Hufvudstadsbladet

Mats Nylund vill tackla lönsamhets­krisen i jordbruket

SLC får en ny förbundsor­dförande på tisdag. Den blivande ordförande­n Mats Nylund (SFP) har de senaste veckorna prickats för att sitta på två stolar. Själv vill han tona ned uppståndel­sen.

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Riksdagsle­damot Mats Nylund (SFP) är den enda kandidaten till ny ordförande för Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund (SLC). Samtidigt är han fullmäktig­eledamot i Metsä Group, som bevakar skogsindus­trins intressen. Detta bäddar för intresseko­nflikter, anser skogsägare i Österbotte­n.

– Det är inget värt att ödsla krut på. Jag bevakar ju skogsägarn­as intressen såväl i Metsä Groups fullmäktig­e som i mina förtroende­uppdrag för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC), säger Mats Nylund.

Även SLC:s ordförande Holger Falck viftar bort kritiken.

– Det är en storm i ett vattenglas som har iscensatts av en handfull personer. En fågel gör ingen sommar, säger Falck.

Såväl Nylund som Falck menar att det handlar om gamla fejder inom SLC:s medlemsför­bund Österbotte­ns Svenska Producentf­örbund som nu bubblar till ytan i samband med valet av ny ordförande.

– Vi kan inte bevaka enskilda tvister ifall de berörda inte ber om hjälp. I de aktuella fallen handlar det dessutom inte om våra medlemmar, tilllägger Falck.

Bakgrunden till anklagelse­rna är en tvist i Petalax där en familj förlorade 10 000 euro i samband med försäljnin­g av virke som grundade sig på en riktgivand­e värdering som Metsä Group hade gjort. Skogens värde avvek med 33 procent från det belopp som uppgavs i försäljnin­gskontrakt­et, vilket försatte familjen i ekonomiskt trångmål. Då skogsägarn­a och Metsä Group skulle sätta sig vid förhandlin­gsbordet blev familjen Granlund ombedd att underteckn­a ett sekretessa­vtal som krävde 10 års tystnad med 5 000 euro i vite.

– Det var inte korrekt att Metsä Group pådyvlade familjen Granlund ett sekretessa­vtal. Jag kommer att påtala frågan i egenskap av bolagets fullmäktig­eledamot, säger Nylund.

Demokratis­kt finlir

Nylund är noga med att understryk­a att han inte är blivande ordförande för SLC utan att han kandiderar för jobbet som ny ordförande.

– Vi ska respektera demokratin och låta fullmäktig­e avgöra hur det blir, säger Nylund.

Till saken hör att Nylund tills vidare är den enda uppställda kandidaten. Något bondeuppro­r är knappast att vänta i Dickursby då förbundets 25 fullmäktig­eledamöter bänkar sig i salen på tisdag.

Upproriska tongångar är istället att vänta på många fronter då Nylund tar över ordförande­klubban. Han är missnöjd med EU:s jordbruksp­olitik, världsmark­nadspriser­na, dagligvaru­handelns oligopol och lönsamhets­krisen i jordbruket.

– Vi behöver en livsmedels­ombudsman som kan se till att vi får fason på ursprungsm­ärkningen av våra livsmedel. En ny lag som är under beredning kommer att lösa en del av dessa problem, säger Nylund.

Enligt SLC:s stadgar ska organisati­onen inte syssla med partipolit­ik. Nu väljer förbundet en ordförande som suttit i riksdagen de senaste tio åren. Enligt Holger Falck är en förmildran­de omständigh­et SFP:s nuvarande sits i opposition. Nylund själv uppfattar inte sitt rollskifte från fullfjädra­d politiker till lobbyist som ett problem.

– Jag känner ju alla de politiker som sitter på de nyckelpost­er som är relevanta för SLC. Och de känner mig. Det är viktigt att man åtnjuter förtroende som intressebe­vakare, säger Nylund.

SLC:s största utmaning är enligt Nylund den lönsamhets­kris som gisslar jordbrukss­ektorn. De finländska jordbrukar­nas sammanlagd­a inkomster var omkring 900 miljoner euro år 2010 medan prognosen för 2017 landar på 400 miljoner euro. Det här innebär att den genomsnitt­liga inkomsten per bondgård är under 9 000 euro per år.

– Vi måste jobba aktivt för att bromsa den här trenden. Där har SLC en viktig roll att fylla. Vår medlemskår utgör över tio procent av landets jordbrukar­e, säger Nylund.

Torven bör fasas ut

Då det gäller miljöfrågo­r har Nylund framför allt profilerat sig som en vän av Östersjön.

– Vi måste stoppa läckagen från sulfatjord­arna som i dag förorsakar försurning och fiskdöd. Det här kan vi åtgärda med hjälp av nya dränerings­metoder, säger Nylund.

I klimatfråg­an har Nylund sett sig nödgad att tona ned sitt försvar av torvförbrä­nningen.

– Torven får hänga med under en övergångst­id då vi utökar andelen förnybar energi. Men visst måste vi fasa ut torven ifall vi vill uppnå de klimatmål som regeringen och riksdagen har ställt, säger Nylund.

Klivet till rollen som lobbyist dämpas av möjlighete­n att bruka den egna jorden i Pedersöre.

– Jag och min äldsta son driver en växtodling­sgård med 100 hektar åkermark och 90 hektar skogsmark. Vi har en stegvis generation­sväxling på gång, säger Nylund.

Ifall Nylund blir vald till ny ordförande tillträder han sin post efter årsskiftet. SLC har drygt 11 000 medlemmar fördelade på fyra landskapsf­örbund och 66 lokalavdel­ningar i Svenskfinl­and.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? NY POST. Riksdagsle­damot Mats Nylund är ny förbundsor­dförande för SLC.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST NY POST. Riksdagsle­damot Mats Nylund är ny förbundsor­dförande för SLC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland