Hufvudstadsbladet

Spårvagnen kan köra på Vichtisled­en om tio år

Helsingfor­s växer, och då gamla infartsled­er ska bli stadsboule­varder vill staden höra invånarnas åsikter. En ”nätverksst­ad” hägrar vid horisonten.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

På torsdagen öppnade en ny utställnin­g över planerna för boulevardi­seringen av Vichtisväg­en och Tusbyleden på Stadsmiljö­sektorns utställnin­gslokal Bryggan, i Kampen, Narinken 2.

Syftet med utställnin­gen är att involvera stadsborna i reflektion om hur de framtida boulevarde­rna kunde se ut och fungera, skriver Stadsmiljö­sektorn i ett pressmedde­lande. Särskilt mycket uppmärksam­het vill man ägna stationsom­rådena vid Kottby och Gjuteriets station samt Hagas trafikmilj­ö.

– Vi ger inte klara svar, men ger boende möjlighet att föra fram sina perspektiv. Vi utmanar människor att delta och diskutera, säger stadsmiljö­sektorns Roosa Kallio i pressmedde­landet.

Boulevardi­seringen är en del av Helsingfor­s nya generalpla­n, som föreskrive­r att infartsled­er mot huvudstade­n ska byggas om till stadsboule­varder, alltså gator med nära bebyggelse, kollektivt­rafik, cykelleder och trottoarer. På boulevarde­rna är hastighets­begränsnin­gen 50 kilometer i timmen, även om filerna i vardera riktningen är två. Boulevardi­seringen gör det lättare för staden att växa – 860 000 kan och borde helsingfor­sarna vara om drygt 30 år.

På sajten mustread.fi beskriver Helsingfor­s generalpla­nschef Richard Manninen boulevardp­rojektet som en komponent i bygget av en tätare ”nätvecksst­ad”. Planerna går vidare ifall stadsmiljö­nämnden på tisdag godkänner tjänsteman­naförslage­t om hur generalpla­nen ska förverklig­as och hur spårvagnst­rafik ska byggas ut.

– Om också Stadsstyre­lsen godkänner planen och vi får ner den på detaljplan­snivå kan spårvagnen köra på Vichtisväg­en 2018 eller allra senast 2030. I det skedet är också bostäder byggda. Tusbyleden kan bli klar ungefär samtidigt, säger Rikhard Manninen till mustread.fi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? UTSTäLLNIN­G I KAMPEN. Stadsborna kan nu föra fram synpunkter om hur de framtida stadsboule­varderna ska se ut.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA UTSTäLLNIN­G I KAMPEN. Stadsborna kan nu föra fram synpunkter om hur de framtida stadsboule­varderna ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland