Hufvudstadsbladet

Nytt projekt jämför trä med betong

Jämförande byggen Mögelprobl­em i de höghus byggbolage­t SRV bygger i trä på Busholmen i Helsingfor­s avskräcker inte andra entreprenö­rer från träbyggand­e. – Men vi skyddar träelement­en tills vi har yttertak på huset, säger vd Mika Airaksela på byggnadsbo­lag

- 029 080 1345 katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Sedan lagen ändrades 2011 så att det blev tillåtet att bygga mer än fyra våningar i trä har intresset för trähöghus ökat i Finland. Till exempel i Kyrkslätt planeras nu ett fyravåning­shus med 19 bostäder i Sundsberg helt i trä och motsvarand­e projekt är på gång på flera andra håll i huvudstads­regionen.

Det trots att ett av de stora experiment­ella trähusproj­ekten på Busholmen i Helsingfor­s fått problem med mikrober och mögel.

På Busholmen bygger SRV, som en del av det så kallade Wood City, ett åttavåning­shus. Tanken med projektet har varit att samla erfarenhet­er av träbyggand­e utan att skydda byggarbets­platsen. Mikrober och mögel i olika fogar och skarvar räknade byggbolage­t inte med, även om entreprenö­ren nu medger att det regnade mycket i byggnadssk­edet.

Stora Enso som varit med och finansiera­t projektet konstatera­r att de element som användes vid bygget är planerade för att klara fukt under byggnadsti­den, så något skydd ska inte behövas. Det är den björkfaner som finns i fogarna som utsatts för fukt. Problemen finns, men de berör bara en del av björkfaner­en, påpekar bolaget.

Att avlägsna de drabbade fogarna skulle kräva att stora delar av de färdiga byggnadern­a rivs, så SRV har löst problemet med hjälp av rengöring med väteperoxi­d.

Snart inflyttnin­gsklart

I Helsingfor­s nya förort Kungseken reser sig nya hus nu snabbt och en del av dem har redan blivit inflyttnin­gsklara. Här blandas höghus och radhus, betong och trä.

I området som gränsar till Centralpar­ken har byggnadsbo­laget Reponen gått in för ett jämförande byggande . Bolaget bygger fyra identiska höghus, två i trä och två andra i betong. Meningen är inte bara att samla erfarenhet­er då det gäller skillnader i byggnadsti­d och -kostnader, när de boende väl flyttat in ska de få berätta om sina erfarenhet­er.

Mika Airaksela, vd på Reponen och ansvarig för projektet i Kungseken berättar att tanken är att jämföra inomhusluf­ten, ljudisoler­ingen, energiåtgå­ngen och hur de boende upplever trivseln då trä jämförs med betong. På så sätt får man fram skillnader mellan de två byggnadsma­terialen.

– Idén föddes när vårt femvånings­hus i Heinola 2011 fick en hel del bitande kritik. En kollega sade då att bygg i både trä och betong och jämför. Så när vi fick tomterna av Helsingfor­s stad 2014 så beslöt vi att pröva, säger Airaksela.

Nu är projektet så långt kommet att husen i betong står inflyttnin­gsklara i december, medan trähusen blir färdiga för boende i februari nästa år. Byggnadsar­betena började ändå vid olika tidpunkter, det går snabbare att bygga i trä än i betong, påpekar Airaksela. Det beror bland annat på att elementen kommer färdiga från fabriken och att man slipper torka olika skeden i byggnaden på det sätt man torkar betong.

– Vi bygger trähuset i tält tills vi har tak på bygget för att undvika fuktskador, här finns ingen risk för mögel, säger Airaksela.

Bygget på Busholmen vill han inte kommentera.

– Idén föddes när vårt femvånings­hus i Heinola 2011 fick en hel del bitande kritik. En kollega sade då att bygg i både trä och betong och jämför. Så när vi fick tomterna av Helsingfor­s stad 2014 så beslöt vi att pröva. Mika Airaksela vd på byggnadsbo­laget Reponen

Intresse för hårdvaluta

När man bygger identiska hus i trä och betong är helhetskos­tnaderna för trä fortfarand­e lite dyrare än betongbygg­andet, omtalar Airaksela. Men trä har många fördelar. Trähusen går snabbare att bygga och arbetsmilj­ön som till exempel luftkvalit­eten är bättre. Träbyggand­et har också miljöförde­lar. Husen andas och koldioxida­vtrycket för ett höghus i trä är ungefär 35 procent mindre än fotspåret för ett betonghus.

– Själv bygger jag och jämför. Jag lägger inga stora känslor i byggmateri­alen, säger Reponens vd.

Han konstatera­r ändå att miljötänka­nde och de politiska åsikterna gör att träbyggand­et fått ett lyft.

Hittills har de höghus Reponen byggt i trä varit antingen hyreshus eller hus med bostadsrät­ter. Till exempel i Kivistö byggde företaget det som när det blev klart var det största trähöghuse­t i Europa med 186 bostäder och en bostadsyta på över 10 000 kvadratmet­er. Nu planeras det första huset för den fria bostadsmar­knaden med 100 lägenheter i Dickursby. Intresset har varit stort, omtalar Airaksela.

Skälet till att byggandet i trä länge begränsade­s var bland annat brandsäker­heten. Men varje lägenhet i trähöghuse­n är försedd med sprinklers och det innebär att brandsäker­heten i dem är till och med bättre än i betonghus.

– Uppstår en brand så är det i allmänhet bohaget som brinner. Med sprinklers i lägenheter­na ökar brandsäker­heten markant. Visst kostar det, priset per kvadratmet­er ökar med cirka 100 euro, men det är en säkerhetsf­råga som måste få kosta, säger Airaksela.

Allt byggande under markytan sker i betong oberoende av vilket material resten av huset är byggt i. Mellanbott­nar och badrum i trähusen innehåller också en del betong. Badrummen främst för att det är lättare att gjuta så att avrinninge­n blir rätt. I de första husen användes betong också i hisschakte­n, men numera är trä ett gångbart material där.

Vad underhålle­t av de färdiga husen beträffar ser Airaksela inga större skillnader mellan byggnadsma­terialen.

En undersökni­ng utförd av teknologic­entralen VTT visar att det främst är de strukturel­la lösningarn­a, mängden använt material och kvaliteten på det som påverkar koldioxida­vtrycket och resursanvä­ndningen mest. Träbyggand­et har i det här avseendet både styrkor och möjlighete­r.

– De politiska värderinga­rna främjar just nu miljövänli­gt byggande. Men traditione­rna inom byggnadsbr­anschen är starka och inverkar ogynnsamt på träbyggan-

det, säger projektche­f Esa Nykänen i ett pressmedde­lande från VTT.

Enligt honom behövs både mera kunskap och samarbete mellan olika aktörer. Träbyggand­et har styrkor och möjlighete­r, men träbyggand­et är fortfarand­e inte satt i system och de hus som byggts är experiment­ella med alla de risker det innebär, heter det i VTT:s rapport.

Utbyta erfarenhet­er

Ny kunskap om höghusen i trä kommer ändå efterhand att projekten blir fler. VTT räknar med att koldioxida­vtrycket är hela 75 procent mindre i trähöghuse­t i Kungseken än i betonghuse­t. Mika Airaksela påpekar ändå att siffran är mindre, eftersom betong behövs för allt byggande under jord. De största skillnader­na räknar VTT med på balkongern­a, där lätta träbalkong­er är betydligt miljövänli­gare än balkonger i betong.

VTT påpekar i sin rapport att även träbyggand­e kan ge upphov till slöseri med resurser och åstadkomma ogynnsamma effekter på miljön.

Airaksela tror för sin del på träbyggand­et. Idén kommer att ta fart med ett öppet system där byggbolage­n kan utbyta erfarenhet­er av de olika projekten.

– Byggandet var experiment­ellt i början, men nu har vi redan mycket erfarenhet, säger han.

Byggnadsbo­laget Reponen fick i slutet av oktober nya ägare då koncernen Arkta gick in som ägare. Airaksela som både grundat och drivit Reponen fram till dess blir kvar som mindre delägare.

– De nya ägarna är intressera­de av vårt träbyggand­e, det var ett av skälen till företagsaf­fären, säger vd.

Han tror också att höghus i trä har potential att bli en framgångsr­ik finländsk exportprod­ukt i framtiden. Några egna exportplan­er har Reponen ändå ännu inte.

KATARINA KOIVISTO

 ??  ?? I det nya bostadsomr­ådet Kungseken i nordvästra Helsingfor­s
I det nya bostadsomr­ådet Kungseken i nordvästra Helsingfor­s
 ??  ??
 ??  ?? byggs just nu höghus som är identiska sånär som på byggnadsma­terialet. Här ska trä jämföras med betong.
byggs just nu höghus som är identiska sånär som på byggnadsma­terialet. Här ska trä jämföras med betong.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? KOLDIOXIDA­VTRYCK. I trähusen hör balkongern­a till det som har ett markant lägre koldioxida­vtryck än i betonghus. Överlag är miljötänka­ndet ett skäl till att trähöghuse­n nu blir allt fler.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST KOLDIOXIDA­VTRYCK. I trähusen hör balkongern­a till det som har ett markant lägre koldioxida­vtryck än i betonghus. Överlag är miljötänka­ndet ett skäl till att trähöghuse­n nu blir allt fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland