Hufvudstadsbladet

Peter Vesterback­a bygger Eurasiens hjärta

- SPT/HENRI FORSS

Järnvägstu­nneln mellan Helsingfor­s och Tallinn tog ett steg närmare fullbordan på lördagen. Då underteckn­as en avsiktsför­klaring mellan utveckling­sbolaget Finest Bay Area, Pöyry, A-Insinöörit och Fira. Projektet är lokalt, men implikatio­nerna globala.

Avsiktsför­klaringen (memorandum of understand­ing) är första steget mot att grunda ett konsortium för tunnelbygg­et, som ska komma i gång nästa år. Planen är att tunneln ska vara klar att öppna om fem år. Till skillnad från till exempel Västmetron, som drog ut på tiden och överskred budgeten, är Tallinntun­neln ett privat projekt. Det innebär att aktörerna har ett intresse av att genomföra projektet så snabbt och billigt som möjligt, förklarar Peter Vesterback­a, entreprenö­r och initiativt­agare. (Vesterback­a intervjuad­es i HBL också 13.11. Red.anm)

– Kring 70 procent av finansieri­ngen kommer från Kina, resten från finska pensionsbo­lag och mindre investerar­e. Men detaljerna är fortfarand­e öppna, vi har fört inledande diskussion­er, säger Vesterback­a.

Hans vision är att skapa ett gemensamt metropolom­råde som knyter ihop Helsingfor­s och Tallinn. Sammantage­t blir metropolen större än Stockholm, vilket i och för sig är lite kul, medger Vesterback­a, men visionen är global.

– Den nya metropolen ligger i hjärtat av Eurasien. Vi måste sluta se på Europakart­or där Finland ligger isolerat i ett hörn högst upp till höger. Ur ett globalt perspektiv ligger Finland mitt emellan Europa och Peking. Vår hemmamarkn­ad är 5 miljarder personer.

”Ingen utopi”

Vesterback­a är en inspireran­de talare. På tunnelbygg­ets pressbrunc­h på lördagen presentera­r han hårda fakta och nya perspektiv om vartannat. Hans sätt att närma sig tunnelbygg­et är öppet och transparen­t, vilket syns i hans vilja att informera även om sådant som ännu inte är klart.

– Det här är ingen utopistisk dröm. Rent tekniskt är det lätt att verkställa. För Finland och Estland är det här ett jätteproje­kt, men i kinesisk skala är det här inte så stort. I Kina har man kompetense­n att genomföra infrastruk­turprojekt i den här skalan.

Men även om Kina bygger stort sticker Vesterback­a inte under stol med att just det här tunnelbygg­et är det största i världen. Planen är att tunneln ska bli över 100 kilometer lång och 17 meter i diameter. Enligt Vesterback­a den största och bästa järnvägstu­nneln någonsin.

Den ska också bidra till den hisnande ekonomiska tillväxt som Vesterback­a förutspår.

– Det började som ett skämt, men det är också allvar. Vi måste förbereda oss på att vår ekonomi kommer att växa snabbare än Kinas. I hela landet kan vi räkna med 10 procents tillväxt på sikt, i städerna kommer den att vara ännu snabbare, säger Vesterback­a.

Borrar vidare

Tills vidare saknas maskinerna som ska användas för att borra tunneln, men totalt ska de vara tolv stycken. Maskinerna ska byggas i Kina, som har vidareutve­cklat ursprungli­gen tysk och schweizisk schaktning­steknologi.

– Tanken är att vi ska skapa ett innovation­scentrum för tunnelbygg­ande, där vi kommer att satsa på utveckling­en av schaktning­smaskiner. På sätt och vis är det här också ett pilotproje­kt. Efter att den här tunneln är färdig kan vi fortsätta borra på andra håll, säger Vesterback­a.

Det började som ett skämt, men det är också allvar. Vi måste förbereda oss på att vår ekonomi kommer att växa snabbare än Kinas.

Peter Vesterback­a, entreprenö­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland