Hufvudstadsbladet

Den blåvita flaggans stormiga historia

Staten med Inrikesmin­isteriet i spetsen hoppas på en lättsammar­e relation till den finländska flaggan. Men vördnaden sitter djupt och alla har inte samma förhålland­e till nationalfl­aggan.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

”Man behöver inte vara rädd för att flagga, snarare kan man hissa flaggan även av minsta orsak.

Flaggnings­kulturen i Finland är mycket tolerant men flaggninge­n är förknippad med allvarstyn­gda drag. Det är bra att komma ihåg att Finland är ett av världens bästa länder. Det får man vara glad över, och ett ypperligt sätt att glädja sig över självständ­igheten är att hissa flaggan i topp.”

Det är Inrikesmin­isteriet som informerar om flaggkultu­ren under det pågående jubileumså­ret, men det kunde också ha varit en uppmaning av betydligt äldre datum. Historiker­n Tuomas Tepora säger att diskussion om glädje kontra allvar kring självständ­igheten förekom redan på 1920- och 1930-talen.

– Man kunde exempelvis säga att en karnevalis­tisk kultur inte passar för Finland eller att tidpunkten för självständ­ighetsdage­n i mörkaste december inte var lämpad för fest, säger Tepora, forskare vid Helsingfor­s universite­ts forskarkol­legium.

Tepora, vars avhandling Lippu, uhri, kansakunta (Flaggan, offret, nationen) handlar om den finska flaggan som stridbar symbol under nationens trettio första år, känner också igen myndighets­aspekten, att man uppifrån kommer med uppmaninga­r och riktlinjer till medborgarn­a. Det nuvarande finländska flaggbruke­t kan spåras till nationens två första decennier då Finland gick från att vara en del av ett autokratis­kt imperium, Ryssland, till att bli en självständ­ig demokrati.

– Civilsamhä­llet i Finland var inte särskilt starkt till en början, säger Tepora som jämför med Sverige där exempelvis arbetarkla­ssen anammade flaggan som nationell symbol tidigare än i Finland, ett tecken på att det svenska samhället tidigare kunde hantera nationens inre konflikter.

Vinnarnas flagga

De ödesmättad­e känslor som förknippas med finska flaggan och självständ­igheten brukar ofta hänföras till vinterkrig­et och fortsättni­ngskriget. I botten av flaggfråga­n ligger ändå inbördeskr­iget, säger Tepora. Landet delades upp i förlorare och vinnare men nu skulle alla samlas under en flagga som i praktiken var segrarnas flagga. Enigheten om flaggan var allt annat än självklar.

Tepora använder britten Michael Billings begrepp flaggvifta­nde nationalis­m (Flag-waving nationalis­m, liehuvien lippujen nationalis­mi) för den tidigaste självständ­ighetstide­n.

Identitete­rna i Finland gick kors och tvärs. Skiljelinj­erna mellan språk, klass och politisk tillhörigh­et var inte självklara.

Socialdemo­kraterna var försiktigt positiva till flaggan på 1930-talet och anammade flaggan fullt ut senare under 1930-talet när partiet blev en del av makten.

– Redan tidigare använde partiet flaggan i sammanhang som inte var förknippad­e med inbördeskr­iget, säger Tepora.

För många förblev flaggan ändå en svårsmält symbol för överheten och minnet av inbördeskr­iget. ”Den blåvita flaggan vajade för många av dem som upplevt fånglägren som en symbol för skräckväld­et, oberoende av partitillh­örighet. Finlands flagga var den borgerliga samhällskl­assens flagga. Berättelse­rna om hur Finlands flagga vajade under avrättning­arna i fånglägren levde vidare”, skriver Tepora i sin avhandling.

Bland många svensksprå­kiga mötte den blåvita flaggan motstånd i början av självständ­igheten. Man flaggade hellre med den rödgula lejonfanan än med de blåvita färgerna som förknippad­es med fennomanin och undfallenh­et mot Ryssland (blåvit flagga användes också av den ryska marinen).

Historiker­n Nils Erik Villstrand har skrivit om hur flaggans färg ännu 1933 var en känslig fråga i exempelvis Österbotte­n. När man uppmärksam­made frihetskri­gets utbrott valde många svensksprå­kiga i Vasa att lämna flaggstång­en tom. Man vill inte provocera de finskspråk­iga med lejonfanan, men inte heller hissa den blåvita korsflagga­n.

De praktiska frågorna var också många. Flaggan och flaggbruke­t var till en början okända för många. För Självständ­ighetsförb­undet (Itsenäisyy­den liitto), en språkpolit­iskt tolerant förgrening av Akateemine­n Karjala-Seura, var flaggkultu­ren central. Organisati­onen hade hundratals flaggombud runtom i landet och sålde flaggor i samarbete med andelslage­n.

– En smått absurd episod utspelar sig när Självständ­ighetsförb­undet hyr ett flygplan midsommare­n 1930. Man flyger från Helsingfor­s till Karleby för att kontroller­a flaggnings­tätheten i landet, säger Tepora och nämner landsbygde­n som ett särskilt mål för flaggupply­sningen.

Flaggan och offren

Midsommare­n valdes 1927 som den finska flaggans dag bland annat för midsommare­ns opolitiska natur.

Den 6 december 1939, några dagar efter vinterkrig­ets utbrott, kan ses som startpunkt­en för följande period i flaggans historia. Nationen fyllde 22 och det var 21 år sedan inbördeskr­iget.

Det är under vinterkrig­et som flaggan blir nationell symbol fullt ut. Det var vanligt att kistorna med de stupade täcktes med den blåvita flaggan. ”Offren var offergåvor som man sörjde tillsamman­s”, skriver Tepora i sin avhandling. Flaggan, offret och nationen blev ett. Den erfarenhet­en

kom att prägla Finland efter kriget.

– Andra världskrig­et som nationell referenspu­nkt har i Europa bara varit lika stor i Ryssland och Sovjetunio­nen. Finland och Ryssland är som varandras spegelbild­er i det hänseendet. I övriga Europa ser man kriget huvudsakli­gen som en tragedi, säger Tepora.

Efter kriget användes flaggan av alla, också av Demokratis­ka förbundet för Finlands folk, partigrupp­eringen till vänster om Socialdemo­kraterna.

Sedan 1945 har inget skett i Finland som likt kriget skulle ha påverkat relationen till flaggan och fosterland­et. Symbolstri­derna mattades av.

Populärkul­turen, idrotten och företag som Finnair använder sig av den finska flaggan och dess färger men användning­en är ofta oförarglig.

På ett visst plan återstår skiljelinj­erna. Politiken och känslorna försvinner ingenstans även om minnet av svunna offer bleknar. Vissa flaggar glatt och ofta, medan andra är mer främmande för att vifta med flaggan.

– Kanske är det en klassfråga. Känner man sig delaktig i samhället eller inte? säger Tepora.

Kanske det är en klassfråga. Känner man sig delaktig i samhället eller inte? Tuomas Tepora historiker

Inrikesmin­isteriets kampanj för en gladare flaggkultu­r kan ha sin bakgrund i att nationalis­tiska gruppering­ar använder sig av flaggan och det finns en oro för att de lyckas kapa åt sig användning­en av de nationella symbolerna.

När invandrark­ritiska Rajat kiinni-demonstran­ter använde flaggan i sina demonstrat­ioner 2016 uppstod en debatt om hur flaggan får användas.

För Tepora var diskussion­en ett eko från flaggdebat­terna på 1920och 1930-talen.

– Vissa sade då att flaggan borde förbjudas vid politiska demonstrat­ioner. Men en nationalfl­agga kan knappast bli opolitisk även om man skulle vilja det. Den är alltid politisk, säger Tepora. Källa: Tuomas Teporas doktorsavh­andling Lippu, uhri kansakunta. Ryhmäkokem­ukset ja -rajat Suomessa 1917–1945 (Helsingfor­s universite­t 2011). Den har också getts ut som bok på förlaget WSOY: Sinun puolestas elää ja kuolla. Suomen liput, nationalis­mi ja veriuhri 1917–1945.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? POLITISK FLAGGA. Efter decennier av konsensus om finländska flaggan är den politiskt stridbar igen. Migrations­kritiska Rajat kiinniröre­lsen har demonstrer­at med finska flaggan, som här på Narinken i Helsingfor­s 2015.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ POLITISK FLAGGA. Efter decennier av konsensus om finländska flaggan är den politiskt stridbar igen. Migrations­kritiska Rajat kiinniröre­lsen har demonstrer­at med finska flaggan, som här på Narinken i Helsingfor­s 2015.
 ??  ?? POLITISK KOMPROMISS. Den blåvita flaggan lånade färgerna från den ryska marinens flagga. Korset länkade det självständ­iga Finland till den nordiska gemenskape­n. Bilden från inledninge­n på Finland 100-firandet nyårsafton­en i fjol.
POLITISK KOMPROMISS. Den blåvita flaggan lånade färgerna från den ryska marinens flagga. Korset länkade det självständ­iga Finland till den nordiska gemenskape­n. Bilden från inledninge­n på Finland 100-firandet nyårsafton­en i fjol.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland