Hufvudstadsbladet

Ingvar Carlsson: ”Sveriges svek 1990 är ett missförstå­nd”

När Sveriges dåvarande statsminis­ter Ingvar Carlsson lät bli att ringa president Mauno Koivisto den 26 oktober 1990 kunde han knappast ana följderna. Sverige inledde förhandlin­garna om EU-medlemskap utan att meddela Finland. ”Sveket” har gnagt som ett san

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Händelsern­a hösten 1990 dök upp än en gång i samband med festsemina­riet ”Mauno Koivistos arv” i Helsingfor­s i går. Ingvar Carlsson var hedersgäst och en av talarna på det välbesökta seminariet som hölls på Koivistos 94:e födelsedag på Folkets hus i Helsingfor­s.

I dag säger Carlsson till HBL att ”sveket” var ett enda stort misstag och att han inte då kunde ana att den finländska statsledni­ngen skulle agera som den gjorde – och definitivt inte att saken skulle väcka irritation än i dag.

Frågan är aktuell i den pågående Natodebatt­en där det alltjämt frågas om Sverige kan gå bakom Finlands rygg också ifall det blir aktuellt med ett Natomedlem­skap.

Svenskt ”dubbelspel”

Mauno Koivisto och hela regeringen ansåg hösten 1990 att de goda svenskfins­ka relationer­na hade kraschat för att Sverige spelade ett dubbelspel genom att svika sina löften till Finland och försöka kila förbi oss in i EU (EG på den tiden). Bägge länderna förde då förhandlin­gar om medlemskap i frihandels­området EEA och man hade kommit överens om att hålla varandra underrätta­de om någotdera landet planerade regelrätta medlemsför­handlingar med EG.

För Koivisto hade det nordiska samarbetet under det kalla krigets slutskede varit en besvikelse. Hans reaktion hösten 1990 på det som han uppfattade som Sveriges plötsliga omsvängnin­g kan ses mot den bakgrunden. Förra kanslichef­en och president Koivistos närmaste man, Jaakko Kalela citerade på lördagen ur Koivistos sista bok från år 2008 där han konstatera­r att ”länder som Tyskland och Frankrike ser ut att förstå Finlands utgångspun­kter bättre” (än de nordiska).

”Ingen stor fråga”

Ingvar Carlsson såg då, och ser i dag, helt annorlunda på saken.

– Det uppstod en viss irritation mellan våra länder. Det handlade mest om ett missförstå­nd. I Finland upplevdes den skrivelse regeringen (26.10.1990) sände till Sveriges riksdag som en plötslig och överraskan­de omsvängnin­g i den svenska inställnin­gen till medlemskap. Jag ser det som resultatet av en process som började redan 1988.

– Inte ens vår riksdagsgr­upp fick reda på det förrän på förmiddage­n samma dag som regeringen gick ut med det. Vi uppfattade inte detta som ett så stort och viktigt beslut.

Den socialdemo­kratiska riksdagsgr­uppen fick då besked om att regeringen börjar behandla de motioner som folkpartis­terna och moderatern­a hade ställt och där de krävde att EGmedlemsf­örhandling­arna inleds. Det tycker Ingvar Carlsson fortfarand­e var relativt odramatisk­t.

– För oss var det inte en stor frå ga denna skrivelse, i Finland blev det en stor fråga. På Finlands ambassad visste man ju (vad som var på gång). Jag trodde ju att det här var ganska välrapport­erat.

Carlsson hade, med facit på hand, rätt i sitt antagande. Ur rapportern­a som Finlands förra Stockholms­am bassadör Björn-Olof Alholm skickade till Helsingfor­s framgår det tydligt att ambassadör­en kände till den svenska regeringen­s allt positivare inställnin­g till ett medlemskap. I en rapport påpekar han att statsminis­tern (Ingvar Carlsson) är positivare till saken än han låter förstå i of fentlighet­en. Koivisto, statsminis­ter Harri Holkeri och utrikesmin­ister Pertti Paasio hade tillgång till rapportern­a och måste rimligen ha insett vart Sverige var på väg.

Klarade upp med Koivisto

– Jag kallar det ett missförstå­nd. Hade jag förstått att det skulle tolkas såsom det gjordes så hade jag försökt flytta på det någon vecka till. Men det var ganska bråttom för det här skulle ingå i en skrivelse som handlade om ekonomi och energipoli­tik, så den gällde inte bara den här frågan. Fick ni någonsin saken uppklarad sinsemella­n, du och Koivisto? – Ja det ordnades en särskild konferens här i Helsingfor­s dit man inbjöd mig och där Mauno Koivisto var närvarande. Där fick jag utförligt redovisa för hur vi tänkte då.

– Så träffades ju Koivisto och jag fram för allt i Stockholm flera gånger, speciellt i samband med att hans böcker kom ut. Jag tycker ju att vi lyckades klara ut det. Kunde du ana att det skulle bli en så här traumatisk upplevelse för Finland att man fortfarand­e talar om den? – Nej, det trodde jag nog inte!

I sitt anförande påpekade Carlsson att Finlands och Sveriges relationer aldrig, efter separering­en för över tvåhundra år sedan, har varit lika goda som i dag.

Det gamla grollet slätade han ut med att påpeka att EGmedlemsk­apsförhand­lingarna ju slutligen resulterad­e i att först Finland och sedan Sverige godkände medlemskap­et i sina respektive folkomröst­ningar.

– Då kan man väl säga att ”slutet gott allting gott”.

I Finland upplevdes den skrivelse regeringen (26.10.1990) sände till Sveriges riksdag som en plötslig och överraskan­de omsvängnin­g i den svenska inställnin­gen till medlemskap. Jag ser det som resultatet av en process som började redan 1988.

Ingvar Carlsson

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO/PEKKA ELOMAA ?? President Mauno Koivisto och statsminis­ter Ingvar Carlsson på Villa Bjällbo hösten 1986.
FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO/PEKKA ELOMAA President Mauno Koivisto och statsminis­ter Ingvar Carlsson på Villa Bjällbo hösten 1986.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland