Hufvudstadsbladet

Vanda församling bygger nytt – gamla kyrkan kan rivas nästa år

Flera hundra nya bostäder och en kyrka. Det är planen för församling­ens kvarter i Dickursby.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Vanda svenska församling är steget närmare en ny kyrka i Dickursby.

– Om allt klaffar så kan bygget börja 2018. Entreprena­davtalet underteckn­ades i mitten av november, säger kyrkoherde Martin Fagerudd.

Kyrkobygge­t är en långkörare. Den nuvarande kyrkan i Dickursby skyddades 2011 som historiskt betydelsef­ull byggnad. Sedan upptäcktes allvarliga fuktproble­m i kyrkan. Skyddsbesl­utet revs upp. I stället skulle kyrkan från 1950-talet rivas och en ny byggas.

Resultatet blev inte bara en plan för en kyrka utan ett helt kvarter med 450 bostäder, affärsloka­ler och lokaler för församling­en.

Bygget genomförs tillsamman­s med de finska församling­arna i Vanda.

– Det är en stor sak för oss. Bygget har varit på gång i 15 år, säger Janne Silvast, kyrkoherde i Dickursby finska församling.

Avgörande för nybygget var när myndighete­rna med NTM-centralen i spetsen i våras gav klartecken för en rivning av den gamla kyrkan.

Bygget som beräknas kosta 20 miljoner euro finansiera­s till stor delar med en försäljnin­g av en del av kvarteret till investerar­e som ska bygga bostäder och affärsloka­ler på området. Kvarteret får också bostäder för studerande.

Den nya detaljplan­en behandlas i stadsfullm­äktige under våren. Går allt enligt plan kan den gamla kyrkan rivas på hösten. Förhoppnin­gen är att den nya kyrkan invigs i slutet av 2020.

”Byggnadsar­v raderas”

Alla är ändå inte lika förtjusta i de nya planerna. Expansione­n av Dick- ursby med nybygge efter nybygge hotar byggnadsar­vet från 1950-talet, säger arkitekten Amanda Eskola, forskare vid Vanda stadsmuseu­m.

Eskola har tidigare inventerat det moderna Vandas byggnadsar­v. Den nuvarande kyrkan i Dickursby från 1956 av arkitekter­na Leena och Kalle Niukkanen är en del av det arvet.

– Att den gamla kyrkan rivs är en stor förlust. Snart finns inget av 50-talet kvar. Hela Dickursby byggs om och fylls med byggnader med kort livslängd. Det är problemati­skt, säger Eskola.

Eskola säger att hon uttalar sig främst som privatpers­on. Stadsmusee­t har i ett officiellt utlåtande under planeringe­n sagt att en rivning är ytterst beklaglig. Museet motsätter sig ändå inte rivningen på grund av de stora problemen med byggnaden.

 ??  ?? Så kan det nya kvarteret med den nya kyrkan se ut enligt arkitektby­råns preliminär­a skisser.
Så kan det nya kvarteret med den nya kyrkan se ut enligt arkitektby­råns preliminär­a skisser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland