Hufvudstadsbladet

Militär sätts in mot demonstran­ter i Pakistan

Militären kommendera­s i går ut i Pakistans huvudstad Islamabad för att skingra en våldsam islamistis­k demonstrat­ion. Beväpnade med bland tårgas och gummimantl­ad ammunition har över 8 000 poliser gått till angrepp mot demonstran­terna, som blockerat vägar o

-

En polis har dödats och omkring 140 personer har skadats i sammandrab­bningen, varav över 90 poliser enligt ett sjukhus i staden.

Rök och tårgas fyller luften i staden sedan 8 500 kravallpol­iser och halvmilitä­ra styrkor slagit till mot de cirka 2 000 islamister­na från partiet TLP. Polisen har också setts använda slangbello­r och stenar mot TLP-anhängare.

– Vi är flera tusen. Vi ger oss inte av. Vi kommer att kämpa till slu- tet, säger TLP:s talesperso­n Ejaz Ashrafi på telefon till Reuters.

Fler av TLP:s anhängare anslöt sig också enligt nyhetsbyrå­n AFP, snarare än att låta protestern­a upplösas.

Träd blockerar gator och bildäck har tänts på. Tiotals personer har gripit. Tv-kanaler tillåts inte filma våldet av fruktan för att protestern­a ska sprida sig ytterligar­e. Mindre protester har redan nått Karachi, Rawalpindi och Lahore.

TLP-anhängare har blockerat stora vägar in till Islamabad sedan mer än två veckor vilket retat upp stadens befolkning.

TLP protestera­r mot justitiemi­nister Zahid Hamid. Partiet anklagar honom för kätteri sedan en ed för folkvalda tillfällig­t ändrades. Ett misstag enligt myndighete­rna men det har inte blidkat TLP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland