Hufvudstadsbladet

Gloms kan bli störst i Europa

-

ESBO HBL skriver (17.11) att Gloms (Lommila) köpcentrum inte får bli större än 4 000 kvadratmet­er. Det är ett missförstå­nd. Endast dagligvaru­butikerna måste rymmas inom nämnda gräns. Köpcentret på 34 hektar innehåller hela 175 000 våningskva­dratmeter. Antagligen blir det samma butiker och varor som finns i alla köpcentra samt skrymmande varor som möbler och bilar.

S- och K-kedjorna äger hela området. Möjlighete­n finns att en av dagligvaru­butikerna kringgår bestämmels­erna genom att flytta till en närliggand­e tomt vid Ikea. Då kan båda bli fullstora megabutike­r.

Gloms köpcentrum skulle

bli Nordens största, men efter att Östra centrum förstorats har Gloms fallit ner till andra plats i denna befängda tävling. Ansluts Ikea-området blir Gloms störst. Genom att västerut överbygga Åboleden får man med affärerna där. Då blir Gloms sannolikt störst i Europa. Byggs det ytterligar­e ihop med Entresse i Esbo centrum, som man tänkt, blir det väl störst i världen.

Gloms väntas dagligen ha 10 000 kunder. Över 90 procent kommer med egen bil. Vad detta har för inverkan på trafiken och butiksbest­åndet i Esbo centrum, Grankulla och i en ännu vidare omgivninge­n, återstår att se. Eftersom Gloms ligger invid Åboleden kommer det att inverka även på handeln i Helsingfor­s och ända till Lojo.

Detta är ingen samhällsny­ttig planering. Hoppas väx-

ande nätförsälj­ning snarast stoppar stormarkna­derna. ULF JOHANSSON Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland