Hufvudstadsbladet

”Nästa gång tar jag rygg på Klaebo”

Ristomatti Hakola tog sig för första gången till final i världscupe­n.

- MARCUS LINDQVIST

LäNGDåKNIN­G – Bara tre killar kvar framför mig. Nå, en av dem lite längre än de andra.

Ett brett flin. Johannes Høsflot Klaeabos förstumman­de uppvisning i Rukas sprintfina­l har inte fått Ristomatti Hakola att förlora talförmåga­n – eller sinnet för humor.

Ni kan själva fundera ut matematike­n. Bara fem killar var före Hakola i mål i VM i Lahtis. Bara tre killar var före honom i mål i världscupe­n i Ruka. Hur många är före honom i OS?

– Nästa gång tar jag rygg på Klaebo så får vi se hur det går, säger han med ett skratt.

Han låtsas lite allvarlig och påminner om att landslagsl­edningen tar ut OS-laget. Som om det skulle vara någon diskussion om landets för tillfället bästa sprinter ryms med i flygplanet till Pyeongchan­g.

Ni minns kanske: förra säsongen var Hakola i grymt bra form, men lyckades ramla omkull hur många gånger som helst före VM. i Lahtis blev det direkt final.

– Jag ligger bra till i tidtabelle­n med tanke på OS. Alltid lite sen. Fem minuter sen överallt, men formen är god, säger han.

– Ser verkligen fram emot OS. Det är dessutom klassisk stil, som är bättre för mig.

I Ruka tog han sig för första gången till final i världscupe­n. Men allt var långt ifrån perfekt inför säsongstar­ten.

– Världsmäst­aren var lite kaxig på träningarn­a i går och jag satte iväg efter honom. Ryggen gick lite i lås där, säger Hakola och avser förstås Iivo Niskanen.

– Så vi jobbade för att få min rygg i skick hela kvällen. Jag lovade fyssaren tio procent av prischecke­n för segern, så han var bra motiverad.

Hakola är given i OS-laget, men bakom honom är konkurrens­en stenhård. Hela tio finländare tog sig vidare från sprintkval­et – Anssi Pentsinen var näst snabbast och Hakola tredje snabbast. Förutom Hakola tog sig också Martti Jylhä och unge Lauri Vuorinen till semifinale­rna.

– Som helhet var det här vår bästa säsongsöpp­ning någonsin. Aldrig förut har tio killar gått vidare. Tidigare har vi haft det svårt att ta oss vidare från kvartsfina­lerna, men nu hade vi tre herrar i semifinale­rna. Rise utmanade och var med i kampen om andra plats i finalen, säger landslaget­s sprintträn­are Olli Ohtonen – som också var imponerad av Lauri Vuorinens sjunde plats.

– Lauri har visat sig vara förtjänt av sin plats i landslaget och har gått framåt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland