Hufvudstadsbladet

Sydkoreas Hawaii har 368 vulkaner

Strax utanför Sydkoreas södra kust ligger ön Jeju som hundratuse­ntals koreanska semesterfi­rare besöker varje vecka. Platsen har mycket att bjuda på – hisnande vyer, teplantage­r, vattenfall, mängder av vulkaner och inte minst det berömda jejufläske­t.

- MALIN HEFVELIN/TT

Längs den subtropisk­a Jejus kustlinje varvas sandstränd­er, klippor och vattenfall. Samtidigt är det grönskande inlandet översållat av vulkaner; här finns inte mindre än 368 stycken. Ingen av dem har haft utbrott de senaste tusen åren. En av de mest populära är Seongsan Ilchulbong, soluppgång­stoppen. Den ligger på en halvö, och till toppen kommer man efter 500 trappsteg. Det är en rimlig insats för utdelninge­n. Härifrån har man en fantastisk utsikt över öns inland, det öppna havet och den skålformad­e kratern som är täckt av frodig växlighet. Många skolklasse­r är på besök samtidigt som vi, i sina skolunifor­mer bildar ungdomarna en blåvit, fnittrande våg som sköljer utför trapporna på nervägen.

Dykkvinnor

I fiskebyn vid vulkanens fot ligger flera skaldjursr­estaurange­r. De ser mest ut som bilfirmor utifrån, men ska vara några av öns bästa. I en stor lokal med ett öppet kök står långbord, i andra änden finns en upphöjd plattform för den som hellre vill sitta på golvet på traditione­llt vis.

Kör man bil på Jeju ser man dykkvinnor­na överallt, på havet vid lysande orangegula flytbojar mellan dyken eller sittande på fyrhjuling­ar och lastbilsfl­ak på väg hem med sin fångst. Det finns också mängder av statyer som hyllar dessa havets farmödrar som försett sina familjer med mat även i svåra tider. Medelålder­n för Jejus haenyeos är runt 65 år, och de fiskar helt utan annan dykutrustn­ing än våtdräkt och cyklopöga.

Svarta grisar

En populär lokal råvara är fläsk. Jejus svarta grisar är välkända över hela Korea och sägs ha ett särskilt smakrikt och mört kött. På en av Jeju Citys många bbqrestaur­anger sitter kolgrillar­na monterade i bordet. En stor fläkt dras ned från taket, och man grillar sitt kött själv medan man dricker öl eller traditione­ll soju, en sorts svag vodka gjord på ris. Det förhoppnin­gsvis inte vidbrända köttet doppas sedan i någon av de läckra såserna som kommer vid sidan. Det tar några sotiga fläskbitar innan vi får kläm på grillandet, men sedan är det både gott och trevligt.

Love Land

När Bum-yong Sung kom till Jeju från Kina på 1960talet blev han så förälskad i ön att han beslutade sig för att stanna och anlägga en bonsaiträd­gård. 50 år senare är han en pionjär med 30 anställda trädgårdsm­ästare. Hans trädgård Spiritual Gardens passar extra bra att besöka när det regnar; de klorofylls­tinna färgerna blir ännu fylligare av reg net. En promenad genom trädgården med Jejus egen Ernst Kirschstei­ger innebär konstanta avbrott då Sung ombeds ställa upp på selfies med kvinnliga trädgårdse­ntusiaster. Sung berättar att man ska titta på bonsaiträd i ögonhöjd, börja nere vid stammen och följa stammen uppåt, det är därför han placerat varje växt på en stenpelare. Vårt sista museibesök blir Love Land, där huvudattra­ktionen är enorma skulpturer av två eller fler deltagare i mer än explicita ställninga­r. Lite av en snabbkurs i sex för alla smekmånads­par som kommer hit. Ett minne att ta med hem? Jo, det finns en mycket populär souvenirbu­tik här också.

 ?? FOTO: LINDA ROMPPALA ?? HÖGT. Utsikten från vulkanen Seongsan Ilchulbong är tillgängli­g för alla som orkar gå de 500 trappstege­n till toppen.
FOTO: LINDA ROMPPALA HÖGT. Utsikten från vulkanen Seongsan Ilchulbong är tillgängli­g för alla som orkar gå de 500 trappstege­n till toppen.
 ?? FOTO: LINDA ROMPPALA ?? DYKARMORMÖ­DRAR. Haenyeos är öns traditione­lla kvinnliga dykare. Varje by har ett eget dyklag och ett område där bara de får fånga fisk och skaldjur.
FOTO: LINDA ROMPPALA DYKARMORMÖ­DRAR. Haenyeos är öns traditione­lla kvinnliga dykare. Varje by har ett eget dyklag och ett område där bara de får fånga fisk och skaldjur.
 ?? FOTO: LINDA ROMPPALA ?? LOKALT. Att besöka marknader är roligt, och Jeju har flera stycken. På den stora helgmarkna­den finns allt från gardiner till levande ankor att köpa.
FOTO: LINDA ROMPPALA LOKALT. Att besöka marknader är roligt, och Jeju har flera stycken. På den stora helgmarkna­den finns allt från gardiner till levande ankor att köpa.
 ?? ROMPPALA
FOTO: LINDA ?? SUBTROPISK­T. Fukten på vulkanerna­s sluttninga­r skapar ett perfekt klimat för te, som har odlats på ön sedan 300-talet.
ROMPPALA FOTO: LINDA SUBTROPISK­T. Fukten på vulkanerna­s sluttninga­r skapar ett perfekt klimat för te, som har odlats på ön sedan 300-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland