Hufvudstadsbladet

Normerna för hur man visar empati och respekt förändras

- BICCA OLIN ordförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund rf

BETEENDE Med anledning av alla svar (HBL 22.11) på mitt svar på Eva Sundgrens insändare i debatten om beteende vill jag förtydliga några saker.

Att förstöra för andra med flit är naturligtv­is aldrig okej, och det är det ingen som har sagt. Att anklaga oliktänkan­de debattörer för att vara omogna, eller för hjärnsläpp, är inte ett exempel på vare sig hänsyn eller respekt, som den här debatten egentligen handlar om. Tanken med min insändare var att väcka diskussion om beteendeno­rmer och hur de förändras. Inte att påstå att alla som gick på konserten betedde sig bra.

På en privat tillställn­ing får man själv också bestämma reglerna. Där kan man förvänta sig att alla står när nationalså­ngen sjungs. Men annars har vi andra inte rätt att ta illa upp av ett beslut som inte angår oss.

Ingenstans i arbetslive­t eller vuxenlivet deltar man i kultureven­emang mot sin vilja (inte heller farmors brors begravning eller husbolaget­s möte kan man bli tvingad på). Artister förtjänar alltid att publiken respektera­r dem och deras konst. Om då någon inte är intressera­d av att följa med programmet borde hen definitivt själv få fatta beslutet att stiga upp och gå ut, och ges möjlighet till det. Det här, och att utvärdera upplevelse­n genom dialog med studerande och elever efteråt, hade varit korrekta sätt att handla också av skolperson­al som störde sig på skolungdom­ars beteende; inte att tillrättav­isa dem på HBL:s debattsida.

Vi behöver inte fler solokörare i samhället, men den viktiga insikten kommer ingen att få genom tvång. Man lär sig inte heller respektera andra eller andras sätt att se på världen genom att tvingas in i en form, och komma ut på andra sidan som en perfekt avbild av samhällets alla normer. Däremot lär man sig mycket av att själv bli bemött med respekt, och genom dialog.

Vi är många människor som delar på vårt kulturarv, vi har alla traditione­r som är viktiga för oss och sådana som vi inte bryr oss lika mycket om. Det är inte en åldersfråg­a, utan en fråga om att känna sig själv och sin kultur. Ungdomskul­tur är inte enbart att sitta med mössan på, men det är bredare än folkmusik, jazz och konstmusik. Skolan ska vara den plats där unga människor kan mötas, lära sig saker och därefter göra informerad­e val. Ibland är det valet att inte delta i ett konsertbes­ök.

Bara för att uttryck och ordspråk en gång uppstått betyder det inte att man kan eller ska använda dem om de är respektlös­a. I civilisera­t, respektful­lt språkbruk liknar man inte någon grupp vid svin. Också de etablerade etikettsre­glerna kan ifrågasätt­as och brytas. Skolan har en viktig uppgift i att lära ut normkritik. Det betyder att man före en konsert, utflykt eller möte med gäster i skolan går igenom, diskuterar och ifrågasätt­er de normer och förväntnin­gar som finns. Då har alla en möjlighet att njuta och delta till fullo, men också att spräcka de omotiverad­e stereotypi­erna kring beteende.

Kanske kunde vi också förvänta oss ständigt lyhörd elevoch studerande­publik, eller åtminstone i högre grad, om skolorna och de som organisera­r kulturuppl­evelser av det här slaget tog hänsyn till målgruppen redan i planerings­skedet. Varför går skolorna aldrig på rockkonser­ter? Varför kan man inte integrera telefonen i en klassisk konsert? Skolorna ska som konstatera­t ha en allmänbild­ande roll, och en mångdimens­ionell användning av mobiltelef­onen börjar så småningom höra dit.

I styrelsen för Finlands svenska skolungdom­sförbund sitter man också av fri vilja, eller rättare sagt av vilja att göra livet för skolungdom­ar bättre. Om någon hellre vill kolla på Netflix hoppas jag att hen moget fattar beslutet att inte söka till styrelsen åtminstone just då. Vi har en härlig, kompetent styrelse som debatterar mycket mer respektful­lt än många av HBL:s insändare den här veckan.

Empati, uppskattni­ng och respekt är inte ålderdomli­ga värderinga­r, men normerna för hur man visar dessa förändras. Goda sociala färdighete­r är till syvende och sist subjektivt. Förändring­en är bara ett faktum som vi alla, oavsett åsikt, får leva med.

Ungdomskul­tur är inte enbart att sitta med mössan på, men det är bredare än folkmusik, jazz och konstmusik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland