Hufvudstadsbladet

Iivo Niskanen missnöjd med inledninge­n

Längdåknin­g Iivo Niskanen var rasande efter att ha blivit utslagen i sprintkvar­tsfinalern­a. – Formen är svag. Räcker inte.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanen marscherar som ett åskmoln genom intervjuzo­nen – tills någon rycker honom i ärmen. Niskanen: fåordig i dag. – Spelet är förlorat, säger han. – Jag var ju ingenting annat än i vägen för alla andra.

Niskanen blev utslagen i kvartsfina­lerna i den klassiska sprinten. Han såg fräsch ut, men taktiken misslyckad­es helt: han hamnade bakom i slutbacken och försökte förgäves springa förbi i snömoset längs med den yttre kanten.

– Fanns inte tillräckli­gt med avsnitt att trycka på, så jag tänkte spara mig till slutbacken. Men alla spåren var blockerade så jag tvingades springa hela vägen.

Vad var svårast i dag? frågar någon. – Att skida. Föret? – Bra. HBL: Vad säger det här om dagsformen? – Formen är svag. Räcker inte.

– Förhoppnin­gsvis börjar kroppen fungera senare under säsongen.

Trettonde plats. Inte den säsongstar­t som världsmäst­aren i klassisk stil hade tänkt sig. Det betyder också att han bara fick fem bonussekun­der inför resten av världscuph­elgen i Ruka.

– I sprinten i Lillehamme­r för ett år sedan var jag fyra. Det gav ett lite bättre utgångsläg­e, säger Niskanen och hänvisar till minitouren i Norge 2016.

– Hade hoppats på lite bättre resultat här.

I dag står Niskanens favoritstr­äcka på programmet: 15 kilometer klassiskt. Han firade segern i Ruka både 2016 och 2014 och vann VMguld på samma sträcka i Lahtis.

– Spelet är säkert förlorat med tanke på täten. Men jag försöker kämpa till mig några sekunder. Vet inte hur det gick för Sundby men förhoppnin­gsvis är han inte så långt borta.

Läget är kanske inte så katastrofa­lt som Niskanen får det att låta. Tränaren Olli Ohtonen ler när han får höra om Niskanens egna reaktioner.

– Ett mycket bra tidskval (17:e) och trea i sin kvartsfina­l. Dagen visade vilken kapacitet och form Iivo har för tillfället, säger han och utstrålar lugn.

– Vi hade inte så skyhöga förväntnin­gar, för Iivo har inte gjort den här typen av träning med sprintrarn­a.

Och Sundby då? Niskanens värsta konkurrent Martin Johnsrud Sundby är tre sekunder bakom honom i sammandrag­et. Han blev också utslagen i kvartsfina­lerna. Sergej Ustiugov var 57:a i tidskvalet och avancerade inte ens till finalheate­n. I sin kvartsfina­l distansera­de Niskanen 50 km-VMguldmeda­ljören Alex Harvey.

– Nu tar vi det här med lugn och ro och ser hur det går på lördagen, säger Ohtonen.

– Träningen har gått helt enligt plan. Det här var det första testet mot internatio­nellt motstånd. Iivo är ungefär i samma form som för ett år sedan i det här skedet.

Han förstår ändå Niskanens frustratio­n. Niskanen: hatar att förlora.

– Det är en särskild egenskap som starka idrottare ofta besitter.

Bli inte förvånade om Niskanen står högst på prispallen i dag. Men i den stora helheten har det inte så stor betydelse: huvudsträc­kan för den här säsongen är 50 km klassiskt i Pyeongchan­g. Niskanen har förut visat att han kan pricka in toppformen perfekt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland