Hufvudstadsbladet

Niskanen en vinnare i vallningss­pelet

Längdåknin­g Iivo Niskanen tvekade länge före start – och tog en medveten risk. – Det här är en riskbusine­ss. Ibland måste man ta djärva beslut.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

VM-guld. Två segrar i Ruka. Då är det förståelig­t om Iivo Niskanen inte nöjer sig med topp tio-placeringa­r. Därför tog han ett djärvt beslut fyra minuter före starten på 15 km klassiskt i Ruka.

– Det var allt eller inget som gällde. Det här är en riskbusine­ss. Ibland måste man ta djärva beslut, säger Niskanen.

Svårt beslut

Efter att de snabbaste damerna använt ruggade skidor beslöt sig de flesta herrarna för att använda skidor utan fästvalla – men Niskanen ändrade sig i sista stunden.

– Ibland är det bättre att inte alltid lyssna till vad kvinnorna säger. Det är lång paus före herrarnas start. Förhålland­ena hinner ändra, säger Niskanen men tillägger: – Hemma lönar det sig att lyssna. Skidvallar­en Mika Venäläinen hade hela dagen tid att jobba med Niskanens skidor. Ändå var det inte lätt, för temperatur­en ändrade hela tiden.

Klaebo för stark

Niskanen räknade med att det kunde ha gått aningen snabbare med rätt vallade skidor – om allting klaffar. Det blev lite kyligare mot eftermidda­gen, så det var inget solklart val.

– Calle Halfvarsso­n gick ut med fästvallad­e skidor före mig, så det skulle ha gått åt skogen för oss båda, säger Niskanen.

Skidorna fungerade så där. Ingen katastrof, som för de finländska damerna. Det samlades lite is och snö i de två backpartie­rna, men de två första varven gick utmärkt och Niskanen hade segern inom räckhåll. Under det tredje varvet ryckte Johannes Høsflot Klaebo ifrån och defilerade i mål som suverän etta.

– Klaebo var grymt stark. Chanserna till andra plats rök när jag tvingades kanta utför Impivaarab­acken för att det var snö under skidorna, säger Niskanen.

– Jag hade förstås gärna vunnit en tredje gång, men tredje plats är ett helt bra resultat.

Formen på väg uppåt

Klaebos landsman Didrik Tønseth var tvåa, bara 2,4 sekunder före Niskanen. Klaebo var i en klass för sig, men jämfört med fredagens sprint tog Niskanen ett steg i rätt riktning.

– Det är ännu 17 sekunder till Klaebo. Förhoppnin­gsvis börjar det rulla lite bättre och med hjälp av fler tävlingar går min kapacitet framåt, säger Niskanen.

Han var rasande efter att ha blivit utslagen i kvartsfina­lerna i fredagens sprint. Nu är det en annan ton.

– Det har ändå blivit ganska få av den där typen av intervalle­r, två gånger tre minuter. Förra året var jag helt slut dagen efter sprinten i Lillehamme­r. På så vis är läget helt ok.

Klaebo har dominerat världscuph­elgen i Ruka. Ingen sensation, men lite oväntat.

– Ingen kunde skida normalt diagonalt i uppförsbac­karna, så Klaebo hade fördel. Han trivs med att springa uppför. Det kommer naturligt för honom.

”Blir extremt tufft”

Rukatouren avslutas med 15 km pursuit i fri stil i dag. Niskanen går ut som femma, två sekunder bakom Halfvarsso­n och fem sekunder bakom Paal Golberg. En intressant prövning för Niskanen, som satsat på att förbättra sin skate inför den här säsongen.

– Det blir en extremt tuff tävling. Vi skidar runt en 2,5 kilometer lång bana, så det blir bara upp och ner hela tiden.

Det var allt eller inget som gällde. Det här är en riskbusine­ss. Ibland måste man ta djärva beslut. Iivo Niskanen

 ??  ?? RUKATOUREN. Iivo Niskanen skidade till tredje plats i Ruka.
RUKATOUREN. Iivo Niskanen skidade till tredje plats i Ruka.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Iivo Niskanen firade sin tredje plats med julgubben och hans fru.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Iivo Niskanen firade sin tredje plats med julgubben och hans fru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland