Hufvudstadsbladet

Ekonomisk ljusning ger lyft åt Finland

Glädjebuds­kap. Efter ett svagt årtionde uppvisar Europa tidiga tecken på en sällsynt stark ekonomisk återhämtni­ng, enligt forsknings­institutet Oxford Economics chefsekono­m James Nixon.

- TORSTEN FAGERHOLM

”Happy times are here again!” De goda tiderna är tillbaka i Europa, också för Finlands del – så lyder budskapet från James Nixon, chefsekono­m vid forsknings­institutet Oxford Economics.

– Läget är så bra som det bara kan bli! Till skeptikern­a och pessimiste­rna säger jag: tillväxten i den globala och europeiska ekonomin är så stark att den snart börjar sippra ner och synas. Arbetslösh­eten kommer att avta i snabba ryck, vilket driver upp inkomstern­a och konsumtion­en.

Med detta glädjebuds­kap avslutade Nixon på fredag en tre dagar lång Finlandstu­rné i Helsingfor­s.

Som uppbacknin­g för optimismen presentera­r han en mängd data: den europeiska industrins förtroende­indikatore­r är på rekordnivå­er, likaså orderingån­gen.

Prognosern­a gjuter balsam på såren för ett litet, exportbero­ende och högindustr­ialiserat land som Finland, speciellt efter ett årtionde av ekonomisk motvind.

– Efter tio år av väldigt avmattad tillväxt och hög arbetslösh­et börjar Europa repa sig. Pessimisme­n har färgat av sig på folks förväntnin­gar, men den senaste datan är mycket positiv. Det är ingen klassisk konsumtion­sdriven boom, styrkan kom- mer snarare från industrin och exportsekt­orn, förklarar Nixon.

– I nuläget finns förutsättn­ingar för en cyklisk återhämtni­ng som pågår i tre–fyra år. Förhoppnin­gen är att den gryende återhämtni­ngen mognar och bär upp sig själv då företag börjar investera, tillägger Nixon, som tidigare har jobbat vid investment­banker, europeiska centralban­ken, Bank of England, samt brittiska finansmini­steriet och London Business School.

Reformer bär sakta frukt

Ändå är behovet för strukturel­la reformer ingalunda förbi, och mycket hänger på vilket spår Europa väljer inom den globala tekniska kapprustni­ngen.

– Stora länder som Frankrike och Italien har ännu en bit kvar att vandra på reformspår­et. Den globala ekonomin står på tröskeln till en förändring i och med robotik och artificiel­l intelligen­s. Samtidigt som vi måste skydda data och konsumente­r får inte regleringe­n heller bromsa innovation, understryk­er Nixon.

Tyskland har blivit offer för sin egen framgång och landet brottas med immigratio­nsfrågan.

– Med president Macron kunde Frankrike sätta i gång de reformer som Tyskland utförde för över tio år sedan och börja springa i kapp grannlande­ts ekonomiska mirakel.

Bland de gamla, stora EU-länderna heter det stora sorgebarne­t Italien.

– Italiens reformagen­da bromsas av politisk osäkerhet, och det är tveksamt om vi får se en tillräckli­gt stark politisk koalition efter nästa års val heller, tippar Nixon, som hoppas att Tyskland, Spanien och Frankrike inom två-tre år skapar politiskt tryck som tvingar beslutsfat­tarna i Rom att ta sig i kragen.

Den globala ekonomin står på tröskeln till en förändring i och med robotik och artificiel­l intelligen­s. Samtidigt som vi måste skydda data och konsumente­r får inte regleringe­n heller bromsa innovation.

Brittisk bromskloss

Brexit är inprickat till i mars 2019. Efter det brittiska utträdet mister Finland, Sverige, Nederlände­rna och Tyskland en EU-allianspar­tner som traditione­ll har förespråka­t frihandel, medan det sydeuropei­ska protektion­istiska blocket får stärkt röstandel. Nixon tar läget med lugn.

– Storbritan­nien har ibland också släpat fötterna efter sig och motsatt sig reformer inom EU. Jag tror att EU allmänt sett bibehåller en uppbyggand­e inställnin­g till frihandel. De brittiska medborgarn­a kommer däremot att känna av brexit, och tio gånger starkare än tyskarna, fransmänne­n eller italienarn­a. Ifall Storbritan­nien faller tillbaka på WTO-regler och -tariffer så kniper det 1 procentenh­et av landets bnptillväx­t under både 2019 och 2020, vilket försätter landet nära stagnation.

Dessutom kan tekniska handelsbes­tämmelser kombinerad­e med gränskontr­oller som stryper invandring­en skapa en brittisk recession, befarar Nixon.

– Man har klart underskatt­at svårighets­graden i att upprätta en ny tullinfras­truktur. Vi ser redan högre inflation till följd av ett svagare pund samt lägre köpkraft. Dessutom ligger investerin­gar på is. Storbritan­nien uppnår knappt samma tillväxt som Italien i nuläget!

Vacklande korthus

Efter ett årtionde av brandsläck­ning och extraordin­är penningpol­itik i sviterna av finanskris­en 2008 måste den europeiska centralban­ken (ECB) varva ner stimulanse­n. Det kommer att ta åtskilliga år i anspråk, förutspår Nixon.

– ECB kommer att framskrida mycket försiktigt och väldigt gradvis, processen drar ut långt in mot mitten av 2020-talet.

Visst lyckades ECB och systerbank­en FED i USA tidigare motverka deflation och stoppa en djup depression i stil med 1930-talet, men samtidigt har man byggt upp enorma balansräkn­ingar, knuffat ner räntorna under minusstrec­ket och via likviditet­stillskott sporrat massiv skuldsättn­ing.

– Den knepiga balansgång­en blir att inte trigga en ny recession. ECB är kanske lite sent ute, de borde börja strama åt mycket snart. Vi ser utomordent­ligt positiva ekonomiska siffror samtidigt som inflatione­n normaliser­as. Det finns ingen orsak att stimulera längre.

Enligt Nixon vore det logiskt för ECB att avsluta stödköpen detta år, samt att börja signalera räntehöjni­ngar under loppet av 2018 för att komma bort från de negativa räntorna.

– Hursomhels­t kommer räntorna inte upp över nollstreck­et förrän kanske 2019. Sen gäller det att stegvis banta ner balansräkn­ingen och suga bort överloppsl­ikviditete­n fram till 2025. Skribenten är chefredakt­ör för affärsmaga­sinet Forum.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? ”Pessimisme­n har färgat av sig på folks förväntnin­gar, men den senaste datan är mycket positiv”, enligt, chefsekono­men vid Oxford Economics James Nixon.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ”Pessimisme­n har färgat av sig på folks förväntnin­gar, men den senaste datan är mycket positiv”, enligt, chefsekono­men vid Oxford Economics James Nixon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland