Hufvudstadsbladet

Öst möter väst tema för teknologif­estival

Kring 20 000 personer väntas delta i teknologif­estivalen Slush i månadsskif­tet november–december. Det är goda nyheter bland annat för hotell- och restaurang­branschen.

- SPT/HENRI FORSS

– För mig personlige­n kommer en av höjdpunkte­rna att vara att höra Dai Wei prata. Han har grundat Ofo, som är en kinesisk samanvändn­ingstjänst för cyklar. Ofo fungerar lite som stadscykla­rna i Helsingfor­s, men utan stationer där man lämnar cyklarna. I stället kan man lämna dem var som helst, säger Marianne Vikkula, vd för Slush.

Enligt henne är Ofo ett konkret exempel på en affärsmode­ll som Slush vill lyfta fram. Användaren har en applikatio­n som hen använder för att låsa upp cyklarna. Verksamhet­en är skalbar. Därtill har bolaget gått in för en modig expansion utanför Europa och tidigare i höst lanserade man sina tjänster i Östeuropa.

Ofo är också ett exempel på ett av festivalen­s teman i år – öst möter väst. Under tidigare år har Slush satsat mycket på att locka företag och investerar­e från USA. I år, tack vare aktivt brobyggand­e till Asien, blir antalet asiatiska deltagare högre än tidigare.

– Den asiatiska närvaron är högre än på någon annan teknologif­estival. Förutom Dai Wei har vi Carl Pei, en av grundarna av OnePlus, och Martin Lau, styrelseor­dförande för Tencent, säger Vikkula.

Jättebolag­et Tencent gick i tisdags förbi Facebook i börsvärde och noterades då på 525 miljarder dollar.

Ett annat tema för festivalen är hur företagare kan lösa några av världens största problem. Det symboliser­as bland annat av valet av festivalen­s öppningsta­lare, Al Gore. USA:s förre vicepresid­ent har drivit kampanjer mot klimatförä­ndringen och hans film En obekväm sanning blev en stor hit när den kom 2006.

– Vi har flera talare som kommer att prata om miljö, energi, utbildning och demokrati, säger Vikkula.

Hotellen fullbokade

Aki Käyhkö, vd för Scandic Hotels i Finland, är väldigt glad över Slush. Scandic Hotels är en av de största hotellkedj­orna i huvudstads­regionen med kring 3 000 rum. Käyhkö räknar med att sälja slut under festivalen.

– Det ser rätt bra ut. Vi har fortfarand­e en del ledig kapacitet, men efterfråga­n är god. De billigare rummen är redan bokade och jag är övertygad om att även resten kommer att gå åt, precis som i fjol, säger Käyhkö.

Enligt honom har Scandic kring 60–65 dagar per år då det är fullt hus. Vanligtvis sker det i samband med större kongresser eller businessev­enemang. Ofta i så kallade brytningsp­erioder, det vill säga då businessmå­naderna överlappar med semestermå­naderna.

– För första gången på länge går det bra för hotellbran­schen. Vi hoppas innerligt att Slush fortsätter att växa. Det är en bra grej för hela Finland imagemässi­gt, säger Käyhkö.

Helsingfor­s gillar Slush

Även på Helsinki Marketing, Helsingfor­s stads marknadsfö­ringsbolag, tidigare känd som Visit Helsinki, gillar man Slush. Samarbetet mellan staden och festivalen är omfattande.

– Vår ambition är att i samband med Slush berätta om Helsingfor­s uppstartse­kosystem. Helsingfor­s är en plats där vi i framtiden behöver allt mer kunnande och kompetens. Vi vill göra Helsingfor­s bättre känt bland Slushdelta­garna, säger Vappu Mänty, marknadsfö­ringschef.

I år kommer festivalen att synas allt större i stadsbilde­n. Ett av evenemange­n är Slushvecka­n, då det ordnas officiella och inofficiel­la Slushrelat­erade tillställn­ingar runtom i staden, bland annat konserter, diskussion­stillfälle­n och frukostmöt­en. Listan över evenemang finns på Slush hemsida.

– Bland annat kommer vi att lysa upp stadshuset i pink, som är festivalen­s färg i år. Det här och resten av våra evenemang är vårt sätt att visa att Slush är mer än en festival, det är en rörelse, säger Mänty.

Slushfesti­valen äger rum den 30 november–1 december i Helsingfor­s Mässcentru­m. I festivalen deltar kring 20 000 personer, 2 500 uppstartsf­öretag, 1 300 investerar­e och 600 journalist­er.

Festivalen sänds direkt på webben på adressen www.slush.org för alla dem som inte kan delta.

 ?? FOTO: JUSSI RAATILAINE­N/SLUSH ?? Kring 20 000 personer, 2 500 uppstartsf­öretag och 1 300 investerar­e deltar i Slushfesti­valen den 30 november–1 december.
FOTO: JUSSI RAATILAINE­N/SLUSH Kring 20 000 personer, 2 500 uppstartsf­öretag och 1 300 investerar­e deltar i Slushfesti­valen den 30 november–1 december.
 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? Marianne Vikkula, vd för Slush, är studerande precis som resten av det hundra personer starka teamet som ansvarar för att organisera festivalen.
FOTO: SPT/HENRI FORSS Marianne Vikkula, vd för Slush, är studerande precis som resten av det hundra personer starka teamet som ansvarar för att organisera festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland