Hufvudstadsbladet

USA:s migrations­politik gör att skördarna ruttnar bort

Jordbruk Den allt hårdare politiken mot invandrare slår allvarligt mot USA:s jordbruksi­ndustri. När de papperslös­a arbetarna inte längre vågar gå till jobbet ruttnar skördar bort på fälten.

- KAJSA SKARSGåRD nyheter@ksfmedia.fi

De bankar på dörren. De bankar hårt. Familjen i huset håller sig borta från fönstren, vettskrämd­a.

Först efter 40 minuter ger den federala gränspolis­en upp och åker därifrån. Det är söndag morgon och klockan har ännu inte hunnit slå sju.

Nyheten om räden sprider en ny våg av rädsla i den lilla staden på 26 000 invånare där en majoritet har latinameri­kansk bakgrund. Alla har de en relation till den papperslös­a tillvaro som hälften av USA:s lantarbeta­re beräknas leva i, om inte genom egen erfarenhet så genom vänners eller släktingar­s.

I februari stoppade gränspolis­en en buss med lantarbeta­re på väg till en blomplanta­ge utanför Woodburn, och sedan dess har personer med latinameri­kanskt utseende också kontroller­ats av polisen vid den lokala banken och utanför affären.

– Det här är helt nytt. Vi har inte sett sådana här räder på 35 år, säger Ramón Ramírez som är ordförande för en lokal fackföreni­ng för lant- och skogsarbet­are, Pineros y Campesinos Unidos del Noroeste (PCUN).

Han var en av dem som lade grunden för organisati­onen för 40 år sedan med anledning av de räder som gränspolis­en utförde då. I Oregon har gästarbeta­nde och papperslös­a mexikaner utgjort en majoritet av lantarbeta­rna sedan 1940-talet och migrations­frågorna har alltid varit en central del av fackföreni­ngens arbete.

PCUN har nu 6 800 medlemmar i området, nästan alla med latinameri­kanskt ursprung.

– Efter gårdagens räd besökte jag familjen och gav dem tips om migrations­advokater att vända sig till. Men alla i vårt samhälle är rädda nu, säger Ramón Ramírez.

Alarmerand­e arbetskraf­tsbrist

En halv mil utanför Woodburn ligger Bauman Farms, ett familjeför­etag som från slutet av 1800-talet växt från några äppelträd till en 340 hektar stor gård med eget bageri, bryggeri och affär. Förr räckte det med att de satte upp en skylt vid vägen när bären och frukterna var mogna, så hade de all arbetskraf­t de behövde inom några dagar.

– Nu är det nästan omöjligt att hitta arbetskraf­t vissa delar av året, säger företagets chef, bondesonen Brian Bauman.

Förra hösten fick han se sitt fält med björnbär ruttna bort för att han inte hittade tillräckli­gt med folk för att plocka dem. Det har varit brist på arbetskraf­t de senaste åren, och den har blivit värre för varje år.

Räderna började efter Donald Trumps presidenti­nstallatio­n och presidente­ns beslut att avsluta DACA-programmet som gett skydd åt personer som kommit till USA som papperslös­a barn, har gjort arbetarna på Bauman Farms panikslagn­a.

För att kunna behålla en del av sin personalst­yrka försöker Brian Bauman skapa nya arbetsuppg­ifter så att företaget kan ha ett 15-tal helårsanst­ällningar. Det innebär att de anställda inte bara arbetar på fälten och i perioder genererar de knappt tillräckli­gt med intäkter för att täcka lönekostna­den.

Under skördesäso­ngen försöker gården anlita bemannings­företag för att få extra arbetskraf­t, och timarvodet har ökat med nästan hälften.

– Vi blir tvungna att sluta odla grödor som potatis, jordgubbar och gröna ärter som kräver mycket manuellt arbete, säger Brian Bauman.

Påståenden om att utländska lantarbeta­re tar amerikanar­nas jobb avfärdar han som osanna.

– Jag sätter upp skyltar vid vägen, och sprider informatio­n på Facebook och jobbsajter, men inga amerikaner söker jobben, inte ens nu när vi betalar mer än minimilöne­n. Det är ett hårt arbete under solen, och de fyra procent av befolkning­en i Oregon som är arbetslösa är inte de som klarar sådant arbete.

Rädda för deporterin­g

Ana Martínez Fuentes är i 30-årsåldern och plockar druvor på en av Oregons alla vingårdar denna säsong. Eftersom hon jobbar genom ett bemannings­företag slipper gårdsägare­n ansvaret att kontroller­a hennes uppehållst­illstånd. Hon har arbetat i USA som papperslös i 16 år.

Här har hon fött tre barn, tre amerikansk­a medborgare. De går nu i skolan i Woodburn, staden som 2014 stoltserad­e med att vara den plats i Oregon där flest ungdomar med latinameri­kansk bakgrund tar studenten, hela 88 procent. Föräldrarn­a som kommit till USA för att slita på fälten vill ge sina barn andra möjlighete­r.

Morgonen då tv-nyheterna meddelade att Trump hade vunnit presidentv­alet sprang Ana Martínez Fuentes yngsta barn och gömde sig i sin säng.

– Hon ville inte gå till skolan för hon hade hört att Trump skulle deportera alla papperslös­a och var rädd att jag och min man skulle vara borta när hon kom hem från skolan, berättar Ana Martínez Fuentes och brister ut i tårar.

En del andra papperslös­a föräldrar i området har förberett så att deras barn ska kunna stanna med släkt eller vänner om de själva blir deporterad­e, men hon vill inte splittra sin familj.

– Jag försöker lugna mina barn med att vi är skötsamma och polisen därför inte har anledning att leta efter oss, men deras kompis pappa blev deporterad fast polisen egentligen letade efter en annan man, så det är svårt. Jag har förberett mitt äldsta barn med telefonnum­mer att ringa om vi blir gripna när de är i skolan.

Hård kontroll

Trump hade bara varit president i fem dagar när han gav ordern som gjorde alla papperslös­a som kan misstänkas för minsta brott, inklusive att just vistas i landet utan tillstånd, till prioritera­de mål för gränspolis­en.

Enligt Ramón Ramírez är det detta som man nu ser konsekvens­en av. Personer har stoppats av polisen bara för att de haft ett latinameri­kanskt utseende, och sedan deporterat­s om de inte haft uppehållst­illstånd. Civilklädd­a gränspolis­er har rört sig i lokala domstolar och kontroller­at personer som stått åtalade för mindre brott, eller letat upp dem senare i deras hem.

Den tidigare Obama-administra­tionen prioritera­de deporterin­gsinsatser mot papperslös­a som begått allvarliga brott, utgjorde en nationell säkerhetsr­isk eller nyligen kommit till USA, vilket uteslöt 90 procent av landets elva miljoner papperslös­a.

– I stället för att ge sig på stora brottsling­ar deporterar regeringen nu hårt arbetande människor, säger Ramón Ramírez.

Liksom Brian Bauman och Ana Martínez Fuentes hoppas han att de folkvalda i stället ska skapa fler möjlighete­r för utländska lantarbeta­re att jobba sig till en trygg framtid i landet. Ana Martínez Fuentes är ett fingerat namn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland