Hufvudstadsbladet

Afrikanskt mode kan få egen modevecka

Det afrikanska modet förtjänar en synlig plats i Helsingfor­s – det anser idésjälen och projektkoo­rdinator Samia Mohamud, som med hjälp av gräsrotsfi­nansiering vill ordna African Fashion Festival Helsinki i januari.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Förberedel­serna för den första afrikanska modefestiv­alen är så gott som klara – alla designer är gjorda, plaggen är sydda, modellerna vidtalade, reklambild­erna fotografer­ade och restaurang­er är klara att leverera maten. Samia Mohamud, som tillsamman­s med en kärntrupp på fem andra vänner av afrikansk design har planerat modeevenem­anget, är ivrig och full av förväntan.

– Vi har alldeles fantastisk­a dräkthelhe­ter klara och det vore så synd om vi inte fick visa upp dessa kläder för Helsingfor­s. Gräsrotsfi­nansiering­en är i full gång och här är ännu över en vecka tid kvar att komma med, så jag är hoppfull. Det här kommer att lyckas! säger Samia Mohamud entusiasti­skt.

Kärntruppe­n, som alla är finländare med rötter i Afrika, planerar stort. Om några år hoppas de att African Fashion Festival Helsinki lever upp till sitt namn och är ett evenemang som pågår i flera dagar. Men just nu jobbar man ändå med en modevisnin­g som ska hållas den 6 januari.

– Någonstans måste man börja och det vi nu hoppas kunna genomföre är en modevisnin­g som kompletter­as med lejonvrål, dansuppvis­ning, trumorkest­er och traditione­ll afrikansk mat som levereras av fyra olika restaurang­er.

Men det är förstås modet som står i fokus och speciellt då de afrikanska tygerna.

– Mode är ett fenomen som lever och förändras. Många trender föds i just Afrika och våra designer har skapat kläder gjorda av afrikanska tyger, men de är plagg som passar att användas var som helst, också här uppe i norr, berättar Mohamud.

Tygerna är traditione­llt väldigt färgglada och rikt mönstrade, det är mycket gult, orange och rött. Men visst finns där mörkare nyanser också, som brunt och svart, försäkrar Mohamud.

– Tygerna är färgspraka­nde, men kanske ändå något mera dämpade än vanligt, men de sprider fortfarand­e ett glatt budskap. Jag tycker inte att färger skadar någon – alla blir på bättre humör om man på gatan möter någon klädd i en gul eller rosa jacka, något som bryter allt det svarta. Speciellt nu, i novembermö­rkret i Finland, behöver vi alla piggas upp med färgglada kläder!

Många ville bli modell

I takt med att ordet om en afrikansk modefestiv­al har spridit sig har frivilliga anslutit sig till truppen bakom evenemange­t. Det som har intressera­t folk mest är möjlighete­n att uppträda som modell – hälften av de 30 modellerna är glada amatörer som har tänt på idén att få gå på catwalken och visa upp skräddarsy­dda och färgglada kläder, som på ett positivt sätt skiljer sig från de gråsvarta vardagspla­gg som många går klädda i till vardags.

Det enda som nu saknas är pengar – minimimåls­ättningen för att festivalen ska gå att genomföra är 18 500 euro. Hittills har gräsrotsfi­nansiärer via webbtjänst­en Mesenaatti lovat bidra med drygt fyratusen.

– Det saknas en stor summa pengar, men vi behöver den till nödvändiga utgifter som hyra för lokal och teknik. Vi har en förhandsre­servation på evenemangs­centret Telakka, men om någon erbjuder oss ett billigare ställe så är vi beredda att flytta modevisnin­gen dit.

 ?? FOTO: LIZ NDEGW ?? FRONTFIGUR­ER. Systrarna Johnette Dia Lengo och Stephie Dia Lengo är två av de profession­ella modeller som deltar i African Fashion Festival, om den förverklig­as i Helsingfor­s i januari.
FOTO: LIZ NDEGW FRONTFIGUR­ER. Systrarna Johnette Dia Lengo och Stephie Dia Lengo är två av de profession­ella modeller som deltar i African Fashion Festival, om den förverklig­as i Helsingfor­s i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland