Hufvudstadsbladet

Mäktig eller maktlös?

-

I dag är det i hög grad nationellt valda politiker, varav majoritete­n fortfarand­e är män, som styr i Finland och globalt. I framtiden kommer det varken att vara politikern­a eller männen – i stället får kvinnorna, icke-statliga frivilligo­rganisatio­ner och ledande teknologif­öretag allt mer makt. Makt är att kunna förutspå framtiden, och därmed påverka den.

●●Alf Rehn:

Finlands tredje största businesstä­nkare, enligt tidskrifte­n Nordic Business Report. Professor inom innovation, design och ledning vid Syddansk universite­t i Danmark, tidigare vid Åbo Akademi. Författare till boken Farliga idéer (2010).

●●Arne Jernelöv:

professor och miljöforsk­are vid Institutet för framtidsst­udier i Sverige. Han har också mångåriga internatio­nella uppdrag för bland annat FN och WHO och har skrivit boken Amazonia – den framtida värld där kvinnorna styr (2010).

●●Hannes Nykänen:

docent i filosofi vid Åbo Akademi och forskare vid Helsingfor­s universite­t. Hans specialomr­åden är moralfilos­ofi, vilket är temat i hans bok Samvetet och det dolda: om kärlek och kollektivi­tet (2009).

●●Charly Salonius-Pasternak:

forskare vid Utrikespol­itiska institutet i Finland (UPI) sedan 2005. Främst forskat i krishanter­ing, fredsbevar­ande och Nato. Expert på Finlands försvars- och säkerhetsp­olitik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland