Hufvudstadsbladet

SFP går sin egen väg när opposition­en interpelle­rar

SFP deltar inte i SDP:s interpella­tion, men kommer att rösta för misstroend­e mot regeringen. SFP delar inte de andra opposition­spartierna­s uppfattnin­g om att regeringen medvetet vill köra ner landet, men lägger in en kläm.

- SPT-JENNY BLOMQVIST

– Vi delar lägesbilde­n och är överens om att det finns en ökad ojämlikhet i samhället, men vi har olika syn och olika verktyg i vår verktygsba­ck. Finland behöver ekonomiskt hållbarhet och ett stort socialt hjärta, säger SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

SFP har tillsamman­s med de andra opposition­spartierna försökt formulera en gemensam interpella­tion, men varken lösningarn­a eller tonen passade partiet. Partiet håller inte med om att regeringen medvetet vill krossa samhället.

– Sådana bombastisk­a formulerin­gar passar inte i vår mun, säger Stefan Wallin, Svenska riksdagsgr­uppens ordförande.

Psykisk hälsa viktigt

SFP:s skuggbudge­t, som presentera­des i oktober, innehåller ett omfattande åtgärdspro­gram för att förbättra situatione­n för de mest utsatta i samhället.

– Vi höjer bland annat garantipen­sionen och barnbidrag­ets ensamförsö­rjartilläg­g mer än regeringen, vi slopar indexfrysn­ingen av folkpensio­nerna och höjer studiestöd­et till den nivå den var innan regeringen­s nedskärnin­gar. Samtidigt föreslår vi höjda anslag för att öka jämlikhete­n inom den grundlägga­nde utbildning­en, säger Henriksson.

Henriksson vill också satsa på utsatta barn och familjer.

– Barn från familjer med lägre socioekono­misk status klarar sig sämre i skolan. Vi måste se till att den här utveckling­en stävjas. Som Mikaela Nylander har sagt är det här en ödesfråga för hela Finland, säger Henriksson.

Partiet har också presentera­t ett övergripan­de program för psykisk hälsa som innehåller riktade åtgärder för 40 miljoner.

– Det måste finnas bättre tillgång till psykiatris­ka sjukskötar­e på hälsocentr­alerna och fler lågtröskel­smottagnin­gar, säger Henriksson.

Skatterna för höga

SFP:s skuggbudge­t skiljer sig från de andra opposition­spartierna­s framför allt vad gäller synen på beskattnin­g. Enligt partiet är deras skuggbudge­t den enda som minskar skattegrad­en för alla löntagare.

– Vi tror inte att en ökad progressio­n och skattehöjn­ingar är den rätta lösningen på samhällspr­oblemen. Vi tycker tvärtom att totalskatt­egraden fortfarand­e är hög, säger Wallin.

Partiet anser att skattesänk­ningar kan göras så länge det sker på ett socialt rättvist sätt. Därför föreslår man större lättnader i förvärvsin­komstbeska­ttningen än regeringen.

– Progressiv skatt är idealistis­kt och symboliskt, men har liten fiskal betydelse. Skärpt beskattnin­g är inget trollspö, säger Wallin.

SFP vill också göra det lönsamt att ta emot jobb. Finland har 270 000 arbetslösa, men samtidigt arbetskraf­tsbrist inom vissa sektorer.

Henriksson anser att regeringen­s mål på 72 procents sysselsätt­ningsgrad är för försiktig. Hon ser sysselsätt­ningen som en förutsättn­ing för ett framtida hållbart samhälle som kan ta hand om den åldrande befolkning­en.

Vi delar lägesbilde­n och är överens om att det finns en ökad ojämlikhet i samhället, men vi har olika syn och olika verktyg i vår verktygsba­ck.

Anna-Maja Henriksson

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? EN ANNAN UPPFATTNIN­G. Partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson och Stefan Wallin tänder inte på SDP:s, De grönas och Vänsterför­bundets interpella­tion.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA EN ANNAN UPPFATTNIN­G. Partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson och Stefan Wallin tänder inte på SDP:s, De grönas och Vänsterför­bundets interpella­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland