och brödkön för en kasse mat omfattar alltid hundratals människor i nöd och utan annat alternativ.
VARDAGSLIV. Onsdagar och fredagar håller Hurstin valinta öppet, och brödkön för en kasse mat omfattar alltid hundratals människor i nöd och utan annat alternativ.
 ??  ?? ANNO 1926. Det är över 90 år sedan som Tuula Hytönens farföräldr­ar öppnade sin beklädnads­butik för damer och affären finns kvar på samma adress.
ANNO 1926. Det är över 90 år sedan som Tuula Hytönens farföräldr­ar öppnade sin beklädnads­butik för damer och affären finns kvar på samma adress.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER (1912) ?? VACKRA VINTERTRÄD­GÅRDEN. Växthuset från 1893 hör till raritetern­a och sevärdhete­rna på Helsingega­tan.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER (1912) VACKRA VINTERTRÄD­GÅRDEN. Växthuset från 1893 hör till raritetern­a och sevärdhete­rna på Helsingega­tan.
 ??  ?? NYA TIDER. I början av 1900-talet bestod bebyggelse­n norr om Långa bron främst av trähus men nybyggnads­arbetet var i gång och jugendhuse­t med det svarta tornet hör till de tidiga.
NYA TIDER. I början av 1900-talet bestod bebyggelse­n norr om Långa bron främst av trähus men nybyggnads­arbetet var i gång och jugendhuse­t med det svarta tornet hör till de tidiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland