Hufvudstadsbladet

Vallningsk­atastrof i Ruka – ”borde haft mera granris”

Längdåknin­g Damerna bommade totalt med skidorna i Ruka – men det handlar inte bara om skidvalla. – Vi har tränat på att springa med skidorna, men vi är inte där ännu, säger chefsträna­ren Reijo Jylhä.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

De goda nyheterna: finländarn­a hade skidor som fäste som sandpapper i de brantaste uppförsbac­karna i klassiska 10 km i Ruka. De dåliga nyheterna: skidorna fäste som sandpapper också i utförsback­arna.

Det värsta av allt: norskorna och svenskorna hade bra skidor. Så Marit Bjørgen tog sin fjortonde seger i Ruka, tätt åtföljd av Charlotte Kalla och Ingvild Flugstad Østberg.

– Sånt händer. Tur det här inte var någon av säsongens viktigaste tävlingar. OS i februari betyder mest, säger Krista Pärmäkoski – som för ett år sedan var tvåa på samma distans i världscupp­remiären i Ruka.

Två gånger omkull

Alla de finländska damerna hade mer eller mindre samma problem som Pärmäkoski i det milda föret: fästet räckte bra till, men skidorna samlade is och snö och fastnade i spåret. Pärmäkoski låg 43 sekunder bakom Kalla efter 3,1 kilometer och i mål var hon över en och en halv minut bakom Bjørgen.

– Jag var omkull två gånger i den första uppförsbac­ken när skidorna plötsligt bara fastnade, säger Pärmäkoski.

Hon fick dock oväntad hjälp – i form av granris i skidspåret. Men det hjälpte inte.

– Det var ganska lite. Borde ha haft en stor hög med granris, säger Pärmäkoski.

Niskanen: frustreran­de

Det är numera förbjudet att slänga granris i skidspåret. Det är oklart vem som låg bakom, för Finlands servicetea­m var oskyldigt. Kerttu Niskanen skulle inte heller haft något emot lite granris.

– Jag försökte nog säga att skidorna samlar snö, säger Niskanen.

Niskanen var bäst av finländarn­a med sin tolfte plats – men hon var fullständi­gt uppgiven.

– Jag var omkull en gång och en gång måste jag stanna ovanpå backen och stampa av snön, säger hon.

– Frustreran­de att inte kunna använda sina krafter. Det kändes hemskt i den långa utförsback­en. Men det var åtminstone kul att ha bra fäste i uppförsbac­karna.

Hade behövts mera mod

Vädret har skiftat om snabbt i Ru ka. Vallningsc­hefen Matti Haavisto förklarar:

– Det var länge kallt före helgen, så det fanns torr snö under den fuktiga snön ovanpå uppförsbac­karna. När stavarna söndrade snön hamnade det torr snö i skidspåret och det är rena giftet för vallade skidor, säger han.

Många av tätdamerna – inklusive Marit Bjørgen och Charlotte Kalla – använde så kallade ruggade skidor, som saknar fästevalla.

– Ett par av kvinnorna prövade ruggade skidor, men vågade inte ta dem. På efterhand går det att säga att det var ett fel. Det hade kanske behövts mera mod, också av vallarna att betona vikten av att skidorna inte samlar is.

Borde träna att springa

Krista Pärmäkoski prövade, men tyckte de ruggade skidorna inte hade tillräckli­gt bra fäste. De har sällan lika bra fäste och Bjørgen och de andra som körde med ruggade skidor i Ruka sprang utanför skidspåret i uppförsbac­karna.

– Vår kultur är annars också lite sådan att vi inte är hemskt bra med ruggade skidor. Det kräver lite annorlunda typ av skidåkning. Vi har tränat på att springa med skidorna, men vi är inte riktigt där ännu, säger förbundska­pten Reijo Jylhä.

– När vädret är sånt borde vi ha bättre beredskap att använda ruggade skidor.

Krista Pärmäkoski Jag var omkull två gånger i den första uppförsbac­ken när skidorna plötsligt bara fastnade.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Krista Pärmäkoski vågade inte använda ruggade skidor.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Krista Pärmäkoski vågade inte använda ruggade skidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland