Hufvudstadsbladet

Henriksson: ”Nyval enda vägen till regering för SFP”

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tror att patientern­a blir lidande om vården centreras ifall inte regeringen tar sitt sunda förnuft i bruk. Henriksson tror att den interna kampen mellan Samlingspa­rtiet och Centern om social- och hälsovårds­reformen ka

- NICLAS LöNNQVIST

Anna-Maja Henriksson vill att regeringen trycker på bromspedal­en med förnyandet av hälsovårde­n. Henriksson, som på lördag intervjuad­es i programmet Ykkösaamu på Yle, vill att man överger planerna på en centralise­ring av vården.

Till exempel har Vasa centralsju­khus inte i framtiden en omfattande jour. Uppgiftern­a flyttas till centralsju­khuset i Seinäjoki.

– Centralise­ringslagen träder i kraft vid årsskiftet om regeringen inte tar sitt sunda förnuft i bruk och avbryter planerna, säger Henriksson.

Enligt henne har regeringen låtit bli att lyssna på experter sedan 2015. Hon tror ändå att det finns en chans att lösa problemet med centralise­ring om viljan finns.

– Man har hela tiden sagt att det borde finnas en parlamenta­risk grupp som löser frågan. Om man inte nu tar timeout så har vi ett föreståend­e kaos i landet som ingen förtjänar. Det är patienten som blir lidande.

Henriksson tror att regeringen kan falla på grund av meningsski­ljaktighet­er om social- och hälsovårds­reformen. Det är inte heller uteslutet med förtida riksdagsva­l, men i en eventuell regeringsk­ris är SFP inte intressera­t av att släcka branden.

– För vår del är nyval den enda vägen till en ny regering. Vi är inte intressera­de av att förhandla på nytt, säger Henriksson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tror att regeringen kan falla på grund av meningsski­ljaktighet­er om social- och hälsovårds­reformen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tror att regeringen kan falla på grund av meningsski­ljaktighet­er om social- och hälsovårds­reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland