Hufvudstadsbladet

Motvillig Schulz öppnar sig sakta för Merkel

Alltmer tyder på att de tyska socialdemo­kraterna börjar lätta på löftet om att gå i opposition. SPD-ledaren Martin Schulz har gått med på samtal med Angela Merkel. Men en koalitions­regering skulle kosta för kanslern – minst en finansmini­sterpost, tror en

- MATTIAS MäCHS/TT

Märkt av den tynande tillvaron i Angela Merkels skugga sade Martin Schulz bestämt efter valet i september att det var dags att gå i opposition. Socialdemo­kraterna hade backat rejält och drog slutsatsen att man skulle klara sig bättre utanför regeringen. Även efter att Merkels försök att bilda en koalition med liberala FDP och De gröna kollapsat har han stått på sig.

Men under de senaste dagarna har flera tunga namn inom SPD direkt eller indirekt pressat sin partiledar­e att tänka om. Däribland Tysklands president Frank-Walter Steinmeier som manat till samtal.

”Köper sig tid”

Och nu har han fått till ett möte med både Merkel och Schulz under nästa vecka, meddelar presidente­ns talesperso­n.

– Schulz hade inget annat val, om han inte hade velat ha en öppen intern konflikt i partiet. På det här sättet vinner han lite mer tid, säger Thomas Sommerer, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t, till TT.

SPD är berett att diskutera hur regeringsk­risen ska lösas, sade generalsek­reteraren Hubertus Heil på fredagen. Han utelämnade dock den springande punkten – om man kan tänka sig en koalition med CDU.

Alternativ­en för Merkel är få. Att gå fram med en minoritets­regering är impopulärt inte minst av historiska skäl. Lärdomen från Weimarrepu­blikens dagar, då det osäkra parlamenta­riska läget bidrog till Nazistpart­iets maktöverta­gande, är att sky instabila regeringsk­onstellati­oner.

Backa långsamt

Hennes andra möjlighet är att utlysa nyval.

– Det är inte särskilt sannolikt eftersom inget av de stora partierna har något att vinna på det, säger Sommerer.

Men även om oddsen plötsligt sjunkit för en förnyad SPD-CDU-koalition, lär en sådan överenskom­melse dröja.

– Om Schulz ska ändra sig måste han backa långsamt för att inte tappa ansiktet.

Merkels utsatta läge ger dock SPD-ledaren en bra förhandlin­gsposition. Förutom mer socialdemo­kratiskt orienterad politik skulle partiet sannolikt kräva en tyngre roll för att bli mer synligt än tidigare. Nyckeln är finansmini­sterposten, säger Sommerer.

– Det är den minister som har störst möjlighet att utmana kanslern och andra ministrar. SPD skulle behöva ändra sin politiska stil i en koalition och bli mer konfrontat­iva. De har tidigare varit väldigt samarbetsv­illiga, och faktiskt fått igenom mycket, men det har inte belönats av väljarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland