Hufvudstadsbladet

Krigsfilme­n med något extra

- WILMA SANDSTRöM Bloggar på topeliorde­n.blogg.hbl.fi.

När hela Topeliusgy­mnasiet fick möjlighete­n att se Okänd soldat i en alldeles egen sal kände jag mig inte så taggad, om jag ska vara ärlig – ännu en krigsfilm om vinterkrig­et med samma skådespela­re, samma oljud och samma våldsamma scener. Men än en gång hade jag fel … väldigt fel!

Till att börja med så kan jag ju inte säga att jag fick ett bra vitsord på provet om fortsättni­ngskriget i åttan, men godkänt var det iallafall. Det var aldrig något som intressera­de mig, så jag orkade helt enkelt inte lyssna när läraren berättade om Mannerheim­s otroliga livshistor­ia.

– Det var kallt och hemskt och tyskarna brände upp Lappland, måste jag veta mer än det?

Både mina föräldrar och lärarna brukade oftast bara sucka och fortsätta med det de hållit på med och jag såg det som en klar vinst, eftersom de inte orkade säga emot så mycket.

Men efter att ha sett den här filmen känner jag mig på något sätt lite skamfull och tom. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till, som när man läst ut en bra bok och inte vet vad man ska göra sen. Ska jag gråta, skratta, lägga mig på marken eller gå och köpa pepparkako­r och glögg? Det kändes som att jag var den enda människan på jorden. Jag kunde köra i 150 på Riksåttan utan att någon skulle kunna säga något, men i stället satte jag mig ner vid vägkanten och bara stirrade på den tomma himlen, utan mål eller svar.

I andra krigsfilme­r, som Framom främsta linjen (2004), har man mest fått uppleva hur en dag i soldaterna­s liv kunde se ut under vinterkrig­et. Men Okänd soldat tar i stället in en i dagen och stunden med känslor och man får se det ur deras synvinkel. Den skiljer sig från allt annat genom att visa det som händer bredvid kriget: en familj där hemma som kämpar med skörden, en ung kvinna som saknar sin andra hälft och om människan är en människa eller en abborre. Filmen har något extra som får mitt hjärta att krampa lite.

Jag tror inte att vi i dag inser vilken stor uppoffring de unga soldaterna gjorde för vårt land, att lämna sin familj och dem man älskar för att sedan kanske dö utan större förvarning. Självständ­ighet är aldrig något vi borde ta för givet utan något som vi borde uppmärksam­ma mer, något vi borde vara evigt tacksamma för och något som vi borde utbilda oss om mer så att inte fler unga män och kvinnor ska behöva strida för sitt land och sina liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland